18 definiții pentru înfumurat
ÎNFUMURÁ, înfumurez,
vb. I.
Refl. A se comporta cu îngâmfare, a-și da aere, a se îngâmfa, a se infatua. –
În +
fumuri (
pl. lui fum).
ÎNFUMURÁT, -Ă, înfumurați, -te,
adj. (Adesea substantivat) Îngâmfat, încrezut, închipuit, infatuat. –
V. înfumura. ÎNFUMURÁ, înfumurez,
vb. I.
Refl. A se comporta cu îngâmfare, a-și da aere, a se îngâmfa, a se infatua. –
În +
fumuri (
pl. lui fum).
ÎNFUMURÁT, -Ă, înfumurați, -te,
adj. (Adesea substantivat) Îngâmfat, încrezut, închipuit, infatuat. –
V. înfumura. ÎNFUMURÁ, înfumurez,
vb. I.
Refl. A se îngîmfa, a fi încrezut, a-și atribui o importanță exagerată (disprețuind sau minimalizînd valoarea altora), a-și da aere.
ÎNFUMURÁT, -Ă, înfumurați, -te,
adj. Îngîmfat, încrezut, închipuit. Auzise că unii dintr-înșii sînt... înfumurați. ISPIRESCU, L. 246. Era... și-nfumurată că nimeni nu știe juca mai bine ca ea. CARAGIALE, O. III 34. Numai fumuri vezi aice La femei și la bărbați... poți dar zice Că-s mai toți înfumurați. ALECSANDRI, T. I 175. ◊ (Substantivat) Îmi dau seama că răspunderea mea nu-i ușoară. Dacă aș crede că o să-mi fie ușor, aș fi un înfumurat. DEMETRIUS, C. 70.
!înfumurá (a se ~) vb. refl.,
ind. prez. 3 se înfumureáză
înfumurá vb., ind. prez. 1 sg. înfumuréz, 3 sg. și pl. înfumureáză ÎNFUMURÁT adj. v. îngâmfat. A SE ÎNFUMURÁ mă ~éz intranz. 1) A deveni (foarte) fudul; a se îngâmfa; a se împăuna. 2) A-și da importanță deosebită; a se umfla în pene; a se semeți; a se îngâmfa; a se împăuna. /în + fumuri înfumurà v.
1. a băga fumuri de mândrie în capul cuiva;
2. a se crede mai mult decât ceea ce este.
înfumurat a. care se crede prea mult, coprins de o mândrie nebunească.
înfumurát, -ă adj. Încrezut, îngînfat, plin de fumurĭ, de fudulie: un tînăr înfumurat.
înfumuréz v. tr. (d. fumurĭ, pl. d. fum). Umplu de fumurĭ, de fudulie. V. refl. Mă umplu de vanitate.
ÎNFUMURA vb. a se făli, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se ingîmfa, a se lăuda, a se mîndri, a se semeți, (rar) a se trufi, (înv. și pop.) a se mări, (pop.) a se păuni, (reg.) a se bîrzoia, a se făloși, a se marghioli, a se sfătoși, (reg. fam.) a se furlandisi, a se marțafoi, (Transilv. și Ban.) a se născocorî, (înv.) a se înălța, a se preaînălța, a se preamări, a se prearădica, a se ridica, (fam. fig.) a se înfoia, a se umfla, (arg.) a se șucări. (Nu te mai ~ atâta fără temei!) ÎNFUMURAT adj. fudul, grandoman, infatuat, încrezut, îngîmfat, megaloman, mîndru, orgolios, semeț, trufaș, țanțoș, vanitos, (livr.) prezumțios, suficient, (înv. și pop.) măreț, (pop. și fam.) țîfnos, (pop.) falnic, fălos, închipuit, (înv. și reg.) pîșin, (prin Ban.) măros, (prin Mold.) nărtos, (înv.) fumuros, preaînălțat, zadarnic, (fig.) bățos, înțepat, scrobit. înfumurat dex online | sinonim
înfumurat definitie
Intrare: înfumura
înfumura verb grupa I conjugarea a II-a