Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

24 defini╚Ťii pentru ├«nmul╚Ťire

├ÄNMUL╚Ü├Ź, ├«nmul╚Ťesc, vb. IV. Refl. ╚Öi tranz. 1. A spori, a (se) m─âri ├«n num─âr sau cantitativ. ÔÖŽ Tranz. A face opera╚Ťia ├«nmul╚Ťirii; a multiplica. 2. A (se) m─âri prin reproducere num─ârul indivizilor din aceea╚Öi specie. ÔÇô ├Än + mult.
├ÄNMUL╚Ü├ŹRE, ├«nmul╚Ťiri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ├«nmul╚Ťi ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ Opera╚Ťie aritmetic─â fundamental─â care const─â din m─ârirea unui num─âr (de├«nmul╚Ťit) de at├ótea ori c├ót alt num─âr (├«nmul╚Ťitorul), pentru ob╚Ťinerea unui rezultat numit produs; multiplicare. ÔŚŐ Tabla ├«nmul╚Ťirii = tablou care con╚Ťine produsele ├«nmul╚Ťirii ├«ntre ele a primelor zece numere. ÔÇô V. ├«nmul╚Ťi.
├ÄNMUL╚Ü├Ź, ├«nmul╚Ťesc, vb. IV. Refl. ╚Öi tranz. 1. A spori, a (se) m─âri ├«n num─âr sau cantitativ. ÔÖŽ Tranz. A face opera╚Ťia ├«nmul╚Ťirii; a multiplica. 2. A (se) m─âri prin reproducere num─ârul indivizilor din aceea╚Öi specie. ÔÇô ├Än + mult.
├ÄNMUL╚Ü├ŹRE, ├«nmul╚Ťiri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ├«nmul╚Ťi ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ Opera╚Ťie aritmetic─â fundamental─â care const─â din m─ârirea unui num─âr (de├«nmul╚Ťit) de at├ótea ori c├ót alt num─âr (├«nmul╚Ťitorul), pentru ob╚Ťinerea unui rezultat numit produs; multiplicare. ÔŚŐ Tabla ├«nmul╚Ťirii = tablou care con╚Ťine produsele ├«nmul╚Ťirii ├«ntre ele a primelor zece numere. ÔÇô V. ├«nmul╚Ťi.
├ÄNMUL╚Ü├Ź, ├«nmul╚Ťesc, vb. IV. Refl. 1. A se face mai mult, a spori, a se m─âri numeric sau cantitativ. Pe ├«ncetul aste feude se ├«nmul╚Ťir─â. NEGRUZZI, S. I 273. ÔŚŐ Tranz. ╚śtie ├«nmul╚Ťi, iar nu r─âsipi averea. SBIERA, P. 218. ÔÖŽ Tranz. (Folosit ╚Öi absolut) A face opera╚Ťia ├«nmul╚Ťirii, a multiplica. Copilul a ├«nv─â╚Ťat s─â ├«nmul╚Ťeasc─â. 2. (Despre vie╚Ťuitoare) A produce indivizi noi din aceea╚Öi specie, a se reproduce. Pe╚Ötii se ├«nmul╚Ťesc prin icre. Feriga se ├«nmul╚Ťe╚Öte prin spori.
├ÄNMUL╚Ü├ŹRE, ├«nmul╚Ťiri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ├«nmul╚Ťi ╚Öi rezultatul ei. 1. M─ârire a num─ârului sau a cantit─â╚Ťii; sporire. Pentru cre╚Öterea bovinelor trebuie s─â se asigure ├«nmul╚Ťirea ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirea raselor celor mai bine adaptate condi╚Ťiilor locale din diferite raioane ale ╚Ť─ârii. SC├ÄNTEIA, 1954, nr. 2861. ÔÖŽ (Mat.) Una din cele patru opera╚Ťii fundamentale prin care din dou─â numere (numite de├«nmul╚Ťit ╚Öi ├«nmul╚Ťitor) se ob╚Ťine un num─âr (numit produs) egal (├«n cazul c├«nd ├«nmul╚Ťitorul este un num─âr ├«ntreg) cu suma rezultat─â din adunarea cu sine ├«nsu╚Öi a de├«nmul╚Ťitului de at├«tea ori c├«t indic─â ├«nmul╚Ťitorul; multiplicare. Folosindu-se de o cret─â groas─â, ├«n╚Öira pe tejghea coloane lungi ╚Öi ├«nc├«lcite de cifre, adun─âri, ├«nmul╚Ťiri, procentaje. GALAN, B. I 20. ÔŚŐ Tabla ├«nmul╚Ťirii = tablou care con╚Ťine produsele ├«nmul╚Ťirii ├«ntre ele a primelor zece numere. 2. Procesul producerii de indivizi noi din aceea╚Öi specie; reproducere.
