Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru ├«nd─âr─âtnicire

├ÄND─éR─éTNIC├Ź, ├«nd─âr─âtnicesc, vb. IV. Refl. A st─ârui cu ├«nc─âp─â╚Ť├ónare ├«ntr-o atitudine; a se ├«nc─âp─â╚Ť├óna; p. ext. a persevera. ÔÇô Din ├«nd─âr─âtnic.
├ÄND─éR─éTNIC├Ź, ├«nd─âr─âtnicesc, vb. IV. Refl. A st─ârui cu ├«nc─âp─â╚Ť├ónare ├«ntr-o atitudine; a se ├«nc─âp─â╚Ť├óna; p. ext. a persevera. ÔÇô Din ├«nd─âr─âtnic.
├ÄND─éR─éTNIC├Ź, ├«nd─âr─âtnicesc, vb. IV. Refl. A se opune cu ├«nc─âp─â╚Ť├«nare, a st─ârui cu ├«nd─âr─âtnicie ├«ntr-o atitudine; a se ├«nc─âp─â╚Ť├«na. Turmele, c─âzute ├«n somnul fierbinte de dup─â miezul nop╚Ťii, se ├«nd─âr─âtniceau ├«n fa╚Ťa b├«telor. CAMILAR, T. 5. C├«nd s-a duce Duca-vod─â ca s─â ierte pe copila lui, are s─â afle c─â dumneaei, s-a r─âsg├«ndit; iar se ├«nd─âr─âtnice╚Öte ╚Öi iar nu mai vrea. SADOVEANU, Z. 302. Nu te-nd─âr─âtnici, bade Gavrile. ALECSANDRI, T. 1532. ÔŚŐ Tranz. Nu f─âcu nici o mi╚Öcare ca s─â nu se supere ori s─â ├«nd─âr─âtniceasc─â pe z├«na a veni dup─â el. ISPIRESCU, L. 35.
!├«nd─âr─âtnic├ş (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 sg. se ├«nd─âr─âtnic├ę╚Öte, imperf. 3 sg. se ├«nd─âr─âtnice├í; conj. prez. 3 s─â se ├«nd─âr─âtnice├ísc─â
├«nd─âr─âtnic├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ├«nd─âr─âtnic├ęsc, imperf. 3 sg. ├«nd─âr─âtnice├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. ├«nd─âr─âtnice├ísc─â
├ÄND─éR─éTNIC├Ź vb. 1. v. ├«nc─âp─â╚Ť├óna. 2. a se ambi╚Ťiona, a se ├«nc─âp─â╚Ť├óna, a se ├«nd├órji, a persevera, a persista, a st─ârui. (Se ~ s─â sus╚Ťin─â c─â...)
A SE ├ÄND─éR─éTNIC├Ź m─â ~├ęsc intranz. A st─ârui cu ├«nd─âr─âtnicie ├«ntr-o atitudine sau ├«ntr-o ac╚Ťiune (mai ales nes─ân─âtoas─â); a se ar─âta ├«nd─âr─âtnic; a se ├«nc─âp─â╚Ť├óna; a se ambi╚Ťiona. /Din ├«nd─âr─âtnic
├Änd─âr─âtnic├Č v. a se ├«mpotrivi din ├«nc─âp─â╚Ť├ónare.
├«nd─âr─âtnic├ęsc v. tr. Fac ├«nd─âr─âtnic. V. refl. M─â fac ├«nd─âr─âtnic. ÔÇô Vech─ş ├«ndere-.
├ÄND─éR─éTNICI vb. 1. a se ├«nc─âp─â╚Ť├«na, (livr.) a se obstina, (pop.) a se n─ât├«ngi, (reg.) a se ├«nc├«ina. (Se ~ proste╚Öte.) 2. a se ambi╚Ťiona, a se ├«nc─âp─â╚Ť├«na, a se ├«nd├«rji, a persevera, a persista, a st─ârui. (Se ~ s─â sus╚Ťin─â c─â...)

îndărătnicire dex online | sinonim

îndărătnicire definitie

Intrare: îndărătnici
îndărătnici verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: îndărătnicire
îndărătnicire infinitiv lung