Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru ├«nf─âptuire

├ÄNF─éPTU├Ź, ├«nf─âptuiesc, vb. IV. Tranz. A aduce la ├«ndeplinire; a realiza, a ├«ndeplini. ÔÇô ├Än + f─âptui.
├ÄNF─éPTU├ŹRE, ├«nf─âptuiri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«nf─âptui ╚Öi rezultatul ei; realizare, ├«ndeplinire; (concr.) oper─â realizat─â. ÔÇô V. ├«nf─âptui.
├ÄNF─éPTU├Ź, ├«nf─âptuiesc, vb. IV. Tranz. A aduce la ├«ndeplinire; a realiza, a ├«ndeplini. ÔÇô ├Än + f─âptui.
├ÄNF─éPTU├ŹRE, ├«nf─âptuiri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«nf─âptui ╚Öi rezultatul ei; realizare, ├«ndeplinire; (concr.) oper─â realizat─â. ÔÇô V. ├«nf─âptui.
├ÄNF─éPTU├Ź, ├«nf─âptuiesc, vb. IV. Tranz. A aduce la ├«ndeplinire, a transpune ├«n via╚Ť─â, ├«n fapt; a ├«ndeplini, a realiza. (Refl. pas.) M─ârea╚Ťa oper─â de construire a socialismului se ├«nf─âptuie╚Öte cu participarea activ─â ╚Öi permanent─â a milioanelor de oameni ai muncii. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2581.
├ÄNF─éPTU├ŹRE, ├«nf─âptuiri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«nf─âptui ╚Öi rezultatul ei; ├«ndeplinire, realizare; (concretizat) oper─â realizat─â. ├Änf─âptuirile regimului de democra╚Ťie popular─â.
├«nf─âptu├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ├«nf─âptui├ęsc, imperf. 3 sg. ├«nf─âptui├í; conj. prez. 3 s─â ├«nf─âptui├ísc─â
├«nf─âptu├şre s. f., g.-d. art. ├«nf─âptu├şrii; pl. ├«nf─âptu├şri
├«nf─âptu├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ├«nf─âptui├ęsc, imperf. 3 sg. ├«nf─âptui├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. ├«nf─âptui├ísc─â
├«nf─âptu├şre s. f., g.-d. art. ├«nf─âptu├şrii; pl. ├«nf─âptu├şri
├ÄNF─éPTU├Ź vb. 1. v. executa. 2. v. realiza. 3. a efectua, a executa, a face, a f─âuri, a realiza, a s─âv├ór╚Öi. (A ~ o lucrare durabil─â.) 4. v. des─âv├ór╚Öi. 5. v. f─âuri. 6. a se produce, a se realiza. (C├ónd s-a ~ Unirea?) 7. v. ├«ndeplini. 8. a ├«ndeplini, a realiza, (├«nv. ╚Öi reg.) a sf├ór╚Öi, (├«nv.) a ob├ór╚Öi. (╚śi-a ~ misiunea.) 9. a se ├«mplini, a se ├«ndeplini, a se realiza, (pop.) a se ├«nt├ómpla, (├«nv. ╚Öi reg.) a se plini. (Prorocirea lui s-a ~.)
├ÄNF─éPTU├ŹRE s. 1. v. executare. 2. v. realizare. 3. v. ├«ndeplinire. 4. v. f─âurire. 5. producere, realizare. (Dup─â ~ Unirii.)
├Änf─âptuire Ôëá ne├«nf─âptuire
A ├ÄNF─éPTU├Ź ~i├ęsc tranz. (planuri, idei etc.) A transforma ├«n fapt; a face s─â devin─â real; a realiza; a efectua. /├«n + a f─âptui
*├«nf─âptu─ş├ęsc v. tr. (├«n ╚Öi fapt). Lit. Rar. Realizez, ├«mplinesc.
├ÄNF─éPTUI vb. 1. a efectua, a executa, a face, a ├«mplini, a ├«ndeplini, a realiza, a s─âv├«r╚Öi, (├«nv. ╚Öi pop.) a plini. (A ~ tot ce i s-a dat.) 2. a realiza, (pop.) a ispr─âvi. (Ce ai ~ ?) 3. a efectua, a executa, a face, a f─âuri, a realiza, a s─âv├«r╚Öi. (A ~ o lucrare durabil─â.) 4. a des─âv├«r╚Öi, a ├«mplini, a ├«ndeplini, a realiza. (╚śi-a ~ opera.) 5. a crea, a f─âuri, a ├«ntemeia, a realiza. (A ~ un stat na╚Ťional unitar.) 6. a se produce, a se realiza. (C├«nd s-a ~ Unirea?) 7. a (-╚Öi) ajunge, a(-╚Öi) atinge, a(-╚Öi) ├«ndeplini, a(-╚Öi) realiza. (╚śi-a ~ scopul.) 8. a ├«ndeplini, a realiza, (├«nv. ╚Öi reg.) a sf├«r╚Öi, (├«nv.) a ob├«r╚Öi. (╚śi-a ~ misiunea.) 9. a se ├«mplini, a se ├«ndeplini, a se realiza, (pop.) a se ├«nt├«mpla, (├«nv. ╚Öi reg.) a se plini. (Prorocirea lui s-a ~.)
├ÄNF─éPTUIRE s. 1. efectuare, executare, execu╚Ťie, facere, ├«mplinire, ├«ndeplinire, realizare, s─âv├«r╚Öire, (├«nv.) s─âv├«r╚Öit. (~ unei lucr─âri.) 2. (concr.) oper─â, realizare. (O mare ~.) 3. ├«ndeplinire, realizare, (├«nv.) realiza╚Ťie. (~ unui vechi vis.) 4. creare, f─âurire, ├«ntemeiere, realizare. (~ unui stat na╚Ťional unitar.) 5. producere, realizare. (~ Unirii.)

înfăptuire dex online | sinonim

înfăptuire definitie

Intrare: înfăptui
înfăptui verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: înfăptuire
înfăptuire substantiv feminin