├«nmul╚Ť├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ├«nmul╚Ť├ęsc, imperf. 3 sg. ├«nmul╚Ťe├í; conj. prez. 3 s─â ├«nmul╚Ťe├ísc─â
├«nmul╚Ť├şre s. f., g.-d. art. ├«nmul╚Ť├şrii; pl. ├«nmul╚Ť├şri
├«nmul╚Ť├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ├«nmul╚Ť├ęsc, imperf. 3 sg. ├«nmul╚Ťe├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. ├«nmul╚Ťe├ísc─â
├«nmul╚Ť├şre s. f., g.-d. art. ├«nmul╚Ť├şrii; pl. ├«nmul╚Ť├şri
├ÄNMUL╚Ü├Ź vb. 1. (MAT.) a multiplica. 2. a m─âri. (A ~ de patru ori o sum─â.) 3. a cre╚Öte, a se m─âri, a se ridica, a spori, a se urca, (├«nv.) a se mul╚Ťi, a prisosi, a se umnoji. (S-a ~ num─ârul participan╚Ťilor.) 4. v. ├«ndesi. 5. v. reproduce. 6. v. reproduce. 7. v. pr─âsi.
├ÄNMUL╚Ü├ŹRE s. 1. (MAT.) multiplicare, (├«nv.) multiplica╚Ťie. (Opera╚Ťia de ~.) 2. m─ârire. (~ unei sume de zece ori.) 3. cre╚Ötere, m─ârire, sporire. (~ num─ârului de participan╚Ťi la...) 4. (BIOL.) pr─âsire, pr─âsit, procreare, reproducere, reproduc╚Ťie, (├«nv. ╚Öi reg.) plodire. (~ animalelor domestice.)
A (se) ├«nmul╚Ťi Ôëá a (se) ├«mpu╚Ťina
├Änmul╚Ťire Ôëá ├«mp─âr╚Ťire, ├«mpu╚Ťinare
A ├ÄNMUL╚Ü├Ź ~├ęsc tranz. 1) A face s─â se ├«nmul╚Ťeasc─â. 2) (numere) A m─âri de at├ótea ori de c├óte ori indic─â alt num─âr; a multiplica. /├«n + mult
A SE ├ÄNMUL╚Ü├Ź se ~├ę╚Öte intranz. 1) A cre╚Öte cantitativ sau numeric; a deveni mai mult (mul╚Ťi); a se multiplica. 2) (despre organisme) A-╚Öi m─âri num─ârul de exemplare ale speciei prin generare; a se reproduce; a prolifera. /├«n + mult
├ÄNMUL╚Ü├ŹRE ~i f. 1) v. A ├ÄNMUL╚ÜI ╚Öi A SE ├ÄNMUL╚ÜI. 2) (├«n opozi╚Ťie cu ├«mp─âr╚Ťire) Opera╚Ťie aritmetic─â prin care un num─âr (de├«nmul╚Ťitul) este m─ârit de at├ótea ori c├óte unit─â╚Ťi are alt num─âr (├«nmul╚Ťitorul). ÔŚŐ Tabla ~ii tabl─â ├«n care sunt ├«nscrise opera╚Ťiile de ├«nmul╚Ťire ├«ntre ele a numerelor de la 1 p├ón─â la 10. /v. a ├«nmul╚Ťi
├«nmul╚Ť├Č v. 1. a augmenta num─ârul, cantitatea; 2. Aritm. a face o ├«nmul╚Ťire; 3. a spori prin na╚Ötere: cre╚Öte╚Ťi ╚Öi v─â ├«nmul╚Ťi╚Ťi. [V. mult].
├«nmul╚Ťire f. 1. ac╚Ťiunea de a (se) ├«nmul╚Ťi: ├«nmul╚Ťirea d─ârilor; 2. opera╚Ťiune aritmetic─â prin care se repet─â un num─âr de at├ótea ori c├óte unit─â╚Ťi se afl─â ├«ntrÔÇÖun al doilea.
├«nmul╚Ť├ęsc v. tr. (d. mult). M─âresc, multiplic o cantitate, un num─âr: a ├«nmul╚Ťi jandarmi─ş rural─ş. Aritm. M─âresc un num─âr de at├«tea or─ş c├«te unit─â╚Ť─ş se afl─â ├«ntrÔÇÖal doilea num─âr. V. refl. Cresc, sporesc ├«n cantitate or─ş ├«n num─âr: Jidani─ş sÔÇÖa┼ş ├«nmul╚Ťit grozav ├«n Rom├ónia. ÔÇô ╚śi ├«mul╚Ťesc. Vech─ş ╚Öi mul╚Ťesc.
