Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

21 defini╚Ťii pentru ├«ns─ârcinat

├ÄNS─éRCIN├ü, ├«ns─ârcinez, vb. I. Tranz. 1. A ├«ncredin╚Ťa cuiva ├«ndeplinirea unei ac╚Ťiuni; a da cuiva o sarcin─â. ÔÖŽ Refl. A lua asupra sa o sarcin─â. 2. A face ca o femeie s─â devin─â gravid─â. ÔÇô ├Än + sarcin─â.
├ÄNS─éRCIN├üT, -─é, ├«ns─ârcina╚Ťi, -te, adj., (3) ├«ns─ârcina╚Ťi, s. m. 1. Adj. Care a primit o sarcin─â. 2. Adj. (Despre femei) Care poart─â un f─ât ├«n p├óntece; gravid─â. 3. S. m. (├Än sintagma) ├«ns─ârcinat cu afaceri = consilier, secretar etc. care conduce misiunea diplomatic─â ├«n absen╚Ťa ╚Öefului permanent. ÔÇô V. ├«ns─ârcina.
├ÄNS─éRCIN├ü, ├«ns─ârcinez, vb. I. Tranz. 1. A ├«ncredin╚Ťa cuiva ├«ndeplinirea unei ac╚Ťiuni; a da cuiva o sarcin─â. ÔÖŽ Refl. A lua asupra sa o sarcin─â. 2. A face ca o femeie s─â devin─â gravid─â. ÔÇô ├Än + sarcin─â.
├ÄNS─éRCIN├üT, -─é, (1) ├«ns─ârcina╚Ťi, s. m., (2) ├«ns─ârcinate, adj. 1. S. m. (├Än sintagma) ├Äns─ârcinat cu afaceri = diplomat care reprezint─â guvernul s─âu pe l├óng─â un ╚Öef de stat str─âin, ├«n absen╚Ťa sau ├«n locul ambasadorului. 2. Adj. (Despre femei) Care poart─â un f─ât ├«n p├óntece; gravid─â. ÔÇô V. ├«ns─ârcina.
├ÄNS─éRCIN├ü, ├«ns─ârcinez, vb. I. Tranz. A da, a ├«ncredin╚Ťa cuiva ├«ndeplinirea unei lucr─âri, a unei munci (de r─âspundere); a da cuiva o sarcin─â. Costache Sp├«nu fu ├«ns─ârcinat s─â construiasc─â bar─âci de-a lungul traseului pentru ad─âpostul materialelor ╚Öi ma╚Öinilor. JIANU, C. 173. Cuconu Alecu m-au ├«ns─ârcinat s─â-l dau d-tale [r─âva╚Öul]. ALECSANDRI, T. I 71. Guvernul nostru m─â ├«ns─ârcin─â cu o misie. NEGRUZZI, S. I 67. ÔÖŽ Refl. A lua asupra sa o sarcin─â, a se angaja la o lucrare. C├«nd s-a ├«nfiin╚Ťat aici ╚Öcoala statului, comuna s-a ├«ns─ârcinat s─â dea un local potrivit. REBREANU, I. 83. Am bun─â n─âdejde s─â ispr─âve╚Öti cu bine slujba, cu care te-ai ├«ns─ârcinat de bun─âvoie. ISPIRESCU, L. 18. Se ├«ns─ârcin─â s─â aduc─â tr─âsuri de plecare. BOLINTINEANU, O. 269.
├ÄNS─éRCIN├üT, ├«ns─ârcina╚Ťi, s. m. (├Än expr.) ├Äns─ârcinat cu afaceri = func╚Ťionar superior la o lega╚Ťie sau la o ambasad─â, care reprezint─â temporar interesele ╚Ť─ârii sale (├«n lipsa titularului). (Rar, f─âr─â determinare) Ar─âta lui Uszar, ├«ns─ârcinatul rus, obstacolele ce exist─â... de a da cestiunii grece╚Öti solu╚Ťiunea cerut─â de puteri. GHICA, S. 132.
însărciná (a ~) vb., ind. prez. 3 însărcineáză
!├«ns─ârcin├ít1 adj. m., pl. ├«ns─ârcin├í╚Ťi; f. ├«ns─ârcin├ít─â, pl. ├«ns─ârcin├íte
├«ns─ârcin├ít2 (~ cu af├íceri) s. m., pl. ├«ns─ârcin├í╚Ťi
├«ns─ârcin├í vb., ind. prez. 1sg. ├«ns─ârcin├ęz, 3 sg. ├«ns─ârcine├íz─â
├«ns─ârcin├ít s. m., pl. ├«ns─ârcin├í╚Ťi
ÎNSĂRCINÁ vb. 1. (înv.) a sărcina. (L-a ~ cu următoarele...) 2. v. angaja. 3. (pop.) a împovăra, a îngreuna. (A ~ o femeie.)
ÎNSĂRCINÁ vb. v. împovăra, încărca, îngreuia, îngreuna.
A ├ÄNS─éRCIN├ü ~├ęz tranz. 1) (persoane) A face responsabil de ├«ndeplinirea unui lucru; a pune s─â r─âspund─â de o misiune. 2) A face s─â capete sarcin─â; a l─âsa gravid─â; a ├«ngreuna. /├«n + sarcin─â
├ÄNS─éRCIN├üT ~t─â (~╚Ťi, ~te) ╚Öi substantival v. A ├ÄNS─éRCINA. ÔŚŐ ~ cu afaceri diplomat de clas─â inferioar─â care conduce misiunea diplomatic─â ├«n lipsa ╚Öefului. /v. a ├«ns─ârcina
însărciná v. 1. a pune cuiva sarcina; 2. a da ordine; 3. a lua asupră-și.
însărcinat a. 1. care a primit o sarcină; 2. în special de femei: care a rămas grea.
├«ns─ârcin├ít, -─â Care are o sarcin─â, o misiune. ├Äns─ârcinat de afacer─ş, diplomat temporar trimes ├«n lipsa unu─ş diplomat permanent. S. f. Gravid─â.
├«ns─ârcin├ęz v. tr. (d. sarcin─â). Da┼ş cu─şva o sarcin─â, o misiune, un ordin: ministeru l-a ├«ns─ârcinat s─â cerceteze. ├Ängreunez, fac gravid─â. V. refl. M─â oblig s─â, m─â angajez s─â.
însărcina vb. v. ÎMPOVĂRA. ÎNGREUNA.
ÎNSĂRCINA vb. 1. (înv.) a sărcina. (L-a ~ cu următoarele...) 2. a se angaja, a făgădui, a se îndatora, a se obliga, a promite, (înv. și reg.) a jurui, a se prinde, (înv.) a (se) adeveri, a se apuca, (fig.) a se lega. (S-a ~ să facă următoarele...) 3. (pop.) a împovăra, a îngreuna. (A ~ o femeie.)

însărcinat dex online | sinonim

însărcinat definitie

Intrare: însărcina
însărcina verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: însărcinat (adj.)
însărcinat adjectiv
Intrare: însărcinat (s.m.)
însărcinat substantiv masculin