Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

5 defini╚Ťii pentru ├«ncurc─âli

├ÄNCURC├üL─é s. f. (Reg.) ├Äncurc─âtur─â. ÔÇô ├Äncurca + suf. -al─â.
ÎNCURCÁLĂ s. f. (Mold.) Încurcătură. Harap-Alb, văzîndu-se pus în încurcală, nu mai știa ce să facă. CREANGĂ, P. 270.
├ÄNCURC├üL─é s. v. belea, bucluc, dandana, ├«ncurc─âtur─â, n─âpast─â, neajuns, necaz, nemul╚Ťumire, nenorocire, nepl─âcere, nevoie, pac├│ste, pocinog, r─âu, sup─ârare.
├«nc├║rc, a -├í v. tr. (lat. *curr─şcare, a astupa drumu pin care, ca a ├«nc─ârca, d. carr─şcare. Cp. ╚Öi cu c├«rcal─â ╚Öi cu ung. kurk├ílni, a scotoci, ma─ş ales c─â exist─â ╚Öi var. ├«ncurc─âlesc). Pun ├«n dezordine, amestec: a ├«ncurca o afacere. ├Änc├«lcesc, amestec: a ├«ncurca a╚Ťa, i╚Ťele. A ├«ncurca lumea, a ├«mpedeca pe al╚Ťi─ş de la lucru: acest lene╚Ö nu face nimica, ci numa─ş ├«ncurc─â lumea. A ├«ncurca lucrurile, a face dezordine acolo unde era ordine. A o ├«ncurca, a ├«n╚Öira ni╚Öte cuvinte ca s─â scuz─ş ceva gre┼ş de scuzat sa┼ş ca s─â salvez─ş aparen╚Ťa. V. refl. Perd ╚Öiru vorbe─ş, nu g─âsesc cuvinte de scuz─â, nu pot ─şe╚Öi la cap─ât: m─â ├«ncurc ├«n vorb─â, ├«n socotel─ş. M─â ├«nc├«lcesc, m─â amestec: a╚Ťa sÔÇÖa ├«ncurcat. Se ├«ncurc─â i╚Ťele, afacerea se complic─â. A te ├«ncurca cu ceva, a te apuca de o afacere: vulturu nu se ├«ncurc─â cu mu╚Ötele (sa┼ş prinz├«nd mu╚Öte sa┼ş cu prinsu mu╚Ötelor).
încurcală s. v. BELEA. BUCLUC. DANDANA. ÎNCURCĂTURĂ. NĂPASTĂ. NEAJUNS. NECAZ. NEMULȚUMIRE. NENOROCIRE. NEPLĂCERE. NEVOIE. PACOSTE. POCINOG. RĂU. SUPĂRARE.

încurcăli dex online | sinonim

încurcăli definitie

Intrare: încurcală (g.-d. -căli)
încurcală g.-d. -căli
Intrare: încurcăli
încurcăli