Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru ├«nl─âturare

├ÄNL─éTUR├ü, ├«nlß║»tur, vb. I. Tranz. A da la o parte, a ├«ndep─ârta; a del─âtura; p. ext. a face s─â dispar─â. ÔÇô ├Än + laturi (pl. lui latur─â).
├ÄNL─éTUR├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«nl─âtura; ├«ndep─ârtare, eliminare, excludere. ÔÇô V. ├«nl─âtura.
├ÄNL─éTUR├ü, ├«nlß║»tur, vb. I. Tranz. A da la o parte, a ├«ndep─ârta; a del─âtura; p. ext. a face s─â dispar─â. ÔÇô ├Än + laturi (pl. lui latur─â).
├ÄNL─éTUR├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«nl─âtura; ├«ndep─ârtare, eliminare, excludere. ÔÇô V. ├«nl─âtura.
├ÄNL─éTUR├ü, ├«nlß║»tur, vb. I. Tranz. A da la o parte, a ├«ndep─ârta, a alunga; p. ext. a face s─â dispar─â. Partidul nu cunoa╚Öte greut─â╚Ťi pe care s─â nu le poat─â ├«nl─âtura cu sprijinul maselor largi ale poporului. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2850. Bucuria aceasta ├«mi procur─â ╚Öi necazul pe care a╚Ö vrea s─â-l ├«nl─âtur. SADOVEANU, A. L. 24. ├Änl─âtur─â oarecum groaza ce sta gata s─â-l coprinz─â. ISPIRESCU, L. 100.
├ÄNL─éTUR├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«nl─âtura; ├«ndep─ârtare. Prin ├«nl─âturarea monarhiei a fost d─âr├«mat─â ├«n ╚Ťara noastr─â una din cele mai puternice citadele reac╚Ťionare. IST. R.P.R. 747.
înlăturá (a ~) vb., ind. prez. 3 înlắtură
înlăturáre s. f., g.-d. art. înlăturắrii
înlăturá vb., ind. prez. 1 sg. înlătur, 3 sg. și pl. înlătură, perf. s. 1 sg. înlăturái
înlăturáre s. f., g.-d. art. înlăturării; pl. înlăturări
├ÄNL─éTUR├ü vb. 1. v. anula. 2. v. scoate. 3. v. cur─â╚Ťa. 4. v. suprima. 5. v. ridica. 6. v. exclude. 7. a elimina, a ├«ndep─ârta, a suprima. (~ cauza r─âului.) 8. a ├«ndep─ârta, (fig.) a scutura. (A ~ lan╚Ťurile robiei.) 9. (fig.) a r─âsturna. (L-a ~ de la domnie.) 10. v. evita. 11. v. aplana.
├ÄNL─éTUR├üRE s. 1. v. anulare. 2. v. cur─â╚Ťare. 3. v. eliminare. 4. v. ridicare. 5. v. excludere. 6. eliminare, ├«ndep─ârtare, suprimare. (~ cauzelor r─âului.) 7. ├«ndep─ârtare, (fig.) scuturare. (~ lan╚Ťurilor robiei.) 8. (fig.) r─âsturnare. (~ cuiva de pe tron.) 9. v. evitare. 10. v. aplanare.
A ÎNLĂTURÁ înlătur tranz. A da în lături; a lăsa la o parte; a excepta. /în + lături
înlăturà v. 1. a pune deoparte; 2. a se da la o parte. [V. lature].
├«nlß║»tur ╚Öi -├ęz, a -├í v. tr. (d. lature). Da┼ş la o parte, dep─ârtez, suprim: a ├«nl─âtura bolovani─ş din drum, o dificultate.
├ÄNL─éTURA vb. 1. a anula, a elimina, a scoate, a suprima, a ╚Öterge, a t─âia, (reg.) a ╚Ötricui. (A ~ un r├«nd, un fragment dintr-un text.) 2. a dep─ârta, a elimina, a ├«ndep─ârta, a scoate. (~ petele de gr─âsime de pe haine.) 3. a cur─â╚Ťa, a elimina, a ├«ndep─ârta. (~ murd─âria de pe jos.) 4. a elimina, a scoate, a suprima, (Transilv. ╚Öi Bucov.) a del─âtura. (A ~ dulciurile din alimenta╚Ťie.) 5. a ├«ndep─ârta, a lua, a ridica. (A ~ col╚Ťul v─âlului.) 6. a elimina, a exclude, a ├«ndep─ârta, a scoate. (A ~ pe cineva dintr-o organiza╚Ťie.) 7. a elimina, a ├«ndep─ârta, a suprima. (~ cauza r─âului.) 8. a ├«ndep─ârta, (fig.) a scutura. (A ~ lan╚Ťurile robiei.) 9. (fig.) a r─âsturna. (L-a ~ de la domnie.) 10. a evita, a se feri, a ├«mpiedica, a ├«ndep─ârta, a ocoli, a pre├«nt├«mpina, a preveni, (rar) a se ap─âra. (├Äncearc─â s─â ~ primejdia.) 11. a aplana, (rar) a pacifica. (A ~ un conflict.)
├ÄNL─éTURARE s. 1. anulare, eliminare, ├«ndep─ârtare, scoatere, suprimare, ╚Ötergere, t─âiere. (~ unui r├«nd dintr-un text.) 2. cur─â╚Ťare, eliminare, ├«ndep─ârtare, scoatere. (Preparat pentru ~ petelor.) 3. eliminare, scoatere, suprimare. (~ dulciurilor din alimenta╚Ťie.) 4. ├«ndep─ârtare, ridicare, ridicat. (~ unui col╚Ť din v─âl.) 5. eliminare, excludere, ├«ndep─ârtare, scoatere. (~ cuiva dintr-o organiza╚Ťie.) 6. eliminare, ├«ndep─ârtare, suprimare. (~ cauzelor r─âului.) 7. ├«ndep─ârtare, (fig.) scuturare. (~ lan╚Ťurilor robiei.) 8. (fig.) r─âsturnare. (~ cuiva de pe tron.) 9. evitare, ├«mpiedicare, ├«ndep─ârtare, ocolire, pre├«nt├«mpinare, prevenire, (rar) preven╚Ťie. (~ unor consecin╚Ťe nepl─âcute.) 10. aplanare, (rar) pacificare. (~ unui conflict.)

înlăturare dex online | sinonim

înlăturare definitie

Intrare: înlătura
înlătura verb grupa I conjugarea I
Intrare: înlăturare
înlăturare substantiv feminin