Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru ├«nclei

├ÄNCLEI├ü, ├«ncleiez, vb. I. Tranz. 1. A unge, a ├«mbina ╚Öi a fixa cu clei piese de lemn, h├órtie etc. ÔÖŽ Refl. A se lipi. ÔÖŽ Refl. A se murd─âri, a se unge cu clei sau cu ceva cleios. ÔÖŽ Refl. A se face, a deveni cleios. ÔÖŽ Refl. Fig. (Despre f─âlci) A se ├«ncle╚Öta; (despre limb─â) a se ├«n╚Ťepeni. 2. A trata diverse produse (semifabricate) cu solu╚Ťii coloidale sau de amidon pentru a le face impermeabile. [Prez. ind. ╚Öi: ├«ncl├ęi] ÔÇô ├Än + clei.
├ÄNCLE├Ź vb. IV v. ├«ncleia.
├ÄNCLEI├ü, ├«ncleiez ╚Öi ├«ncl├ęi, vb. I. 1. Tranz. A lipi cu clei; a unge cu clei (├«n vederea lipirii). Patru doage ├«╚Öi alege, Le-ntocme╚Öte, le-ncleiaz─â. IOSIF, P. 73. 2. Refl. A se lipi. ├Än pletele lui bogate... se-ncleiaser─â acum buc─â╚Ťi de b─âlegar. GALAN, Z. R. 361. ÔÖŽ A se murd─âri de clei sau de ceva cleios. S-a ├«ncleiat pe m├«ini. ÔÖŽ Fig. (Despre f─âlci) A se ├«ncle╚Öta; (despre limb─â) a se ├«n╚Ťepeni. ╚Üi se ├«ncleie limba ├«n gur─â ╚Öi ├«ncepi a bolborosi turce╚Öte. CREANG─é, P. 260. Valeu, c─â mi s-o ├«ncleiat f─âlcile. ALECSANDRI, T. I 45. ÔÖŽ Fig. A se face cleios. Cu gura fript─â, de i se ├«ncleia scuipatul. DELAVRANCEA, S. 14. 3. Tranz. A trata firele de urzeal─â cu o solu╚Ťie sau o emulsie pentru a le face mai rezistente. ÔÖŽ A acoperi cu scrobeal─â de amidon h├«rtiile fotografice ├«nainte de a le face fotosensibile. ÔÖŽ A trata cu un coloid pasta din care se face h├«rtia, pentru a-i da consisten╚Ť─â ╚Öi rezisten╚Ť─â. ÔÇô Variant─â: ├«ncle├ş vb. IV.
├ÄNCLE├Ź vb. IV. v. ├«ncleia.
├«nclei├í (a ~) vb., ind. prez. 3 ├«nclei├íz─â, 1 pl. ├«nclei├ęm; conj. prez. 3 s─â ├«nclei├ęze; ger. ├«ncle├şnd
ÎNCLEIÁ vb. 1. a (se) lipi. 2. (TEHN.) a ancola.
A ├«ncleia Ôëá a descleia, a dezlipi
A SE ├ÄNCLEI├ü m─â ├«ncl├ęi intranz. 1) (despre obiecte sau despre p─âr╚Ťi ale lor) A se ├«mpreuna cu ajutorul unei substan╚Ťe lipicioase. ÔŚŐ A i ~ (cuiva) f─âlcile a i se ├«ncle╚Öta (cuiva) f─âlcile. A i ~ (cuiva) limba (├«n gur─â) a-i ├«n╚Ťepeni (cuiva) limba (├«n gur─â). 2) (despre substan╚Ťe v├óscoase) A adera r─âm├ón├ónd prins (de alte obiecte). Aluatul s-a ~t de m├óini. 3) A deveni cleios. P├óinea se ├«ncleie. /├«n + clei
├«ncle├Č v. a (se) lipi cu cleiu.
├«ncl├ę─ş ╚Öi -─ş├ęz, a -─ş├í v. tr. (Se conj. ├«ncle─şem, -─şa╚Ť─ş; -eind). Lipesc cu cle─ş, ma─ş ales vorbind de lemne.
ÎNCLEIA vb. 1. a (se) lipi. 2. (TEHN.) a ancola.

înclei dex online | sinonim

înclei definitie

Intrare: încleia (1 înclei)
încleia 1 înclei verb grupa I conjugarea I
Intrare: înclei
înclei verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a