Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

21 defini╚Ťii pentru ├«ntocmire

├ÄNTOCM├Ź, ├«ntocmesc, vb. IV. Tranz. A elabora, a alc─âtui1. ÔÖŽ A face, a constitui; a organiza. ÔÇô Cf. ├«ntocmai ╚Öi tocmai.
├ÄNTOCM├ŹRE, ├«ntocmiri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«ntocmi ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. ├«ntocmi.
├ÄNTOCM├Ź, ├«ntocmesc, vb. IV. Tranz. A elabora, a alc─âtui1. ÔÖŽ A face, a constitui; a organiza. ÔÇô Cf. ├«ntocmai ╚Öi tocmai.
├ÄNTOCM├ŹRE, ├«ntocmiri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«ntocmi ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. ├«ntocmi.
├ÄNTOCM├Ź, ├«ntocmesc, vb. IV. Tranz. 1. A elabora, a alc─âtui, a compune. Au ├«ntocmit ╚Öi un scurt proces-verbal al erorilor ├«ndreptate. BARANGA, I. 206. A╚Öaz─â-te la mas─â ╚Öi ├«ntocme╚Öte o list─â. VORNIC, P. 191. Alexandru Ipsilant... a tras... ├«n ╚Ťar─â-i c├«╚Ťiva oameni ├«nv─â╚Ťa╚Ťi, pe care i-a ├«ns─ârcinat a ├«ntocmi acea condic─â. ODOBESCU, S. I 272. ÔÖŽ A preg─âti, a ├«njgheba, a face. El ╚Öi-a ├«ntocmit toate actele de c─âl─âtorie. BART, S. M. 33. Din acestea cat─â v├«n─âtorii s─â-╚Öi ├«ntocmeasc─â culcu╚Ö ╚Öi cin─â. ODOBESCU, S. III 18. ╚śi-a ├«ntocmit tot s─âla╚Öul. TEODORESCU, P. P. 116. ÔŚŐ Fig. Cauza noastr─â-i pacea ╚Öi lini╚Ötea poporului, via╚Ťa asta pe care ne-o ├«ntocmim singuri. V. ROM. noiembrie 1953, 156. C├«te mi-a dat amorul, minuturi, ceasuri bune, la un loc adunate, cu voi s─â se-mpreune ╚śi din toate o scurt─â via╚Ť─â s─â-ntocmesc. ALEXANDRESCU, P. 45. 2. A pune la cale; a organiza, a aranja. ├Än fund sta ├«nchis─â o gospod─ârie bine ├«ntocmit─â. SADOVEANU, B. 206. Toate le ├«ntocmesc eu dup─â vrerea voastr─â. ISPIRESCU, L. 78. Constitu╚Ťia viitoare s─â ├«ntocmeasc─â un stat de cet─â╚Ťeni liberi ╚Öi egali sau deopotriv─â unii cu al╚Ťii, f─âr─â domnie ╚Öi boierie. B─éLCESCU, O. I 351. ÔŚŐ Refl. pas. La pogor├«rea turmelor se ├«ntocmeau nun╚Ťi. CAMILAR, T. 48. ÔŚŐ Refl. De nevoie e ca rom├«nii s─â se ├«ntocmeasc─â ├«n republic─â democratic─â. B─éLCESCU, O. I 351. 3. (Neobi╚Önuit) A forma, a constitui. Societatea de fa╚Ť─â era ├«ntocmit─â din vreo zece persoane. BOLINTINEANU, O. 414. Mii ╚Öi milioane ce ├«ntocmesc ob╚Ötea de r├«nd a rom├«nimii. ODOBESCU, S. III 546.
├ÄNTOCM├ŹRE, ├«ntocmiri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«ntocmi ╚Öi rezultatul ei. 1. Elaborare, compunere, alc─âtuire. Pentru ├«ntocmirea unei istorii adev─ârate, ╚Ötiin╚Ťifice, marxiste, a poporului rom├«n, lupt─â de mult─â vreme clasa muncitoare din ╚Ťara noastr─â. IST. R.P.R. 5. 2. Or├«nduire, organizare (social─â, politic─â etc.); regim. Pe noi ne intereseaz─â cl─âdirea lumii nou─â, formarea omului nou ├«ntr-o ├«ntocmire social─â mai bun─â. SADOVEANU, E. 41. C─âdere a unei ├«ntocmiri rele ╚Öi ├«nlocuirea ei prin alta, superioar─â. GHEREA, ST. CR. II 291.
├«ntocm├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ├«ntocm├ęsc, imperf. 3 sg. ├«ntocme├í; conj. prez. 3 s─â ├«ntocme├ísc─â
├«ntocm├şre s. f., g.-d. art. ├«ntocm├şrii; pl. ├«ntocm├şri
