Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

21 defini╚Ťii pentru ├«ntrebuin╚Ťare

├ÄNTREBUIN╚Ü├ü, ├«ntrebuin╚Ťez, vb. I. Tranz. A folosi, a utiliza. ÔŚŐ Refl. pas. Acest produs se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â ├«n industria chimic─â. [Pr.: -bu-in-] ÔÇô ├Än + trebuin╚Ťa.
├ÄNTREBUIN╚Ü├üRE, ├«ntrebuin╚Ť─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«ntrebuin╚Ťa ╚Öi rezultatul ei; folosire. [Pr.: -bu-i-] ÔÇô V. ├«ntrebuin╚Ťa.
├ÄNTREBUIN╚Ü├ü, ├«ntrebuin╚Ťez, vb. I. Tranz. A folosi, a utiliza. ÔŚŐ Refl. pas. Acest produs se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â ├«n industria chimic─â. ÔÇô ├Än + trebuin╚Ťa.
├ÄNTREBUIN╚Ü├üRE, ├«ntrebuin╚Ť─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«ntrebuin╚Ťa ╚Öi rezultatul ei; folosire. ÔÇô V. ├«ntrebuin╚Ťa.
├ÄNTREBUIN╚Ü├ü, ├«ntrebuin╚Ťez, vb. I. Tranz. A face uz, a uza de..., a folosi, a utiliza. Ve╚Ťi pl─âti cu capul obr─âznicia ce a╚Ťi ├«ntrebuin╚Ťat fa╚Ť─â cu mine. CREANG─é, P. 263. Mo╚Ťoc... ├«ntrebuin╚Ťa creditul ce avea la domn spre ├«mpilarea gloatei. NEGRUZZI, S. I 150. ÔŚŐ Refl. pas. Astfel de c├«ni se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â la alerg─âturi ├«ndelungate dup─â c─âprioare. ODOBESCU, S. III 64. Fierul care nu se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â rugine╚Öte. ÔŚŐ (Rar, cu privire la persoane) A aflat de la un amic ╚Öi prieten al lui ce-i ├«ntrebuin╚Ťat la telegraf. ALECSANDRI, T. 855.
├ÄNTREBUIN╚Ü├üRE, ├«ntrebuin╚Ť─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ├«ntrebuin╚Ťa ╚Öi rezultatul ei; folosin╚Ť─â, utilizare, uz. Toate palatele marilor prin╚Ťi sau bog─âta╚Öi au ast─âzi o ├«ntrebuin╚Ťare public─â. SAHIA, U.R.S.S. 38. Obiceiul p─âm├«ntului ajunge, prin ├«ntrebuin╚Ťare, a se face lege. NEGRUZZI, S. I 308. S├«nt zidiri destule pentru ├«ntrebuin╚Ťarea celor ce vin spre c├«╚Ötigarea s─ân─ât─â╚Ťii. GOLESCU, ├Ä. 135. ÔŚŐ Valoare de ├«ntrebuin╚Ťare v. valoare.
├«ntrebuin╚Ť├í (a ~) (-bu-in-) vb., ind. prez. 3 ├«ntrebuin╚Ťe├íz─â
├«ntrebuin╚Ť├íre (-bu-in-) s. f., g.-d. art. ├«ntrebuin╚Ťß║»rii; pl. ├«ntrebuin╚Ťß║»ri
├«ntrebuin╚Ť├í vb. (sil. -bu-in-), ind. prez. 1 sg. ├«ntrebuin╚Ť├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«ntrebuin╚Ťe├íz─â
├«ntrebuin╚Ť├íre s. f. (sil. -bu-in-), g.-d. art. ├«ntrebuin╚Ť─ârii; pl. ├«ntrebuin╚Ť─âri
ÎNTREBUINȚÁ vb. 1. v. aplica. 2. v. folosi. 3. v. circula. 4. v. uza. 5. a (se) folosi, a se servi, a se sluji, a umbla, a utiliza, a uza. (~ diverse tertipuri.) 6. v. practica. 7. v. consuma. 8. v. pierde.
