Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru ├«njghebare

├ÄNJGHEB├ü, ├«njgh├ęb, vb. I. Tranz. A alc─âtui, a face ceva (la repezeal─â, improviz├ónd din materiale pu╚Ťine, ├«nt├ómpl─âtoare ╚Öi disparate); a ├«nfiripa. ÔÖŽ P. gener. A construi, a ├«ntemeia. ÔÖŽ A face rost de...; a ├«ncropi. [Prez. ind. ╚Öi: ├«njghebez] ÔÇô ├Än + jgheab.
├ÄNJGHEB├üRE, ├«njgheb─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«njgheba ╚Öi rezultatul ei; ├«nfiripare. ÔÇô V. ├«njgheba.
├ÄNJGHEB├ü, ├«njghebez, vb. I. Tranz. A alc─âtui, a face ceva (la repezeal─â, improviz├ónd din materiale pu╚Ťine, ├«nt├ómpl─âtoare ╚Öi disparate); a ├«nfiripa. ÔÖŽ P. gener. A construi, a ├«ntemeia. ÔÖŽ A face rost de...; a ├«ncropi. [Prez. ind. ╚Öi: ├«njgh├ęb] ÔÇô ├Än + jgheab.
├ÄNJGHEB├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«njgheba ╚Öi rezultatul ei; ├«nfiripare. ÔÇô V. ├«njgheba.
├ÄNJGHEB├ü, ├«njgh├ęb ╚Öi ├«njghebez, vb. I. Tranz. A alc─âtui, a face ceva improviz├«nd din elemente ├«nt├«mpl─âtoare; a ├«ncropi. Acum se vedea c─â ├«njgheab─â pere╚Ťii laterali ai unei cutii. C. PETRESCU, ├Ä. II 182. S-a hot─âr├«t s─â o lase ├«n plata domnului ╚Öi s─â-╚Öi ├«njghebeze alt─â gospod─ârie. REBREANU, R. I 150. Mo╚Öul aduse c├«teva sc├«nduri ╚Öi ├«njgheb─â un pat. DUN─éREANU, CH. 27. Mai pe urm─â ╚Öi-a ├«njghebat ╚Öi o c─âsu╚Ť─â. CREANG─é, P. 139. ÔŚŐ Refl. Din loc ├«n loc se ├«njghebau grupuri. GALAN, Z. R. 158. ÔÖŽ A constitui, a forma, a ├«ntemeia: S-a ├«nsurat ╚Öi ╚Öi-a ├«njghebat familie, cu nevast─â, cu copii. STANCU, D. 47. ÔÖŽ (Cu privire la bani, la avere) A str├«nge, a aduna. Am s─â ├«njgheb ╚Öi eu ├«n vremea asta ceva bani. SADOVEANU, O. I 170.
├ÄNJGHEB├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«njgheba ╚Öi rezultatul ei; alc─âtuire improvizat─â. To╚Ťi lucrau cu un zor nemaipomenit la ├«njghebarea unui sat model ce se ├«n─âl╚Ťa ca prin farmec. ANGHEL-IOSIF, C. L. 54. Robinson s─â afla adeseori ├«n str├«mtorire la ├«njghebarea lucrurilor de care ave trebuin╚Ť─â. DR─éGHICI, R. 78.
!înjghebá (a ~) vb., ind. prez. 3 înjgheábă/înjghebeáză
!înjghebáre s. f., g.-d. art. înjghebắrii; pl. înjghebắri
├«njgheb├í vb., ind. prez. 1 sg. ├«njgheb├ęz/├«njgh├ęb, 3 sg. ╚Öi pl. ├«njghebe├íz─â/├«njghe├íb─â
înjghebáre s. f., g.-d. art. înjghebării
ÎNJGHEBÁ vb. a închipui, a încropi, a înfiripa, (reg.) a închelbăra, a închipa, a înciocăla. (A ~ în grabă ceva.)
ÎNJGHEBÁRE s. înfiripare. (~ a ceva în mare grabă.)
A ├ÄNJGHEB├ü ~├ęz tranz. 1) A face ├«n grab─â din materiale aflate la ├«ndem├ón─â; a sclipui; a ├«nchipui; a ├«nfiripa; a improviza. 2) (averi) A aduna cu greu, pu╚Ťin c├óte pu╚Ťin; a sclipui. 3) A forma treptat. ~ o gospod─ârie. ~ un colectiv. [Sil. ├«n-jge-; ╚śi ├«njgheb] /├«n + jgheab
├«njghieb├á v. 1. a uni laolalt─â, a ├«mpreuna; 2. a str├ónge cu ├«ncetul: a ├«njghiebat un mic capital; 3. a forma treptat, a construi: ╚Öi-a ├«njghiebat ╚Öi o c─âsu╚Ť─â CR.; 4. fig. a se organiza. [Lit. a duce apa jghiabului la roata morii spre a o pune ├«n mi╚Öcare, de unde no╚Ťiunea de a concentra: e o metafor─â luat─â din tehnica morilor].
├«njgh├ęb ╚Öi -├ęz, a -├í v. tr. (d. jgheab. ÔÇô ├Änjgheab─â, s─â ├«njghebe). Unesc la capete, ├«nche─ş: a ├«njgheba bine buc─â╚Ťile une─ş mese. Fig. Formez, adun, ├«ncropesc, organizez ├«ncet-├«ncet: a-╚Ť─ş ├«njgheba o c─âsu╚Ť─â, o avere; a ├«njgheba o societate. V. refl. M─â ├«nt─âresc, m─â ├«n╚Ťolesc: dup─â mult─â munc─â, sÔÇÖa ├«njghebat ╚Öi el. ÔÇô Rar ├«n est ╚Öi ├«njgheb─âlu─şesc1. V. ├«ncherb.[1]
ÎNJGHEBA vb. a închipui, a încropi, a înfiripa, (reg.) a închelbăra, a închipa, a înciocăla. (A ~ în grabă ceva.)
ÎNJGHEBARE s. înfiripare. (~ a ceva în mare grabă.)

înjghebare dex online | sinonim

înjghebare definitie

Intrare: înjgheba (1 -gheb)
înjgheba 1 -gheb verb grupa I conjugarea I
Intrare: înjghebare
înjghebare substantiv feminin
Intrare: înjgheba (1 -ghebez)
înjgheba 1 -ghebez verb grupa I conjugarea a II-a