Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

15 defini╚Ťii pentru ├«ndrugat

├ÄNDRUG├ü, ├«ndr├║g, vb. I. Tranz. 1. A toarce l├ón─â sau c├ónep─â ├«n fire groase ╚Öi pu╚Ťin r─âsucite, necesare pentru anumite ╚Ťes─âturi; p. ext. a toarce grosolan ╚Öi ├«n grab─â. 2. (Fam.) A pronun╚Ťa nedeslu╚Öit cuvintele, a ├«ng─âima; a exprima prost ceva; a fi f─âr─â ╚Öir la vorb─â; p. ext. a vorbi f─âr─â rost, nimicuri. ÔŚŐ Expr. A ├«ndruga (la) verzi ╚Öi uscate = a ├«n╚Öira, a spune fleacuri, minciuni, vrute ╚Öi nevrute. ÔÖŽ (Rar) A face ceva ├«n prip─â; a ├«njgheba. ÔÇô ├Än + drug─â.
├ÄNDRUG├ü, ├«ndr├║g, vb. I. Tranz. 1. A toarce l├ón─â sau c├ónep─â ├«n fire groase ╚Öi pu╚Ťin r─âsucite, necesare pentru anumite ╚Ťes─âturi; p. ext. a toarce grosolan ╚Öi ├«n grab─â. 2. (Fam.) A pronun╚Ťa nedeslu╚Öit cuvintele, a ├«ng─âima; a exprima prost ceva; a fi f─âr─â ╚Öir la vorb─â; p. ext. a vorbi f─âr─â rost, nimicuri. ÔŚŐ Expr. A ├«ndruga (la) verzi ╚Öi uscate = a ├«n╚Öira, a spune fleacuri, minciuni, vrute ╚Öi nevrute. ÔÖŽ (Rar) A face ceva ├«n prip─â; a ├«njgheba. ÔÇô ├Än + drug─â.
├ÄNDRUG├ü, ├«ndr├║g, vb. I. Tranz. 1. A rosti cu greutate cuvintele, a pronun╚Ťa nedeslu╚Öit, a fi lipsit de ╚Öir la vorb─â (v. ├«ng─âima); p. ext. a spune fleacuri, a povesti nimicuri, a vorbi f─âr─â rost (v. tr─ânc─âni). Ce tot ├«ndrugi, neni╚Öorule! GALACTION, O. I 279. Nu-i adev─ârat nimic din tot ce-am ├«ndrugat. G. M. ZAMFIRESCU, SF. M. N. II 203. ╚śi poate n-or cunoa╚Öte vatra ├«n jurul c─âreia ╚Ö-au c├«rpit zi cu zi traiul, ├«ndrug├«nd pove╚Öti ╚Öi basme. DELAVRANCEA, S. 203. Schimonosind cuvintele ╚Öi ├«ndrug├«ndu-le f─âr─â nici o noim─â. CREANG─é, A. 90. ÔŚŐ Expr. A ├«ndruga,(la) verzi ╚Öi uscate = a ├«n╚Öira vrute ╚Öi nevrute, a spune nimicuri, minciuni, pove╚Öti. S─â v─â tot ├«ndrug la verzi ╚Öi uscate. ISPIRESCU, U. 115. To╚Ťi s─âtenii se pun la mas─â ╚Öi ├«ncep a ├«ndruga la verzi ╚Öi uscate. ╚śEZ. I 39. ÔÖŽ (Rar) A face ├«n prip─â, a ├«ntocmi ├«n grab─â. (Refl. pas.) Dintr-acestea toate s-a ├«ndrugat raportul... cu care m─â prezent acum dinaintea d-voastre. ODOBESCU, S. II 518. 2. A toarce l├«n─â sau c├«nep─â ├«n fire mai groase ╚Öi mai pu╚Ťin r─âsucite dec├«t cele obi╚Önuite (pentru a le folosi la anumite ╚Ťes─âturi). B─ârbatul s─âu ├«i aduce vrun turban vechi, ├«ndrugat de Dominica. NEGRUZZI, S. I 239. Fetele de la Veza Nu ╚Ötiu toarce c├«nepa, F─âr-o-ndrug─â ca l├«na. JARN├ŹK-B├ÄRSEANU, D. 452. ÔÖŽ A toarce f─âr─â pricepere ╚Öi f─âr─â spor; p. ext. a se dovedi lene╚Ö la lucru. Fata mo╚Öneagului nu se ├«ncurca, ci torcea c├«te-un ciur plin de fuse, iar fata babei ├«ndruga ╚Öi ea cu mare-ce c├«te-un fus. CREANG─é, P. 284.
îndrugá (a ~) vb., ind. prez. 3 îndrúgă
îndrugá vb., ind. prez. 1 sg. îndrúg, 3 sg. și pl. îndrúgă
ÎNDRUGÁ vb. 1. v. bombăni. 2. v. flecări.