├«nmul╚Ť├şre f. Ac╚Ťiunea de a sa┼ş de a se ├«nmul╚Ťi. Aritm. Opera╚Ťiunea care ├«nmul╚Ťe╚Öte sa┼ş care din do┼ş─â numere numite ├«nmul╚Ťit ╚Öi ├«nmul╚Ťitor formeaz─â alt num─âr numit produs, care e format cu ├«nmul╚Ťitu cum e format ├«nmul╚Ťitoru cu unitatea. Tabla ├«nmul╚Ťiri─ş sa┼ş a lu─ş Pitagora (atribuit─â acestu─ş matematic Grec), o tabl─â p─âtrat─â1 care arat─â produsele a do┼ş─â numere ├«nmul╚Ťite: / 1 2 3 4 5 6 7 8 9 / 2 4 6 8 10 12 14 16 18 / 3 6 9 12 15 18 21 24 27 / 4 8 12 16 20 24 28 32 36 / 5 10 15 20 25 30 35 40 45 / 6 12 18 24 30 36 42 48 54 / 7 14 21 28 35 42 49 56 63 / 8 16 24 32 40 48 56 64 72 / 9 18 27 36 45 54 63 72 81 /.[1]
├ÄNMUL╚ÜI vb. 1. (MAT.) a multiplica. 2. a m─âri. (A ~ de patru ori o sum─â.) 3. a cre╚Öte, a se m─âri, a se ridica, a spori, a se urca, (├«nv.) a se mul╚Ťi, a prisosi, a se umnoji. (A se ~ num─ârul participan╚Ťilor.) 4. a cre╚Öte, a se ├«ndesi, a se ├«ngro╚Öa, a spori. (R├«ndurile s-au ~.) 5. a se pr─âsi, a procrea, a se reproduce, (├«nv. ╚Öi reg.) a se plodi, (reg.) a se pui╚Ťi, (Mold.) a se puiezi, (├«nv.) a se propaga. (Cum se ~ aceste animale?) 6. a (se) reproduce, (pop.) a (se) ├«mpuia, (├«nv. ╚Öi reg.) a (se) plodi. (Se ~ prin ou─â.) 7. (fig.) a se pr─âsi. (S-au ~ buruienile.)
├ÄNMUL╚ÜIRE s. 1. (MAT.) multiplicare, (├«nv.) multiplica╚Ťie. (Opera╚Ťia de ~.) 2. m─ârire. (~ unei sume de zece ori.) 3. cre╚Ötere, m─ârire, sporire. (~ num─ârului de participan╚Ťi la...) 4. pr─âsire, pr─âsit, procreare, reproducere, reproduc╚Ťie, (├«nv. ╚Öi reg.) plodire. (~ animalelor domestice.)
├ÄNMUL╚Ü├ŹRE (< ├«nmul╚Ťi) s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a (se) ├«nmul╚Ťi ╚Öi rezultatul ei. 2. (MAT.) Opera╚Ťie algebric─â prin care un num─âr este m─ârit de un num─âr de ori; multiplicare. ÔÖŽ Opera╚Ťie algebric─â definit─â pe o mul╚Ťime, nu neap─ârat comutativ─â. ÔŚŐ Tabla ├«nmul╚Ťirii = tablou care con╚Ťine rezultatele ├«nmul╚Ťirii ├«ntre ele a primelor zece numere naturale. 3. (BIOL.) Fenomen biologic generalizat la toate organismele vii, prin care se realizeaz─â sporirea num─ârului de indivizi, put├óndu-se efectua cu sau f─âr─â interven╚Ťia reproducerii (sau a fecund─ârii), fiind sau un o consecin╚Ť─â a acesteia. Poate fi: amictic─â, amfimictic─â, apomictic─â. ├Ä. este una dintre condi╚Ťiile necesare continu─ârii existen╚Ťei speciilor ╚Öi a continuit─â╚Ťii vie╚Ťii; pentru fiecare specie este caracteristic─â o anumit─â intensitate a ├«., care se schimb─â ├«n func╚Ťie de condi╚Ťiile de mediu.

├«nmul╚Ťire dex online | sinonim

├«nmul╚Ťire definitie

Intrare: ├«nmul╚Ťi
├«nmul╚Ťi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: ├«nmul╚Ťire
├«nmul╚Ťire substantiv feminin