Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

23 defini╚Ťii pentru ├«ndep─ârtare

├ÄNDEP─éRT├ü, ├«ndep─ârtez, vb. I. 1. Tranz. A face s─â fie sau a ╚Ťine departe; a ├«nl─âtura. ÔÖŽ A scoate pe cineva din func╚Ťie; a concedia. 2. Refl. A pleca din apropierea cuiva sau a ceva; a merge ├«n alt─â parte. ÔÖŽ A se abate, a devia. ÔÇô ├Än + dep─ârta.
├ÄNDEP─éRT├üRE, ├«ndep─ârt─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ├«ndep─ârta ╚Öi rezultatul ei; ├«nl─âturare, eliminare; destituire; abatere, deviere. ÔÇô V. ├«ndep─ârta.
├ÄNDEP─éRT├ü, ├«ndep─ârtez, vb. I. 1. Tranz. A face s─â fie sau a ╚Ťine departe; a ├«nl─âtura. ÔÖŽ A scoate pe cineva din func╚Ťie; a concedia. 2. Refl. A pleca din apropierea cuiva sau a ceva; a merge ├«n alt─â parte. ÔÖŽ A se abate, a devia. ÔÇô ├Än + dep─ârta.
├ÄNDEP─éRT├üRE, ├«ndep─ârt─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ├«ndep─ârta ╚Öi rezultatul ei; ├«nl─âturare, eliminare; destituire; abatere, deviere. ÔÇô V. ├«ndep─ârta.
├ÄNDEP─éRT├ü, ├«ndep─ârtez, vb. I. (Uneori ├«n concuren╚Ť─â cu dep─ârta) 1. Tranz. A ├«nl─âtura, a da la o parte; a ╚Ťine departe. V. elimina. C├«nd vreunul dintre fl─âc─âi d─â s─â puie m├«na pe c├«te ceva, ele-i ├«ndep─ârteaz─â cu n─âfr─âmile. SEVASTOS, N. 160. Tot nu ├«nceta... s─â ├«nt─âr├«te pe ├«mp─âratul, ca doar ar pedepsi ╚Öi ar ├«ndep─ârta pe ├«mp─âr─âteasa. SBIERA, P. 110. ÔÖŽ A scoate din func╚Ťie pentru abateri grave; a concedia. 2. Refl. A se duce, a pleca din apropierea cuiva sau a ceva, a merge ├«n alt─â parte. Scrii c─â te sim╚Ťi a╚Öa l├«ng─â el, strein─â, parc─â ceva s-a ├«ndep─ârtat. C. PETRESCU, ├Ä. II 64. Cum s-au ├«ndep─ârtat zm─âul, au ╚Öi ie╚Öit musca din cr─âp─âturic─â. SBIERA, P. 75. ÔÖŽ A se abate, a devia. S─â nu ne ├«ndep─ârt─âm de la subiect.
├ÄNDEP─éRT├üRE, ├«ndep─ârt─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ├«ndep─ârta. 1. ├Änl─âturare; destituire. 2. Abatere, deviere. Orice ├«ndep─ârtare de la ideologia socialist─â... contribuie la ├«nt─ârirea ideologiei burgheze. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2624.
îndepărtá (a ~) vb., ind. prez. 3 îndepărteáză
îndepărtáre s. f., g.-d. art. îndepărtắrii; pl. îndepărtắri
├«ndep─ârt├í vb., ind. prez. 1 sg. ├«ndep─ârt├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«ndep─ârte├íz─â
îndepărtáre s. f., g.-d. art. îndepărtării; pl. îndepărtări
├ÄNDEP─éRT├ü vb. 1. a (se) dep─ârta, a (se) distan╚Ťa. (Se ~ unii de al╚Ťii; s-a ~ de grupul nostru.) 2. v. izola. 3. a (se) dep─ârta, a (se) dezlipi. (S─â nu te ~ de mine!) 4. v. spa╚Ťia. 5. v. izgoni. 6. v. exclude. 7. v. destitui. 8. v. concedia. 9. v. ridica. 10. v. scoate. 11. v. cur─â╚Ťa. 12. v. ├«nstr─âina. 13. v. ├«nl─âtura. 14. v. evita. 15. v. risipi. 16. a ├«nl─âtura, (fig.) a scutura. (A ~ lan╚Ťurile robiei.) 17. v. abate.
├ÄNDEP─éRT├üRE s. 1. dep─ârtare, distan╚Ťare. (~ lui de grupul nostru.) 2. dep─ârtare, dezlipire. (~ lui de mama sa.) 3. v. anulare. 4. v. spa╚Ťiere. 5. v. excludere. 6. v. destituire. 7. v. concediere. 8. v. ridicare. 9. v. cur─â╚Ťare. 10. v. ├«nl─âturare. 11. v. evitare. 12. ├«nl─âturare, (fig.) scuturare. (~ lan╚Ťurilor robiei.) 13. v. deviere.
A (se) ├«ndep─ârta Ôëá a (se) apropia
A ├«ndep─ârta Ôëá a apropia
A se ├«ndep─ârta Ôëá a se apropia
├Ändep─ârtare Ôëá apropiere
A ├ÄNDEP─éRT├ü ~├ęz tranz. 1) A face s─â se ├«ndep─ârteze. 2) (obiecte) A muta mai departe (unul de altul). 3) pop. (persoane) A scoate drept pedeaps─â (dintr-o func╚Ťie); a da afar─â; a destitui; a elibera; a concedia. L-au ~at de la conducere. 4) fig. A ╚Ťine la distan╚Ť─â; a distan╚Ťa. /├«n + a dep─ârta
