Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru ├«ndemniza╚Ťie

INDEMNIZ├ü╚ÜIE, indemniza╚Ťii, s. f. 1. Sum─â de bani care se acord─â cuiva ├«n afara salariului, destinat─â s─â acopere cheltuielile f─âcute de un angajat ├«n scopul ├«ndeplinirii unei sarcini de serviciu; indemnizare. ÔÖŽ Desp─âgubire pentru un prejudiciu, pentru o pagub─â suferit─â etc.; indemnitate. ÔÖŽ Contravaloarea ├«n bani a unei pl─â╚Ťi ├«n natur─â. 2. Aloca╚Ťie b─âneasc─â care nu are caracter de salariu. [Var.: ├«ndemniz├í╚Ťie s. f.] ÔÇô Din fr. indemnisation.
├ÄNDEMNIZ├ü╚ÜIE s. f. v. indemniza╚Ťie.
INDEMNIZ├ü╚ÜIE, indemniza╚Ťii, s. f. 1. Sum─â de bani care se acord─â cuiva ├«n afara salariului, destinat─â s─â acopere cheltuielile f─âcute de un angajat ├«n scopul ├«ndeplinirii unei sarcini de serviciu; indemnizare. ÔÖŽ Desp─âgubire pentru un prejudiciu, pentru o pagub─â suferit─â etc.; indemnitate. ÔÖŽ Contravaloarea ├«n bani a unei pl─â╚Ťi ├«n natur─â. 2. Care nu are caracter de salariu. [Var.: ├«ndemniz├í╚Ťie s. f.] ÔÇô Din fr. indemnisation.
├ÄNDEMNIZ├ü╚ÜIE s. f. v. indemniza╚Ťie.
INDEMNIZ├ü╚ÜIE, indemniza╚Ťii, s. f. Sum─â de bani acordat─â cuiva pentru a acoperi cheltuieli ocazionale. ÔÖŽ Sum─â de bani acordat─â cuiva ├«n mod periodic sau o dat─â pentru totdeauna, pentru retribuirea unei munci excep╚Ťionale sau ca echivalent al unei pagube suferite; desp─âgubire. ├Än urma acestor acte [de eliberare] se hot─âr├« un num─âr de scutelnici ╚Öi poslu╚Önici, spre indemniza╚Ťia proprietarilor. B─éLCESCU. O. I 141. ÔŚŐ (╚śi ├«n forma ├«ndemniza╚Ťie) Pe timpul exercit─ârii mandatului de asesor popular, acesta va fi retribuit cu o ├«ndemniza╚Ťie zilnic─â, egal─â cu c├«╚Ötigul mediu zilnic. B. O. 1953, 46. ÔÖŽ Retribu╚Ťie ├«n bani, ├«n loc de plat─â ├«n natur─â. [Ofi╚Ťerii] cereau avans din sold─â, indemniza╚Ťie de lemne. CAMILAR, N. II 375. ÔÇô Variant─â: ├«ndemniza╚Ťie s. f.
├ÄNDEMNIZ├ü╚ÜIE s. f. v. indemniza╚Ťie.
indemniz├í╚Ťie (-╚Ťi-e) s. f., art. indemniz├í╚Ťia (-╚Ťi-a), g.-d. art. indemniz├í╚Ťiei; pl. indemniz├í╚Ťii, art. indemniz├í╚Ťiile (-╚Ťi-i-)
indemniz├í╚Ťie s. f. (sil. -╚Ťi-e), art. indemniz├í╚Ťia (sil. -╚Ťi-a), g.-d. art. indemniz├í╚Ťiei; pl. indemniz├í╚Ťii, art. indemniz├í╚Ťiile (sil. -╚Ťi-i-)
INDEMNIZÁȚIE s. indemnizare, (rar) indemnitate. (A primit o ~.)
INDEMNIZ├ü╚ÜIE s. v. compensare, compensa╚Ťie, daune, desp─âgubire, repara╚Ťie.
INDEMNIZ├ü╚ÜIE s.f. Sum─â de bani care se acord─â cuiva pentru acoperirea unor cheltuieli excep╚Ťionale; (spec.) sum─â acordat─â cuiva pentru o munc─â excep╚Ťional─â sau pentru a face fa╚Ť─â anumitor cheltuieli. ÔÖŽ Desp─âgubire pentru un prejudiciu, pentru o pagub─â suferit─â. ÔÖŽ Sum─â pl─âtit─â salaria╚Ťilor pe timpul concediului sau al unei deplas─âri. [Gen. -iei, var. indemniza╚Ťiune s.f. / cf. fr. indemnisation].
INDEMNIZ├ü╚ÜIE s. f. 1. sum─â de bani care se acord─â cuiva, pe l├óng─â retribu╚Ťie, pentru acoperirea unor cheltuieli efectuate cu ocazia ├«ndeplinirii unor anumite sarcini de serviciu. 2. desp─âgubire pentru un prejudiciu, o pagub─â suferit─â. ÔŚŐ sum─â de bani pl─âtit─â salaria╚Ťilor pe timpul concediului, ├«n caz de incapacitate de munc─â etc. (< fr. indemnisation)
INDEMNIZ├ü╚ÜIE ~i f. 1) Sum─â de bani, acordat─â cuiva ├«n afara retribu╚Ťiei, pentru acoperirea unor cheltuieli excep╚Ťionale (deplasare ├«n interes de serviciu, transfer etc.) sau pentru prestarea unei munci speciale ├«n afara func╚Ťiei de baz─â. 2) Sum─â de bani pl─âtit─â salaria╚Ťilor pentru timpul concediului. 3) Desp─âgubire pentru un prejudiciu sau pentru o pagub─â suferit─â. /<fr. indemnisation
*indemniza╚Ťi├║ne f. (fr. indemnisation). Ac╚Ťiunea de a indemniza. Indemnitate, desp─âgubire. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie.
INDEMNIZAȚIE s. indemnizare, (rar) indemnitate. (A primit o ~.)
indemniza╚Ťie s. v. COMPENSARE. COMPENSA╚ÜIE. DAUNE. DESP─éGUBIRE. REPARA╚ÜIE.

├«ndemniza╚Ťie dex online | sinonim

├«ndemniza╚Ťie definitie

Intrare: indemniza╚Ťie
indemniza╚Ťie substantiv feminin
  • silabisire: -╚Ťi-e
├«ndemniza╚Ťie