Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

23 defini╚Ťii pentru ├«ndep─ârtat

├ÄNDEP─éRT├ü, ├«ndep─ârtez, vb. I. 1. Tranz. A face s─â fie sau a ╚Ťine departe; a ├«nl─âtura. ÔÖŽ A scoate pe cineva din func╚Ťie; a concedia. 2. Refl. A pleca din apropierea cuiva sau a ceva; a merge ├«n alt─â parte. ÔÖŽ A se abate, a devia. ÔÇô ├Än + dep─ârta.
├ÄNDEP─éRT├üT, -─é, ├«ndep─ârta╚Ťi, -te, adj. Care este situat la (mare) distan╚Ť─â; dep─ârtat. ÔÖŽ Care vine de departe. ÔÖŽ Care s-a petrecut demult. ÔÇô V. ├«ndep─ârta.
├ÄNDEP─éRT├ü, ├«ndep─ârtez, vb. I. 1. Tranz. A face s─â fie sau a ╚Ťine departe; a ├«nl─âtura. ÔÖŽ A scoate pe cineva din func╚Ťie; a concedia. 2. Refl. A pleca din apropierea cuiva sau a ceva; a merge ├«n alt─â parte. ÔÖŽ A se abate, a devia. ÔÇô ├Än + dep─ârta.
├ÄNDEP─éRT├üT, -─é, ├«ndep─ârta╚Ťi, -te, adj. Care este situat la (mare) distan╚Ť─â; dep─ârtat. ÔÖŽ Care vine de departe. ÔÖŽ Care s-a petrecut demult. ÔÇô V. ├«ndep─ârta.
├ÄNDEP─éRT├ü, ├«ndep─ârtez, vb. I. (Uneori ├«n concuren╚Ť─â cu dep─ârta) 1. Tranz. A ├«nl─âtura, a da la o parte; a ╚Ťine departe. V. elimina. C├«nd vreunul dintre fl─âc─âi d─â s─â puie m├«na pe c├«te ceva, ele-i ├«ndep─ârteaz─â cu n─âfr─âmile. SEVASTOS, N. 160. Tot nu ├«nceta... s─â ├«nt─âr├«te pe ├«mp─âratul, ca doar ar pedepsi ╚Öi ar ├«ndep─ârta pe ├«mp─âr─âteasa. SBIERA, P. 110. ÔÖŽ A scoate din func╚Ťie pentru abateri grave; a concedia. 2. Refl. A se duce, a pleca din apropierea cuiva sau a ceva, a merge ├«n alt─â parte. Scrii c─â te sim╚Ťi a╚Öa l├«ng─â el, strein─â, parc─â ceva s-a ├«ndep─ârtat. C. PETRESCU, ├Ä. II 64. Cum s-au ├«ndep─ârtat zm─âul, au ╚Öi ie╚Öit musca din cr─âp─âturic─â. SBIERA, P. 75. ÔÖŽ A se abate, a devia. S─â nu ne ├«ndep─ârt─âm de la subiect.
├ÄNDEP─éRT├üT, -─é, ├«ndep─ârta╚Ťi, -te, adj. Care e departe; aflat, situat la o mare distan╚Ť─â, dep─ârtat. Au sosit delega╚Ťii din ora╚Öele ├«ndep─ârtate. C. PETRESCU, C. V. 293. Ei se opresc, privind cu drag Spre v─âile ├«ndep─ârtate. IOSIF, P. 68. ÔÖŽ Care vine de departe. Un miros ├«ndep─ârtat de balt─â ├«i cheam─â ochii spre Dun─âre. BASSARABESCU, V. 26. ÔÖŽ Care s-a petrecut alt─âdat─â, demult. ├Änt├«mpl─ârile luminoase ale copil─âriei a╚Öa de ├«ndep─ârtate. SADOVEANU, O. VII 323.
îndepărtá (a ~) vb., ind. prez. 3 îndepărteáză
├«ndep─ârt├í vb., ind. prez. 1 sg. ├«ndep─ârt├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«ndep─ârte├íz─â
├ÄNDEP─éRT├ü vb. 1. a (se) dep─ârta, a (se) distan╚Ťa. (Se ~ unii de al╚Ťii; s-a ~ de grupul nostru.) 2. v. izola. 3. a (se) dep─ârta, a (se) dezlipi. (S─â nu te ~ de mine!) 4. v. spa╚Ťia. 5. v. izgoni. 6. v. exclude. 7. v. destitui. 8. v. concedia. 9. v. ridica. 10. v. scoate. 11. v. cur─â╚Ťa. 12. v. ├«nstr─âina. 13. v. ├«nl─âtura. 14. v. evita. 15. v. risipi. 16. a ├«nl─âtura, (fig.) a scutura. (A ~ lan╚Ťurile robiei.) 17. v. abate.
ÎNDEPĂRTÁT adj. depărtat. (Un loc ~.)
A (se) ├«ndep─ârta Ôëá a (se) apropia
A ├«ndep─ârta Ôëá a apropia
A se ├«ndep─ârta Ôëá a se apropia
├Ändep─ârtat Ôëá apropiat
