Dicționare ale limbii române

30 definiții pentru înfierat

ÎNFIERÁ, înfierez, vb. I. Tranz. 1. A însemna un animal cu ajutorul fierului înroșit. 2. Fig. A condamna cu toată severitatea, a osândi în public; a stigmatiza. – În + fier.
ÎNFIERÁT1 s. n. Înfierare. – V. înfiera.
ÎNFIERÁT2, -Ă, înfierați, -te, adj. 1. (Despre animale) Însemnat cu fierul roșu; (despre semne) aplicat cu fierul roșu. 2. Fig. Osândit în public; stigmatizat. 3. (Pop.) Îmbrăcat în fier; ferecat. – V. înfiera.
ÎNFIERÁ, înfierez, vb. I. Tranz. 1. A însemna un animal cu ajutorul fierului înroșit. 2. Fig. A condamna cu toată severitatea, a osândi în public; a stigmatiza. – În + fier.
ÎNFIERÁT1 s. n. Înfierare. – V. înfiera.
ÎNFIERÁT2, -Ă, înfierați, -te, adj. 1. (Despre animale) Însemnat cu fierul roșu; (despre semne) aplicat cu fierul roșu. 2. Fig. Osândit în public; stigmatizat. 3. (Pop.) Îmbrăcat în fier; ferecat. – V. înfiera.
ÎNFIERÁ1, înfierez, vb. I. Tranz. 1. A aplica pe corpul unui animal un fier înroșit în foc, pentru a-i face un semn distinctiv. (Refl. pas.) După două luni de la nașterea mînzului se înfierează... la șold. I. IONESCU, D. 534. ◊ (Cu privire la oameni, în special la sclavi) Să faci așa ca cei doi cumnați ai mei să nemerească la castel și, în schimbul laptelui de mistrețe, să primească să-mi fie robi și să-i înfierez. VISSARION, B. 66. Ea-l chemă la sine și, cu un fier ce l-a fost ars în foc, îl înfieră la mîna dreaptă. RETEGANUL, P. IV 37. 2. Fig. A condamna cu toată severitatea, a osîndi în public, a stigmatiza, a veșteji. [Bălcescu] a înfierat cu putere pe boierii cosmopoliți, fără patrie, turciți și franțuziți, după cum le dictau interesele. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2540. – Pronunțat: -fie-.
ÎNFIERÁ2, pers. 3 înfierează, vb. I. Intranz. (Regional, despre barbă și despre mustăți) A începe să crească; a se ivi, a miji. Era un fecior cu mustața abia infierîndu-i. SADOVEANU, O. L. 94. Întorcea un zîmbet frumos ca de fată și abia începea să-i înfiereze mustăcioara. id. B. 58. – Pronunțat: -fie-.
ÎNFIERÁT1 s. n. Înfierare. Înfieratul vitelor. – Pronunțat: -fie-.
ÎNFIERÁT 2, -Ă, înfierați, -te, adj. 1. (Despre animale) Însemnat cu fierul înroșit în foc; p. ext. (despre semne) aplicat cu fierul roșu. Aho, aho! Plugul bade cu 12 boi, Boi bourei, În coadă cudălbei, În frunte țintați, În coarne-nfierați. TEODORESCU, P. P. 143. ◊ Fig. Pata fărdelegii în fruntea-mi înfierată. ALECSANDRI, P. A. 172. 2. Fig. Osîndit în public, dezaprobat, stigmatizat. 3. Îmbrăcat în fier, ferecat. Car nou, bine ferecat, Plug ales și înfierat. SEVASTOS, N. 291. – Pronunțat: -fie-.
înfierá (a ~) (-fie-) vb., ind. prez. 3 înfiereáză
înfierát (-fie-) s. n.
înfierá vb. (sil. -fie-), ind. prez. 1 sg. înfieréz, 3 sg. și pl. înfiereáză
înfierát s. n. (sil. -fie-)
ÎNFIERÁ vb. 1. (reg.) a săgni, (înv.) a pecetlui, a semna. (A ~ un animal domestic.) 2. v. stigmatiza. 3. v. dezaproba.
ÎNFIERÁT s. v. înfierare, stigmatizare.
ÎNFIERÁT adj. stigmatizat, (înv.) pecetluit. (Un condamnat ~.)
ÎNFIERÁT adj. v. ferecat, șinuit.
A ÎNFIERÁ ~éz tranz. 1) (animale) A însemna cu un fier roșu; a marca printr-o danga; a dăngălui. ~ un mânz. 2) fig. (persoane, fapte etc.) A condamna în mod public; a osândi; a stigmatiza; a blama. /în + fier
ÎNFIERÁT ~tă (~ți, ~te) 1) v. A ÎNFIERA. 2) pop. rar Care este acoperit cu fier; ferecat. /v. a înfiera
înfierá pers. 3 sg. înfieréază, vb. I (reg., înv.) 1. (despre păr, mustăți) a începe să crească, a da, a miji. 2. (despre oala pusă la foc) a da în fiert (când se ridică bulbucii la suprafața apei).
înfierát, înfierátă, adj. (pop., în sintagma) cale înfierată = cale ferată.
înfierà v. a însemna cu un fier ars: a înfiera un cal; 2. fig. a defăima, a dezonora.
înferéz (est) și înfĭeréz (vest) v. tr. (d. fer, fĭer). Stampilez cu feru înroșit în foc, pun dangaŭa. Fig. Stigmatizez, aplic stampila infamiiĭ. V. și înfir.
înfĭeréz, V. înferez.
înfír și -éz, a v. tr. (d. fir. V. răsfir). Cos prost. Ornez o haĭnă cu fir. V. intr. Încep a apărea (cîte un fir), mijesc: mustața îĭ înfira. – În nord (ca v. intr.) și a înfera, înfĭera, pop. înhera, (pin confuziune cu a înfiera d. fĭer).
ÎNFIERA vb. 1. (reg.) a săgni, (înv.) a pecetlui, a semna. (A ~ un animal domestic.) 2. a stigmatiza, (înv.) a pecetlui. (A ~ sclavii, condamnații.) 3. a blama, a condamna, a dezaproba, a proscrie, a reproba, a respinge, a stigmatiza, (livr.) a dezavua, (rar) a sancționa, (pop.) a osîndi, (înv.) a mustra, a protesta, (fig.) a veșteji. (Opinia publică a ~ gestul lui necugetat.)
înfierat s. v. ÎNFIERARE. STIGMATIZARE.
ÎNFIERAT adj. stigmatizat, (înv.) pecetluit. (Un condamnat ~.)
înfierat adj. v. FERECAT. ȘINUIT.

înfierat dex online | sinonim

înfierat definitie

Intrare: înfierat (adj.)
înfierat 1 adj. adjectiv
  • silabisire: în-fie-rat
Intrare: înfiera
înfiera verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -fie-
Intrare: înfierat (s.n.)
înfierat 2 s.n. substantiv neutru (numai) singular
  • silabisire: în-fie-rat