Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru ├«ncr├óncenat

├ÄNCR├éNCEN├ü, ├«ncr├óncenez, vb. I. Refl. A se ├«nfiora, a se ├«ngrozi, a i se ├«ncre╚Ťi cuiva carnea de fric─â, de sc├órb─â, de m├ónie; a se cr├óncena. [Prez. ind. ╚Öi: ├«ncr├óncena. Var.: (reg.) ├«ncr├óncin├í vb. I] ÔÇô ├Än + cr├óncen.
├ÄNCR├éNCEN├üT, -─é, ├«ncr├óncena╚Ťi, -te, adj. ├Änsp─âim├óntat, ├«nfiorat (de fric─â, de sc├órb─â, de m├ónie etc.). ÔÖŽ Fig. Cr├óncen, ne├«ndur─âtor. ÔÇô V. ├«ncr├óncena.
├ÄNCR├éNCEN├ü, ├«ncrß║ąncen, vb. I. Refl. A se ├«nfiora, a se ├«ngrozi, a i se ├«ncre╚Ťi cuiva carnea de fric─â, de sc├órb─â, de m├ónie; a se cr├óncena. [Prez. ind. ╚Öi: ├«ncr├óncenez. Var.: (reg.) ├«ncr├óncin├í, vb. I] ÔÇô ├Än + cr├óncen.
├ÄNCR├éNCEN├üT, -─é, ├«ncr├óncena╚Ťi, -te, adj. ├Änsp─âim├óntat, ├«nfiorat (de fric─â, de sc├órb─â, de m├ónie etc.). ÔÖŽ Fig. Cr├óncen, ne├«ndur─âtor. ÔÇô V. ├«ncr├óncena.
├ÄNCR├ÄNCEN├ü, pers. 3 ├«ncr├óncen─â, vb. I. Refl. (Despre fiin╚Ťe ├«n general sau numai despre anumite p─âr╚Ťi ale corpului) A se contracta, a se ├«nfiora (de fric─â, de sc├«rb─â, de m├«nie). De c├«te ori dasc─âlul Pamfil cete╚Öte ├«n gromovnic c─â iar are s─â fie zavistie mare ╚Öi t─âiere ╚Öi r─âzboaie ├«ntre ├«mp─âra╚Ťi, mi se ├«ncr├«ncen─â inima ╚Öi n-am somn. SADOVEANU, F. J. 59. ÔŚŐ Tranz. Un nod greu ├«i ├«ncr├«ncen─â grumazul. CAMILAR, T. 46. ÔÇô Prez. ind. ╚Öi: ├«ncr├«ncenez (DE╚śLIU, M. 13). ÔÇô Variante: cr├«ncen├í (C. PETRESCU, ├Ä. II 8), ├«ncr├«ncin├í (CREANG─é, P. 77) vb. I.
├ÄNCR├ÄNCEN├üT, -─é, ├«ncr├«ncena╚Ťi, -te, adj. (Despre fiin╚Ťe ╚Öi mai ales despre p─âr╚Ťi ale corpului lor) Contractat, ├«nfiorat. Degetele m├«inilor ├«i st─âteau ├«ncr├«ncenate. CAMILAR, N. I 180. Lumea... se uita ╚Öi-╚Öi sim╚Ťea carnea ├«ncr├«ncenat─â de ceea ce vedea. PAS, Z. III 11. ÔÖŽ Fig. Cumplit, ne├«ndurat, nemilos. Toat─â f─âr├«ma de via╚Ť─â ╚Öi tot veninul urii ├«ncr├«ncenate erau tr─âdate de privirile c├«inoase ale ochilor cenu╚Öii, ├«ntuneca╚Ťi ca pulberea. MIHALE, O. 219.
!încrâncená (a se ~) vb., ind. prez. 3 se încrânceneáză
├«ncr├óncen├í vb., ind. prez. 1 sg. ├«ncr├óncen/├«ncr├óncen├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«ncr├óncen─â/├«ncr├óncene├íz─â