├«ntocm├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ├«ntocm├ęsc, imperf. 3 sg. ├«ntocme├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. ├«ntocme├ísc─â
├«ntocm├şre s. f., g.-d. art. ├«ntocm├şrii; pl. ├«ntocm├şri
├ÄNTOCM├Ź vb. 1. v. crea. 2. v. redacta. 3. v. dresa. 4. v. alc─âtui. 5. v. aranja. 6. a fixa, a hot─âr├«, a institui, a or├óndui, a r├óndui, a stabili, a statornici, (├«nv.) a a╚Öeza, a lega, a politici, a scoate, a scorni, a tocmi. (A ~ un impozit.)
├ÄNTOCM├Ź vb. v. alc─âtui, compune, constitui, forma.
├ÄNTOCM├ŹRE s. 1. v. creare. 2. v. redactare. 3. v. dresare. 4. v. alc─âtuire. 5. v. forma╚Ťie. 6. organizare, or├ónduial─â, or├ónduire, r├ónduial─â, (├«nv.) a╚Öez─âm├ónt. (Noua ~ a lucrurilor.)
A ├ÄNTOCM├Ź ~├ęsc tranz. 1) A face s─â ia fiin╚Ť─â ╚Öi s─â capete for╚Ť─â definitiv─â; a alc─âtui; a elabora. ~ un proiect (sau un plan). ~ actele. 2) A pune la cale temeinic, pe baze trainice. ~ o gospod─ârie. /├«n + a tocmi
├«ntocm├Č v. a dispune, a organiza: retragerea se ├«ntocme╚Öte ├«n figura unui col╚Ť B─éLC. [V. tocm├Č].
├«ntocmire f. dispozi╚Ťiune, institu╚Ťiune, organiza╚Ťiune.
├«ntocm├ęsc v. tr. (d. tocma─ş). Formez, a╚Öez, dispun, organizez: a ├«ntocmi un nego╚Ť, un plan, o lege. Arm. A╚Öez ├«n linie (├«n opoz. cu coloana): a ├«ntocmi escadronu.
├«ntocm├şre f. Organizare: ├«ntocmir─ş sociale. Arm. A╚Öezare ├«n linie: ├«ntocmirea escadronulu─ş.
├ÄNTOCMI vb. 1. a alc─âtui, a compune, a crea, a elabora, a realiza, a redacta, a scrie, (├«nv.) a izvodi, a redija, a tocmi. (A ~ o oper─â valoroas─â.) 2. a alc─âtui, a compune, a concepe, a elabora, a face, a formula, a redacta. (El a ~ raportul.) 3. a dresa, a redacta. (A ~ un act, un proces-verbal.) 4. a alc─âtui, a concepe, a pl─âsmui, a realiza, (fig.) a urzi. (A ~ o colec╚Ťie de folclor.) 5. a aranja, a a╚Öeza, a clasa, a clasifica, a dispune, a distribui, a grupa, a ├«mp─âr╚Ťi, a ordona, a organiza, a or├«ndui, a potrivi, a pune, a repartiza, a r├«ndui, a sistematiza, (pop.) a chiti, (├«nv.) a drege, a tocmi. (~ cum trebuie elementele unui ansamblu.) 6. a fixa, a hot─âr├«, a institui, a or├«ndui, a r├«ndui, a stabili, a statornici, (├«nv.) a a╚Öeza, a lega, a politici, a scoate, a scorni, a tocmi. (A ~ un impozit.)
întocmi vb. v. ALCĂTUI. COMPUNE. CONSTITUI. FORMA.
├ÄNTOCMIRE s. 1. alc─âtuire, compunere, creare, elaborare, realizare, redactare, scriere, scris, (├«nv.) izvodire, redac╚Ťie, redijare. (~ unei opere.) 2. concepere, elaborare, formulare, redactare. (~ unei scrisori.) 3. dresare, redactare. (~ unui proces-verbal.) 4. alc─âtuire, aranjament, a╚Öezare, dispunere, distribu╚Ťie, r├«nduial─â, structur─â. (O anumit─â ~ a lucrurilor.) 5. alc─âtuire, compunere, forma╚Ťie. (Grupul mergea ├«n urm─âtoarea ~...) 6. organizare, or├«nduial─â, or├«nduire, r├«nduial─â, (├«nv.) a╚Öez─âm├«nt. (Noua ~ a lucrurilor.)

întocmire dex online | sinonim

întocmire definitie

Intrare: întocmi
întocmi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: întocmire
întocmire substantiv feminin