A SE ├ÄNDEP─éRT├ü m─â ~├ęz intranz. 1) A se deplasa sau a se situa la o anumit─â distan╚Ť─â (de cineva sau de ceva); a se distan╚Ťa. S─â nu te ~ezi de mine. ÔŚŐ ~ de subiect a se abate de la tem─â. 2) fig. (despre persoane) A ├«nceta de a mai avea concep╚Ťii comune. Se ~eaz─â unii de al╚Ťii. /├«n + a dep─ârta
îndepărtà v. a depărta.
dep─ârt├ęz v. tr. (d. departe). Pun (duc) departe: a dep─ârta scaunu de mas─â. Scot, ├«nl─âtur: a dep─ârta un func╚Ťionar dintrÔÇÖo func╚Ťiune. V. refl. M─â duc departe, m─â despart: dep─ârteaz─â-te de c├«ne, c─â mu╚Öc─â. ÔÇô ╚śi ├«ndep-.
├«ndep─ârt├ęz, V. dep─ârtez.
├ÄNDEP─éRTA vb. 1. a (se) dep─ârta, a (se) distan╚Ťa. (Se ~ unii de al╚Ťii; s-a ~ de grupul nostru.) 2. a (se) izola. (De ce te-ai ~ de noi?) 3. a (se) dep─ârta, a (se) dezlipi. (S─â nu te ~ de mine!) 4. a dep─ârta, a distan╚Ťa, a r─âri, a spa╚Ťia, (├«nv.) a spa╚Ťiona. (A ~ literele unui cuv├«nt.) 5. a alunga, a dep─ârta, a goni, a izgoni, (rar) a prigoni, a r─âzmeri, a surghiuni, (├«nv. ╚Öi pop.) a oropsi, (pop.) a zgorni, (├«nv. ╚Öi reg.) a ├«ntiri, a m├«na, a t─âia, (reg.) a tintiri, a zgoni, (Transilv. ╚Öi Ban.) a dudui, a gorgoni, (Transilv.) a p─âfuga, (prin Transilv.) a poteri, (prin Olt. ╚Öi Ban.) a spr├«nji, (Transilv. ╚Öi Maram.) a ╚Ťipa, (Ban. ╚Öi Transilv.) a zogorni, (├«nv.) a lep─âda, a r─â╚Öchira, (fam.) a m─âtr─â╚Öi, (fam. fig.) a m─âtura. (L-a ~ de la sine.) 6. a elimina, a exclude, a ├«nl─âtura, a scoate. (A ~ pe cineva dintr-o organiza╚Ťie.) 7. a demite, a destitui, a scoate, (├«nv. ╚Öi fam.) a mazili. (L-a ~ din func╚Ťie.) 8. a concedia, a scoate, (├«nv.) a slobozi, (grecism ├«nv.) a exoflisi, (fam.) a m─âtr─â╚Öi. (L-a ~ din slujb─â.) 9. a ├«nl─âtura, a lua, a ridica. (A ~ col╚Ťul v─âlului.) 10. a dep─ârta, a elimina, a ├«nl─âtura, a scoate. (~ petele de gr─âsime de pe haine.) 11. a cur─â╚Ťa, a elimina, a ├«nl─âtura. (A ~ murd─âria de pe jos.) 12. a se dep─ârta, a se ├«nstr─âina. (S-a ~ de tot de noi.) 13. a elimina, a ├«nl─âtura, a suprima. (A ~ cauza r─âului.) 14. a evita, a se feri, a ├«mpiedica, a ├«nl─âtura, a ocoli, a pre├«nt├«mpina, a preveni, (rar) a se ap─âra. (├Äncearc─â s─â ~ primejdia.) 15. a risipi, a spulbera. (I-a ~ toat─â temerea.) 16. a ├«nl─âtura, (fig.) a scutura. (A ~ lan╚Ťurile robiei.) 17. a se abate, a se dep─ârta, a devia, a divaga, (├«nv.) a (se) sc─âp─âta. (S-a ~ de la subiect.)
├ÄNDEP─éRTARE s. 1. dep─ârtare, distan╚Ťare. (~ lui de grupul nostru.) 2. dep─ârtare, dezlipire. (~ lui de mam─â.) 3. anulare, eliminare, ├«nl─âturare, scoatere, suprimare, ╚Ötergere, t─âiere. (~ unui r├«nd dintr-un text.) 4. dep─ârtare, distan╚Ťare, r─ârire, spa╚Ťiere. (~ literelor unui cuv├«nt.) 5. eliminare, excludere, ├«nl─âturare, scoatere. (~ lui din organiza╚Ťie.) 6. demitere, destituire, scoatere, (├«nv. ╚Öi fam.) mazilire, mazilit. (~ cuiva dintr-o func╚Ťie.) 7. concediere, scoatere. (~ cuiva din slujb─â.) 8. ├«nl─âturare, ridicare, ridicat. (~ unui col╚Ť din v─âl.) 9. cur─â╚Ťare, eliminare, ├«nl─âturare, scoatere. (Preparat pentru ~ petelor.) 10. eliminare, ├«nl─âturare, suprimare. (~ cauzelor r─âului.) 11. evitare, ├«mpiedicare, ├«nl─âturare, ocolire, pre├«nt├«mpinare, prevenire, (rar) preven╚Ťie. (~ unor consecin╚Ťe nepl─âcute.) 12. ├«nl─âturare, (fig.) scuturare. (~ lan╚Ťurilor robiei.) 13. abatere, devia╚Ťie, deviere, mutare, schimbare. (~ cursului unei ape.)

îndepărtare dex online | sinonim

îndepărtare definitie

Intrare: îndepărta
îndepărta verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: îndepărtare
îndepărtare substantiv feminin