Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru ├«ncuviin╚Ťa

├ÄNCUVIIN╚Ü├ü, ├«ncuviin╚Ťez, vb. I. Intranz. A fi de acord. ÔÖŽ Tranz. A consim╚Ťi, a permite. [Pr.: -vi-in-] ÔÇô ├Än + cuviin╚Ť─â.
├ÄNCUVIIN╚Ü├ü, ├«ncuviin╚Ťez, vb. I. Intranz. A fi de acord. ÔÖŽ Tranz. A consim╚Ťi, a permite. ÔÇô ├Än + cuviin╚Ť─â.
├ÄNCUVIIN╚Ü├ü, ├«ncuviin╚Ťez, vb. I. Intranz. A aproba; a fi de acord. D─â-le drumul s─â intre! ├«ncuviin╚Ťa na╚Öul. PAS, Z. I 176. Atunci e bine, ├«ncuviin╚Ť─â fran╚Ťuzul. SADOVEANU, Z. C. 8. Adev─ârat, ├«ncuviin╚Ť─â vecinul din dreapta. C. PETRESCU, C. V. 115. ÔÖŽ Tranz. (Construit cu dativul) A ├«ng─âdui, a permite; a-╚Öi da consim╚Ť─âm├«ntul. Au ├«ncuviin╚Ťat fetei sale celei mai mari s─â se primble cu el. SBIERA, P. 89.
├«ncuviin╚Ť├í (a ~) (-vi-in-) vb., ind. prez. 3 ├«ncuviin╚Ťe├íz─â
├«ncuviin╚Ť├í vb. (sil -vi-in-), ind. prez. 1 sg. ├«ncuviin╚Ť├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«ncuviin╚Ťe├íz─â
ÎNCUVIINȚÁ vb. v. aproba.
A ├«ncuviin╚Ťa Ôëá a dezaproba, a reproba, a respinge
A ├ÄNCUVIIN╚Ü├ü ~├ęz tranz. 1) A sus╚Ťine exprim├óndu-╚Öi acordul; a aproba; a consim╚Ťi. Propunerea a fost ~at─â. 2) (ac╚Ťiuni) A da voie (s─â se efectueze sau s─â aib─â loc); a ├«ng─âdui; a permite. [Sil. -vi-in-] /├«n + cuviin╚Ť─â
├«ncuviin╚Ť├á v. a aproba. [V. cuviin╚Ť─â].
├«ncuviin╚Ť├ęz v. tr. (d. cuviin╚Ť─â). Aprob, admit, permit: ├«mp─âratu a ├«ncuviin╚Ťat ca oastea s─â se odihneasc─â tre─ş zile.
├ÄNCUVIIN╚ÜA vb. a accepta, a admite, a aproba, a consim╚Ťi, a se ├«ndupleca, a ├«ng─âdui, a se ├«nvoi, a l─âsa, a permite, a primi, (livr.) a concede, (├«nv. ╚Öi pop.) a se prinde, (├«nv. ╚Öi reg.) a se pleca, (Mold. ╚Öi Bucov.) a pozvoli, (├«nv.) a aprob─âlui, a mul╚Ťumi, a ogodi. (A ~ s─â scoat─â la concurs postul vacant.)

├«ncuviin╚Ťa dex online | sinonim

├«ncuviin╚Ťa definitie

Intrare: ├«ncuviin╚Ťa
├«ncuviin╚Ťa verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -vi-in-