Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

20 defini╚Ťii pentru ├«nfrico╚Öare

├ÄNFRICO╚ś├ü, ├«nfrico╚Öez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A fi cuprins sau a face pe cineva s─â fie cuprins de fric─â; a (se) ├«nsp─âim├ónta; a (se) ├«ngrozi, a se ├«nfrica. ÔÇô ├Än + fricos.
├ÄNFRICO╚ś├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ├«nfrico╚Öa; fric─â; intimidare. ÔÇô V. ├«nfrico╚Öa.
├ÄNFRICO╚ś├ü, ├«nfrico╚Öez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A fi cuprins sau a face pe cineva s─â fie cuprins de fric─â; a (se) ├«nsp─âim├ónta; a (se) ├«ngrozi, a se ├«nfrica. ÔÇô ├Än + fricos.
├ÄNFRICO╚ś├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ├«nfrico╚Öa; fric─â; intimidare. ÔÇô V. ├«nfrico╚Öa.
├ÄNFRICO╚ś├ü, ├«nfrico╚Öez, vb. I. Refl. A fi cuprins de fric─â; a se speria. Tat─â, nu te ├«nfrico╚Öa, c─â eu s├«nt! CREANG─é, P. 79. ÔÖŽ Tranz. A ├«nsp─âim├«nta, a ├«ngrozi, a intimida. Romanii vor ├«ntreprinde expedi╚Ťii cu scopul de-a captura prad─â ╚Öi sclavi ╚Öi de a ├«nfrico╚Öa pe daci. IST. R.P.R. 36. ÔŚŐ Absol. U╚Öi de bronz ├«ntredeschise pe-ad├«ncimi ce-nfrico╚Öeaz─â. MACEDONSKI, O. I 103.
├ÄNFRICO╚ś├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ├«nfrico╚Öa; intimidare a cuiva, sentiment de fric─â pe care ├«l ├«ncearc─â cineva. Proprietari de case ╚Öi de locuri pe care le dob├«ndiser─â prin ├«nfrico╚Öare ╚Öi ├«n╚Öel─âciune. PAS, Z. I 149. Au ascultat ├«n lungul drumului felurite vorbe de ├«nfrico╚Öare. SADOVEANU, Z. C. 229. Trecu singur spre chilioara lui de sub ganguri ╚Öi cuget─â z├«mbind la ├«nfrico╚Öarea lui Tom╚Öa. id. O. VII 142.
├«nfrico╚Ö├í (a ~) vb., ind. prez. 3 ├«nfrico╚Öe├íz─â, 1 pl. ├«nfrico╚Öß║»m; conj. prez. 3 s─â ├«nfrico╚Ö├ęze; ger. ├«nfrico╚Öß║ąnd
înfricoșáre s. f., g.-d. art. înfricoșắrii
├«nfrico╚Ö├í vb., ind. prez. 1 sg. ├«nfrico╚Ö├ęz, 1 pl. ├«nfrico╚Ö─âm; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. ├«nfrico╚Ö├ęze; ger. ├«nfrico╚Ö├ónd
înfricoșáre s. f., g.-d. art. înfricoșării
├ÄNFRICO╚ś├ü vb. v. ├«ngrozi.
├ÄNFRICO╚ś├üRE s. v. groaz─â.
A ├ÄNFRICO╚ś├ü ~├ęz tranz. A face s─â se ├«nfrico╚Öeze. [Sil. ├«n-fri-] /├«n + fricos
A SE ├ÄNFRICO╚ś├ü m─â ~├ęz intranz. A fi cuprins de fric─â. /├«n + fricos
înfricoșà v. 1. a băga frică mare; 2. a intimida; 3. a se speria foarte.
├«nfrico╚Öare f. 1. fric─â mare, groaz─â; 2. amenin╚Ťare: cu ├«nfrico╚Ö─âri cumplite.
├«nfrico╚Ö├íre f., pl. ─âr─ş. Ac╚Ťiunea de a ├«nfrica: l-a dus pin ├«nfrico╚Ö─âr─ş.
├«nfrico╚Ö├ęz v. tr. (d. fric─â, fricos). Umplu de fric─â, ├«ngrozesc, ├«nsp─â─şm├«nt, intimid├ęz. Vech─ş ├«nfric, a -├í.
├ÄNFRICO╚śA vb. a se cutremura, a se ├«ncr├«ncena, a se ├«nfiora, a se ├«ngrozi, a se ├«nsp─âim├«nta, a tremura, a se zgudui, (├«nv. ╚Öi pop.) a se sp─âim├«nta, (├«nv. ╚Öi reg.) a se sp─âima, (reg.) a se ├«nfrica, a se sc├«rbi, (├«nv.) a se mira, (├«nv., in Mold.) a se o╚Ť─âr├«, (reg. fig.) a se te╚Öi, (├«nv. fig.) a se ├«ncre╚Ťi. (S-a ~ la auzul acestei ve╚Öti.)
├ÄNFRICO╚śARE s. groaz─â, ├«ncr├«ncenare, ├«nfiorare, ├«ngrozire, ├«nsp─âim├«ntare, oroare, spaim─â, teroare, (├«nv. ╚Öi pop.) o╚Ť─âr├«re, (├«nv. ╚Öi reg.) sc├«rb─â, (reg.) ├«nfricare, p─âlitur─â, (├«nv.) sp─âim├«ntare, sp─âim├«nt─âtur─â, (fig.) cutremur. (Tr─âia o teribil─â ~.)

înfricoșare dex online | sinonim

înfricoșare definitie

Intrare: înfricoșa
înfricoșa verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: înfricoșare
înfricoșare substantiv feminin