Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

9 defini╚Ťii pentru ├«ncrosnat

├ÄNCROSN├ü, ├«ncrosnez, vb. I. Tranz. (├Änvechit, cu privire la o greutate, la o povar─â) A ├«nc─ârca pe spinare. Acei t├«lhari func╚Ťionari... ├«i ├«ncrosnau cu mald─âre de f├«n. I. IONESCU, M. 253. ÔŚŐ Refl. S─â m─â ├«ncrosnez cu lemnele ╚Öi s─â le aduc ├«n t├«rg. GORJAN, H. I 114. ÔÇô Prez. ind. pers. 3 ╚Öi: ├«ncr├│sn─â (PANN, P. V. III 156).
├ÄNCROSN├ü, ├«ncrosnez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. (├Änv.) A(-╚Öi) ├«nc─ârca o greutate pe spinare. ÔÇô Din ├«n- + crosn─â.
ÎNCROSNÁ vb. v. încotoșmăna, înfofoli.
├«ncrosn├í, ├«ncrosn├ęz, vb. I (pop.) 1. a pune cuiva ├«n spate o crosn─â (o sarcin─â, o greutate, o povar─â). 2. (refl.) a lua ├«n spate o crosn─â (o sarcin─â, o greutate, o povar─â). 3. (fig.; refl.) a se ├«mbr─âca cu multe straie; a se ├«nfofoli, a se ├«nh─âimura, a se ├«ncoto╚Öma, a se ├«ncoto╚Öm─âni, a se ├«mboldori.
încrosnát, încrosnátă, adj. (pop.) 1. cu crosna în spate. 2. îmbrăcat cu mai multe haine, îmbrăcat de iarnă. 3. (despre copii) neastâmpărat, afurisit.
încrosnà v. a lua în spinare: se în crosnează cu cărnurile afumate ISP. [V. crosnă].
├«ncrosn├ít ╚Öi (Mold. Trans.) -╚Ön├ít, -─â adj. Prea ├«nc─ârcat (un om). ├Äncoto╚Öm─ânat. Minc─şun─â ├«ncro╚Önat─â, minc─şun─â gogonat─â.
├«ncrosn├ęz ╚Öi (Mold. Trans.) -╚Ön├ęz v. tr. (d. cro╚Ön─â). Fam. ├Äncarc, torn ├«n spinare or─ş ├«n buzunare. ├Äncoto╚Öm─ânez, ├«ncarc cu prea multe ha─şne. ÔÇô La Ctcu crosn├ęz.
├«ncrosna vb. v. ├ÄNCOTO╚śM─éNA. ├ÄNFOFOLI.

încrosnat dex online | sinonim

încrosnat definitie

Intrare: încrosnat
încrosnat
Intrare: încrosna
încrosna verb grupa I conjugarea a II-a