Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru ├«nfiin╚Ťat

├ÄNFIIN╚Ü├ü, ├«nfiin╚Ťez, vb. I. 1. Tranz. A face s─â ia fiin╚Ť─â; a crea, a ├«ntemeia, a fonda, a alc─âtui. 2. Refl. (Despre oameni) A se prezenta, a se ├«nf─â╚Ťi╚Öa undeva (pe nea╚Öteptate). ÔÇô ├Än + fiin╚Ť─â.
├ÄNFIIN╚Ü├ü, ├«nfiin╚Ťez, vb. I. 1. Tranz. A face s─â ia fiin╚Ť─â; a crea, a ├«ntemeia, a funda, a alc─âtui. 2. Refl. (Despre oameni) A se prezenta, a se ├«nf─â╚Ťi╚Öa undeva (pe nea╚Öteptate). ÔÇô ├Än + fiin╚Ť─â.
├ÄNFIIN╚Ü├ü, ├«nfiin╚Ťez, vb. I. 1. Tranz. A face s─â ia fiin╚Ť─â, a da fiin╚Ť─â, a crea, a funda, a ├«ntemeia, a institui, a alc─âtui, a constitui. La Ia╚Öi a fost ├«nfiin╚Ťat─â, ├«n timpul domniei lui Vasile Lupu, ┬źAcademia Domneasc─â┬╗ de la Trei Ierarhi. SC├ÄNTEIA, 1954, nr. 2872. Oastea... o ├«nfiin╚Ť─â tot din oameni unul ╚Öi unul. ISPIRESCU, M. V. 5. Alexandru I... ├«nfiin╚Ťeaz─â o ierarhie bisericeasc─â ╚Öi politic─â. NEGRUZZI, S. I 271. ÔŚŐ Refl. pas. ├Än timpul lui Br├«ncoveanu s-au ├«nfiin╚Ťat patru tipografii noi ├«n ╚Ťar─â. IST. R.P.R. 211. 2. Refl. (Despre oameni, uneori cu o u╚Öoar─â nuan╚Ť─â peiorativ─â) A ap─ârea ├«ntr-un loc (pe nea╚Öteptate); a se prezenta, a se ├«nf─â╚Ťi╚Öa. ├Än sf├«r╚Öit, duminec─â ├«nainte de amiazi se ├«nfiin╚Ť├ó ├«n strada Argintari. REBREANU, R. I 179. M─â ar─âtai mirat c─â se ├«nfiin╚Ťaser─â cu to╚Ťii a╚Öa devreme. M. I. CARAGIALE, C. 9. Se ╚Ťine concurs... Se-n╚Ťelege c─â Ni╚Ť─â n-a lipsit a se ├«nfiin╚Ťa la vreme. CARAGIALE, M. 135.
├«nfiin╚Ť├í (a ~) (-fi-in-) vb., ind. prez. 3 ├«nfiin╚Ťe├íz─â
├«nfiin╚Ť├í vb. (sil. -fi-in-), ind. prez. 1 sg. ├«nfiin╚Ť├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«nfiin╚Ťe├íz─â
ÎNFIINȚÁ vb. 1. a constitui, a crea, a ctitori, a funda, a institui, a întemeia, a organiza, (astăzi rar) a statornici, (înv.) a sădi, a stabili, a statori, a temeli, (grecism înv.) a sistisi, (fig.) a urzi. (A ~ un așezământ.) 2. a întemeia, (înv.) a așeza. (Au ~ un nou sat.) 3. v. constitui.
├ÄNFIIN╚Ü├ü vb. v. ap─ârea, ar─âta, ivi, ├«nf─â╚Ťi╚Öa, prezenta.
A ├«nfiin╚Ťa Ôëá a lichida, a suprima
A ├ÄNFIIN╚Ü├ü ~├ęz tranz. (├«ntreprinderi, institu╚Ťii, organiza╚Ťii) A face s─â ia fiin╚Ť─â (av├ónd temei real); a ├«ntemeia; a fonda. [Sil. -fi-in-] /├«n + fiin╚Ť─â
A SE ├ÄNFIIN╚Ü├ü m─â ~├ęz intranz. rar (despre persoane) A-╚Öi face apari╚Ťia; a se ├«nf─â╚Ťi╚Öa. /├«n + fiin╚Ť─â
├«nfiin╚Ť├á v. a da fiin╚Ť─â sau existen╚Ť─â: a crea, a efectua.
├«nfiin╚Ť├ęz v. tr. (d. fiin╚Ť─â). Da┼ş fiin╚Ť─â, creez, institu─ş, fundez: a ├«nfiin╚Ťa o ╚Öcoal─â, un ziar, un premi┼ş pentru o ├«ntrecere.
├«nfiin╚Ťa vb. v. AP─éREA. AR─éTA. IVI. ├ÄNF─é╚ÜI╚śA. PREZENTA.
ÎNFIINȚA vb. 1. a constitui, a crea, a ctitori, a funda, a institui, a întemeia, a organiza, (astăzi rar) a statornici, (înv.) a sădi, a stabili, a statori, a temeli, (grecism înv.) a sistisi, (fig.) a urzi. (A ~ corpul grănicerilor.) 2. a întemeia, (înv.) a așeza. (Au ~ un nou sat.) 3. a alcătui, a constitui, a crea, a desemna, a forma, a institui, a numi, a organiza, a stabili, (înv.) a tocmi. (A ~ o comisie.)
a se ├«nfiin╚Ťa la o bisericu╚Ť─â expr. 1. a sta la taclale, a sta de pove╚Öti. 2. a practica jocuri de noroc pe bani.

├«nfiin╚Ťat dex online | sinonim

├«nfiin╚Ťat definitie

Intrare: ├«nfiin╚Ťat
├«nfiin╚Ťat participiu
Intrare: ├«nfiin╚Ťa
├«nfiin╚Ťa verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -fi-in-