A ├ÄNDRUG├ü1 ├«ndr├║g tranz. pop. 1) (cuvinte, propozi╚Ťii etc.) A pronun╚Ťa nedeslu╚Öit, confuz; a ├«ng─âima. 2) A vorbi mult ╚Öi f─âr─â rost; a tr─ânc─âni; a p─âl─âvr─âgi; a flec─âri. ÔŚŐ ~ (la) verzi ╚Öi uscate a spune baliverne. [Sil. ├«n-dru-] /├«n + drug─â
A ├ÄNDRUG├ü2 ├«ndr├║g tranz. 1) ├«nv. (l├ón─â, c├ónep─â etc.) A toarce cu druga. 2) rar (ac╚Ťiuni, lucr─âri etc.) A efectua la repezeal─â. /├«n + drug─â
├«ndrug├á v. 1. a toarce cu druga, a toarce gros: din drug─â ├«ndrug├ónd, din furc─â lucr├ónd PANN; 2. fig. a vorbi nimicuri, a spune fleacuri: a ├«ndruga verzi ╚Öi uscate. [Sensul metaforic e un ecou dela ╚Öez─âtori, unde se lucreaz─â ╚Ťes├ónd ╚Öi totdeodat─â se petrece spun├ónd la glume ╚Öi pove╚Öti].
├«ndr├║g, a -├í v. tr. (d. drug─â, fus mare). Formez o drug─â (torc gros ╚Öi ur├«t at├«ta c├«t se ├«nf─â╚Öoar─â pe o drug─â). Fig. Iron. Rar. Leg (formez) prost (o cravat─â ╚Ö. a.). Ma─ş des. Articulez cuvinte ne├«n╚Ťelese: nu ╚Öti┼ş ce ├«ndrug─â acest be╚Ťiv. Vorbesc pu╚Ťin: a ├«ndrugat c├«te-va vorbe ╚Öi a plecat, ╚Ötie s─â ├«ndruge c├«te-va vorbe ruse╚Öt─ş.
├ÄNDRUGA vb. 1. a b─âlm─âji, a b├«igui, a b├«r├«i, a bodog─âni, a bolborosi, a bomb─âni, a boscorodi, a g├«ng─âvi, a ├«ng─âima, a ingina, a m├«r├«i, a molf─âi, a morm─âi, a murmura, (pop.) a blodogori, a bufni, (reg.) a dond─âni, a mogorogi, a mond─âni, a mormoti, a moroc─âni, a slomni, a toloc─âni, (Ban.) a p├«tc─âi, (prin Olt.) a ╚Öondoroi. (Ce tot ~ acolo?) 2. a flec─âri, a p─âl─âvr─âgi, a sporov─âi, a tr─ânc─âni, (pop.) a c─â╚Ť─âi, a dond─âni, a flenc─âni, a fleonc─âni, a t─âinui, a tronc─âni, (├«nv. ╚Öi reg.) a spori, (reg.) a hondr─âni, a p─âlamojdi, a p─âl─âv─âc─âi, a p─âl─âvri, a pichirisi, a t─âini, a t─âl─âl─âi, a toloc─âni, a torosi, a z─âgr─âi, (Mold.) a leh─âi, a leorb─âi, (prin nord-estul Olt.) a prociti, (prin Mold.) a pruji, (Transilv.) a stronc─âni, (prin Munt.) a t├«nd─âli, (Ban.) a tonoci, (├«nv.) a b├«rfi, a limbu╚Ťi, a vorovi, (fam.) a pup─âi, (fig.) a cl─âmp─âni, a cl─ân╚Ť─âni, a cotcod─âci, a d├«rd├«i, a hodorogi, a m─âcina, a meli╚Ťa, a toca. (Au ~ toat─â ziua despre fleacuri.)
├«ndrug├í, ├«ndrug, vb. tranz. ÔÇô A toarce firul spre dreapta: ÔÇ×O fat─â priceput─â ├«n vr─âjuri porne╚Öte cu fusul pe la fiecare fat─â din ╚Öez─âtoare ╚Öi ├«ndrug─â ├«nd─âr─âpt din v├órful caierului de la fiecare fat─âÔÇŁ (Bil╚Ťiu-D─âncu╚Ö, 2005: 219). ÔÇô Din ├«n- + drug─â ÔÇ×fusÔÇŁ (< sl. drogăö, ucr. druk) (Scriban, DEX, MDA).
├«ndrug├í, ├«ndrug, vb. tranz. ÔÇô A toarce firul spre dreapta. ÔÇô ├Än- + drug─â ÔÇ×fusÔÇŁ (< sl. drogăö, ucr. druk).
a îndruga verzi și uscate expr. 1. a vorbi mult și fără rost. 2. a spune minciuni.
├«ndruga, ├«ndrug v. t. a pronun╚Ťa nedeslu╚Öit cuvintele; a ├«ng─âima; a exprima prost ceva

îndrugat dex online | sinonim

îndrugat definitie

Intrare: îndrugat
îndrugat participiu
Intrare: îndruga
îndruga verb grupa I conjugarea I