├ÄNTREBUIN╚Ü├üRE s. 1. v. aplicare. 2. v. consumare. 3. v. folosin╚Ť─â. 4. v. purtare. 5. practicare.
├Äntrebuin╚Ťare Ôëá ne├«ntrebuin╚Ťare
A ├ÄNTREBUIN╚Ü├ü ~├ęz tranz. A pune ├«n practic─â; a folosi; a utiliza; a aplica. /├«n + trebuin╚Ť─â
├«ntrebuin╚Ť├á v. 1. a face uz, a se servi de; 2. a da de lucru: fabrica ├«ntrebuin╚Ťeaz─â mul╚Ťi oameni. [V. trebuin╚Ť─â].
├«ntrebuin╚Ťare f. 1. uz ce se face de ceva; 2. destina╚Ťiunea unui lucru.
├«ntrebuin╚Ť├íre f. Ac╚Ťiunea de a ├«ntrebuin╚Ťa, uz: ├«ntrebuin╚Ťarea unor ban─ş, unu─ş cuv├«nt. A da o ├«ntrebuin╚Ťare unu─ş lucru, a-l utiliza la ceva.
├«ntrebuin╚Ť├ęz v. tr. (d. trebuin╚Ť─â). Fac uz, m─â servesc de: ├«ntrebuin╚Ťez cu╚Ťitu ca s─â ta─ş p├«ne. Da┼ş ocupa╚Ťiune, da┼ş de lucru: aceast─â fabric─â ├«ntrebuin╚Ťeaz─â mul╚Ť─ş lucr─âtor─ş. Fac s─â se consume, s─â treac─â: a ├«ntrebuin╚Ťa apa la sp─âlat, a ├«ntrebuin╚Ťat tre─ş zile p├«n─â s─â ajung─â.
├ÄNTREBUIN╚ÜA vb. 1. a aplica, a folosi, a utiliza, (rar) a practica. (A ~ o nou─â metod─â.) 2. a (se) folosi, a (se) servi, a (se) sluji, a utiliza. (La ce ~ acest dispozitiv?; ~ ambele m├«ini.) 3. a circula, a se folosi, a se utiliza, a se uzita, (├«nv.) a se politici. (Aceste cuvinte se ~ ├«n mod curent.) 4. a (se) folosi, a recurge, a se servi, a se sluji, a utiliza, a uza, (├«nv. ╚Öi pop.) a prinde, (reg.) a vesteg─âlui. (Se teme s─â ~ o disciplin─â prea sever─â.) 5. a (se) folosi, a se servi, a se sluji, a umbla, a utiliza, a uza. (~ diverse tertipuri.) 6. a (se) folosi, a (se) practica, a (se) utiliza. (Un obicei care se ~ de mult timp.) 7. a consuma, a folosi, a utiliza, (├«nv.) a metahirisi. (A ~ 2 m de sfoar─â pentru...) 8. a consuma, a folosi, a pierde. (╚śi-a ~ toat─â ziua repar├«nd bicicleta.)
├ÄNTREBUIN╚ÜARE s. 1. aplicare, aplica╚Ťie, folosire, utilizare. (~ unei noi metode.) 2. consum, consumare, consuma╚Ťie, folosire, utilizare. (~ unei mari cantit─â╚Ťi de cherestea pentru...) 3. folosin╚Ť─â, folosire, utilizare, uz, (├«nv.) uzaj. (Obiecte de lung─â ~.) 4. folosire, purtare, purtat, uzur─â. (De at├«ta ~, pantalonii erau ro╚Öi.) 5. folosire, practicare, utilizare. (~ unui obicei str─âvechi.)
├«ntrebuin╚Ťa, ├«ntrebuin╚Ťez v. r. (sport) a-╚Öi ap─âra ├«n mod corect ╚Öansele ├«ntr-o confruntare.

├«ntrebuin╚Ťare dex online | sinonim

├«ntrebuin╚Ťare definitie

Intrare: ├«ntrebuin╚Ťa
├«ntrebuin╚Ťa verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -bu-in-
Intrare: ├«ntrebuin╚Ťare
├«ntrebuin╚Ťare substantiv feminin
  • silabisire: -bu-in-