├ÄNCR├éNCEN├ü vb. a se cutremura, a se ├«nfiora, a se ├«nfrico╚Öa, a se ├«ngrozi, a se ├«nsp─âim├ónta, a tremura, a se zgudui, (├«nv. ╚Öi pop.) a se sp─âim├ónta, (├«nv. ╚Öi reg.) a se sp─âima, (reg.) a se ├«nfrica, a se sc├órbi, (├«nv.) a se mira, (├«nv., ├«n Mold.) a se o╚Ť─âr├«, (reg. fig.) a se te╚Öi, (├«nv. fig.) a se ├«ncre╚Ťi. (S-a ~ la auzul acestei ve╚Öti.)
ÎNCRÂNCENÁT adj. 1. cutremurat, înfiorat, înfricoșat, îngrozit, înspăimântat, zguduit, (înv. și pop.) spăimântat, (reg.) înfricat, (înv.) spăimat. (A rămas ~ la primirea veștii.) 2. v. înverșunat.
A ├ÄNCR├éNCEN├ü ~├ęz tranz. A face s─â se ├«ncr├ónceneze. [╚śi ├«ncr├óncen] /├«n + cr├óncen
A SE ├ÄNCR├éNCEN├ü m─â ~├ęz intranz. 1) (despre corp ╚Öi despre p─âr╚Ťi ale lui) A se contracta ├«n mod involuntar sub ac╚Ťiunea unei tensiuni nervoase; a se ├«ncre╚Ťi; a se ├«nfiora. 2) (despre lupte) A deveni (mai) cr├óncen; a se desf─â╚Öura tot mai intens; a se ├«nver╚Öuna; a se ├«nd├órji. [╚śi ├«ncr├óncen] /├«n + cr├óncen
├«ncr├«ncen├ęz v. tr. (d. cr├«ncen sa┼ş vsl. kron─Źin─şati sen, a se ├«nver╚Öuna). Umplu de oroare, ├«nfior. V. refl. M─â ├«nfior (uzitat la pers. III): mul╚Ť─ş oamen─ş st─âtea┼ş ├«ncr├«ncina╚Ť─ş (Mold.) de mugetu vitelor (╚śez. 30, 196). ÔÇô Vech─ş ╚Öi -nesc.
├ÄNCR├éNCENA vb. a se cutremura, a se ├«nfiora, a se ├«nfrico╚Öa, a se ├«ngrozi, a se ├«nsp─âim├«nta, a tremura, a se zgudui, (├«nv. ╚Öi pop.) a se sp─âim├«nta, (├«nv. ╚Öi reg.) a se sp─âima, (reg.) a se ├«nfrica, a se sc├«rbi, (├«nv.) a se mira, (├«nv., ├«n Mold.) a se o╚Ť─âr├«, (reg. fig.) a se te╚Öi, (├«nv. fig.) a se ├«ncre╚Ťi. (S-a ~ la auzul acestei ve╚Öti.)
ÎNCRÎNCENAT adj. 1. cutremurat, înfiorat, înfricoșat, îngrozit, înspăimîntat, zguduit, (înv. și pop.) spăimîntat, (reg.) înfricat, (înv.) spăimat. (A rămas ~ la primirea veștii.) 2. aprig, aspru, crîncen, crud, crunt, cumplit, îndîrjit, înverșunat, neîmpăcat, nepotolit, sîngeros, vajnic, violent, (înv.) crîncenit, tare, (fig.) încleștat. (O luptă ~.)
a i se ├«ncr├óncena / a i se ├«ncre╚Ťi carnea pe trup expr. a avea frisoane, a se ├«nfiora.

încrâncenat dex online | sinonim

încrâncenat definitie

Intrare: încrâncenat
încrâncenat adjectiv
Intrare: încrâncena (1 -cen)
încrâncena 1 -cen verb grupa I conjugarea I
Intrare: încrâncena (1 -cenez)
încrâncena 1 -cenez verb grupa I conjugarea a II-a