A ├ÄNDEP─éRT├ü ~├ęz tranz. 1) A face s─â se ├«ndep─ârteze. 2) (obiecte) A muta mai departe (unul de altul). 3) pop. (persoane) A scoate drept pedeaps─â (dintr-o func╚Ťie); a da afar─â; a destitui; a elibera; a concedia. L-au ~at de la conducere. 4) fig. A ╚Ťine la distan╚Ť─â; a distan╚Ťa. /├«n + a dep─ârta
A SE ├ÄNDEP─éRT├ü m─â ~├ęz intranz. 1) A se deplasa sau a se situa la o anumit─â distan╚Ť─â (de cineva sau de ceva); a se distan╚Ťa. S─â nu te ~ezi de mine. ÔŚŐ ~ de subiect a se abate de la tem─â. 2) fig. (despre persoane) A ├«nceta de a mai avea concep╚Ťii comune. Se ~eaz─â unii de al╚Ťii. /├«n + a dep─ârta
├ÄNDEP─éRT├üT ~t─â (~╚Ťi, ~te) 1) v. A ├ÄNDEP─éRTA ╚Öi A SE ├ÄNDEP─éRTA. 2) Care este situat la mare distan╚Ť─â. Un loc ~. 3) Care s-a petrecut alt─âdat─â. Vremuri ~te. 4) Care vine de departe. Un ecou ~. /v. a (se) ├«ndep─ârta
îndepărtà v. a depărta.
dep─ârt├ęz v. tr. (d. departe). Pun (duc) departe: a dep─ârta scaunu de mas─â. Scot, ├«nl─âtur: a dep─ârta un func╚Ťionar dintrÔÇÖo func╚Ťiune. V. refl. M─â duc departe, m─â despart: dep─ârteaz─â-te de c├«ne, c─â mu╚Öc─â. ÔÇô ╚śi ├«ndep-.
├«ndep─ârt├ęz, V. dep─ârtez.
├ÄNDEP─éRTA vb. 1. a (se) dep─ârta, a (se) distan╚Ťa. (Se ~ unii de al╚Ťii; s-a ~ de grupul nostru.) 2. a (se) izola. (De ce te-ai ~ de noi?) 3. a (se) dep─ârta, a (se) dezlipi. (S─â nu te ~ de mine!) 4. a dep─ârta, a distan╚Ťa, a r─âri, a spa╚Ťia, (├«nv.) a spa╚Ťiona. (A ~ literele unui cuv├«nt.) 5. a alunga, a dep─ârta, a goni, a izgoni, (rar) a prigoni, a r─âzmeri, a surghiuni, (├«nv. ╚Öi pop.) a oropsi, (pop.) a zgorni, (├«nv. ╚Öi reg.) a ├«ntiri, a m├«na, a t─âia, (reg.) a tintiri, a zgoni, (Transilv. ╚Öi Ban.) a dudui, a gorgoni, (Transilv.) a p─âfuga, (prin Transilv.) a poteri, (prin Olt. ╚Öi Ban.) a spr├«nji, (Transilv. ╚Öi Maram.) a ╚Ťipa, (Ban. ╚Öi Transilv.) a zogorni, (├«nv.) a lep─âda, a r─â╚Öchira, (fam.) a m─âtr─â╚Öi, (fam. fig.) a m─âtura. (L-a ~ de la sine.) 6. a elimina, a exclude, a ├«nl─âtura, a scoate. (A ~ pe cineva dintr-o organiza╚Ťie.) 7. a demite, a destitui, a scoate, (├«nv. ╚Öi fam.) a mazili. (L-a ~ din func╚Ťie.) 8. a concedia, a scoate, (├«nv.) a slobozi, (grecism ├«nv.) a exoflisi, (fam.) a m─âtr─â╚Öi. (L-a ~ din slujb─â.) 9. a ├«nl─âtura, a lua, a ridica. (A ~ col╚Ťul v─âlului.) 10. a dep─ârta, a elimina, a ├«nl─âtura, a scoate. (~ petele de gr─âsime de pe haine.) 11. a cur─â╚Ťa, a elimina, a ├«nl─âtura. (A ~ murd─âria de pe jos.) 12. a se dep─ârta, a se ├«nstr─âina. (S-a ~ de tot de noi.) 13. a elimina, a ├«nl─âtura, a suprima. (A ~ cauza r─âului.) 14. a evita, a se feri, a ├«mpiedica, a ├«nl─âtura, a ocoli, a pre├«nt├«mpina, a preveni, (rar) a se ap─âra. (├Äncearc─â s─â ~ primejdia.) 15. a risipi, a spulbera. (I-a ~ toat─â temerea.) 16. a ├«nl─âtura, (fig.) a scutura. (A ~ lan╚Ťurile robiei.) 17. a se abate, a se dep─ârta, a devia, a divaga, (├«nv.) a (se) sc─âp─âta. (S-a ~ de la subiect.)
ÎNDEPĂRTAT adj. depărtat. (Un loc ~.)
FAR WEST [fa: uest], denumire tradi╚Ťional─â dat─â ├«n S.U.A., ├«n sec. 19, teritoriilor situate la Vest de Mississippi. Loc de desf─â╚Öurare a filmelor western.

îndepărtat dex online | sinonim

îndepărtat definitie

Intrare: îndepărtat
îndepărtat adjectiv
Intrare: îndepărta
îndepărta verb grupa I conjugarea a II-a