Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

19 defini╚Ťii pentru ├«nfruptare

├ÄNFRUPT├ü, ├«nfr├║pt, vb. I. Refl. A m├ónca din ceva deosebit de gustos. ÔÖŽ (Pop.) A m├ónca de dulce ├«n zi de post. ÔÖŽ Fig. (Ir.) A trage beneficii (necinstite), a profita de... ÔÇô ├Än + frupt.
├ÄNFRUPT├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a se ├«nfrupta. ÔÇô V. ├«nfrupta.
├ÄNFRUPT├ü, ├«nfr├║pt, vb. I. Refl. A m├ónca din ceva deosebit de gustos. ÔÖŽ (Pop.) A m├ónca de dulce ├«n zi de post. ÔÖŽ Fig. (Ir.) A trage beneficii (necinstite), a profita de... ÔÇô ├Än + frupt.
├ÄNFRUPT├üRE s. f. (Rar) Ac╚Ťiunea de a se ├«nfrupta. ÔÇô V. ├«nfrupta.
├ÄNFRUPT├ü, ├«nfr├║pt, vb. I. 1. Refl. (Adesea urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬źdin┬╗ sau ┬źcu┬╗) A gusta, a m├«nca, a se ├«mp─ârt─â╚Öi din ceva bun. Nu o dat─â se ├«nfruptaser─â din masa M─âriuc─âi. CONTEMPORANUL, VI 301. ÔŚŐ Fig. Nu m-─âi l─âsa s─â m─â-nfrupt c-o s─ârutare? ALECSANDRI, T. I 247. ÔÖŽ (Popular) A m├«nca de dulce ├«n zi de post. ÔÖŽ Fig. (Ironic) A trage beneficii (ilicite), a profita de...; a se atinge de... ├Än consiliile... de administra╚Ťie intrau avoca╚Ťi cu trecere, oameni politici din toate partidele, care se ├«nfruptau fiecare din c├«te dou─âzeci ╚Öi treizeci de asemenea consilii. EFTIMIU, N. 23. 2. Tranz. (Rar) A s─âtura, a satisface. Trebuie, pravoslavnicule, s─â dischizi b─âierile pungii, s─â ver╚Öi la bani cu pumnul, ca s─â-nfrup╚Ťi pe to╚Ťi. ALECSANDRI, T. 1376.
├ÄNFRUPT├üRE s. f. (Rar) Ac╚Ťiunea de a (se) ├«nfrupta.
├ÄNFRUPT├ü, ├«nfr├║pt, vb. I. Refl. A gusta, a m├ónca din ceva bun. ÔÖŽ (├Än ritualul cre╚Ötin) A m├ónca de dulce ├«n zi de post. ÔÖŽ Fig. (Ir.) A trage beneficii (necinstite), a profita de... ÔÖŽ Tranz. (Rar) A face pe cineva p─ârta╚Ö la un c├ó╚Ötig, la un beneficiu (ilicit). ÔÇô Din ├«n- + frupt.
!înfruptá (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 se înfrúptă
înfruptáre s. f., g.-d. art. înfruptắrii
înfruptá vb., ind. prez. 1 sg. înfrúpt, 3 sg. și pl. înfrúptă, perf. s. 1 sg. înfruptái
înfruptáre s. f., g.-d. art. înfruptării
├ÄNFRUPT├ü vb. (pop. ╚Öi fam.) a se ├«ndulci. (Se ~ din toate bun─ât─â╚Ťile.)
├ÄNFRUPT├üRE s. (pop. ╚Öi fam.) ├«ndulcire. (~ din toate bun─ât─â╚Ťile.)
A ÎNFRUPTÁ înfrúpt tranz. rar A face să se înfrupte. [Sil. în-frup-] /în + frupt
A SE ├ÄNFRUPT├ü m─â ├«nfr├║pt intranz. 1) bis. A m├ónca de frupt ├«n zilele de post. 2) A gusta pu╚Ťin (din ceva dorit); a se ├«ndulci. 3) fig. A trage foloase ├«n mod necinstit; a se alege cu profit. /├«n + frupt
├«nfrupt├á v. Mold. 1. a m├ónca bucate de dulce ├«n zile de post; 2. fam. a gusta ceva oprit: nu mÔÇÖei l─âsa s─â m─â ÔÇÖnfrupt cu o s─ârutare? AL. [V. frupt].
├«nfr├║pt, a -├í v. tr. (d. frupt). Da┼ş cu─şva ╚Öi-l fac s─â m─ân├«nce bucate de frupt: l-am ├«nfruptat cÔÇÖo g─âin─â. V. refl. M─ân├«nc bucate de frupt. Fig. M─â ating de, fur: un func╚Ťionar care sÔÇÖa ├«nfruptat din bani─ş statulu─ş. ÔÇô Az─ş ╚Öi ├«nfruct (dup─â fruct), ce─şa ce nu e recomandabil.
├ÄNFRUPTA vb. (pop. ╚Öi fam.) a se ├«ndulci. (Se ~ din toate bun─ât─â╚Ťile.)
├ÄNFRUPTARE s. (pop. ╚Öi fam.) ├«ndulcire. (~ din toate bun─ât─â╚Ťile.)

înfruptare dex online | sinonim

înfruptare definitie

Intrare: înfrupta
înfrupta verb grupa I conjugarea I
Intrare: înfruptare
înfruptare substantiv feminin