Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru ├«nciripare

ÎNCIRIPÁ vb. I v. înfiripa.
├ÄNFIRIP├ü, ├«nfiripez, vb. I. 1. Tranz. A alc─âtui ceva din elemente pu╚Ťine, disparate sau necorespunz─âtoare; a ├«njgheba. ÔÖŽ Refl. Fig. A lua na╚Ötere, a prinde consisten╚Ť─â. ÔÖŽ Refl. A ajunge la o oarecare bun─âstare. 2. Refl. A-╚Öi reveni ├«n puteri; a se reface dup─â o boal─â, a se ├«ntrema. [Prez. ind. ╚Öi: ├«nfir├şp. ÔÇô Var.: ├«ncirip├í vb. I] ÔÇô Cf. sl. ─Źerep ÔÇ×oal─â, h├órbÔÇŁ.
ÎNCIRIPÁ vb. I v. înfiripa.
├ÄNFIRIP├ü, ├«nfiripez, vb. I. 1. Tranz. A alc─âtui ceva din elemente pu╚Ťine, disparate sau necorespunz─âtoare; a ├«njgheba. ÔÖŽ Refl. Fig. A lua na╚Ötere, a prinde consisten╚Ť─â. ÔÖŽ Refl. A ajunge la o oarecare bun─âstare. 2. Refl. A-╚Öi reveni ├«n puteri; a se reface dup─â o boal─â, a se ├«ntrema. [Prez. ind. ╚Öi: ├«nfir├şp. ÔÇô Var.: ├«ncirip├í vb. I] ÔÇô Cf. sl. ─Źerep ÔÇ×oal─â, h├órbÔÇŁ.
├ÄNFIRIP├ü, ├«nfiripez ╚Öi ├«nfir├şp, vb. I. 1. Tranz. A alc─âtui (ceva) cu oarecare greutate din mai multe elemente, a face s─â ia fiin╚Ť─â ├«n grab─â; a ├«njgheba. C├«╚Ťiva copii mai s─âraci Au izbutit s─â-nfiripe o stea de h├«rtie. BENIUC, V. 39. ╚śi-apoi, ├«ncetul cu ├«ncetul, mi-am ├«nfiripat iar gospod─âria. VLAHU╚Ü─é, la TDRG. ÔŚŐ Refl. Satul s-a ├«nfiripat f─âr─â voia nim─ânui, de aceea e cum e. REBREANU, R. I 75. ÔÖŽ Refl. A lua na╚Ötere, a prinde consisten╚Ť─â. M─âtu╚Ö─â-mea... a aflat... taina ce ├«ncepea s─â se ├«nfiripeze ├«ntre noi am├«ndoi. GALACTION, O. I 76. Imagini, fr├«nturi de g├«nduri se ├«nfiripau ├«n mintea ei obosit─â. BART, E. 382. Visul s─âu se-nfiripeaz─â ╚Öi se-ntinde vulture╚Öte. EMINESCU, O. I 144. 2. Refl. A-╚Öi reveni ├«n puteri, a se reface, a se restabili dup─â o boal─â, a se ├«ntrema. B─âtr├«nul ├«ncepea s─â se ├«nfiripeze m├«nc├«nd mai bine ╚Öi nemaitremur├«nd iarna de frig. PAS, Z. I 202. Cu t─âr├«╚Ťe, cu coji╚Ťe, purcelul ├«ncepe a se ├«nfiripa. CREANG─é, P. 76. Nu se mai putu ├«nfiripa de pe lehuzie, ╚Öi muri. CONTEMPORANUL, VI 104. ÔŚŐ Fig. Cultura tutunului, ├«ncetat─â ├«n timpul monopolului, ├«ncepe iar─â╚Öi a se ├«nfiripa ├«n satele unde locuitorii s├«nt deprin╚Öi cu d├«nsa. I. IONESCU, M. 356. ÔÖŽ A prinde puteri mai mari, a se ├«ncorda, a se av├«nta. Deodat─â mi se ├«nfirip─â zm─âul, r─âdic─â pe Sucn─â-Murg─â ├«n sus ╚Öi-l tr├«nte╚Öte. SBIERA, P. 103.
!├«nfirip├í (a ~) vb., ind. prez. 3 ├«nfir├şp─â
├«nfirip├í vb., ind. prez. 1 sg. ├«nfirip├ęz/├«nfir├şp, 3 sg. ╚Öi pl. ├«nfiripe├íz─â/├«nfir├şp─â
ÎNFIRIPÁ vb. v. apărea, arăta, ivi.
ÎNFIRIPÁ vb. 1. v. înjgheba. 2. v. întrema. 3. a (se) fortifica, a (se) îndrepta, a (se) întări, a (se) întrema, a (se) înzdrăveni, a (se) reconforta, a (se) reface, a (se) restabili, a (se) tonifica, (înv. și pop.) a (se) împuternici, (pop. și fam.) a (se) drege, (pop.) a (se) scula, (înv. și reg.) a (se) zdrăveni, (reg.) a se) vânjoșa, (Mold.) a (se) priboli. (S-a mai ~ și el după o viroză.)
├«nfirip├í (-p├ęz, ├«nfirip├ít), vb. ÔÇô 1. A forma, a compune. ÔÇô 2. A ameliora, a restabili. ÔÇô 3. (Refl.) A se realiza, a se transforma ├«n realitate. ÔÇô Var. (Mold., Bucov.) ├«nciripa. Origine necunoscut─â. Dup─â Giuglea, Dacor., II, 825 ╚Öi LL, II, 42, de la un lat. *imperfil─üre, care nu pare posibil. Pu╚Öcariu, Dacor., IV, 710-2 ╚Öi DAR pleac─â de la var., consider├«nd c─â forma de baz─â este un hiperurbanism, ╚Öi o deriv─â din sl. (rus., rut., bg.) ─Źerep ÔÇ×ghiveci, oal─âÔÇŁ; semantismul ar pleca, deci, de la sensul din sl., pentru a trece la acela de ÔÇ×a repara un recipient spartÔÇŁ, ╚Öi de aici ÔÇ×a reparaÔÇŁ. Aceast─â der. nu pare probabil─â, deoarece este ciudat ca vasele sparte s─â se poat─â repara ╚Öi ├«nc─â ╚Öi mai ciudat s─â se repare at├«t de bine ├«nc├«t s─â se poat─â ajunge la ideea de ÔÇ×a ├«mbun─ât─â╚ŤiÔÇŁ. Pare evident, a╚Öa cum semnaleaz─â Tiktin ╚Öi Scriban, c─â acest cuv├«nt provine de la fire ÔÇ×caracter, fel de a fiÔÇŁ, cf. a-╚Öi veni ├«n fire = a se ├«nfiripa ÔÇ×a se refaceÔÇŁ; ├«ns─â nu este clar.
A ├ÄNFIRIP├ü ~├ęz tranz. A face ├«n grab─â din materiale aflate la ├«ndem├ón─â; a ├«nchipui; a ├«njgheba; a sclipui; a improviza. [╚śi ├«nfirip] /cf. sl. erep
A SE ├ÄNFIRIP├ü m─â ~├ęz intranz. 1) A ie╚Öi din s─âr─âcie; a prinde cheag. 2) A-╚Öi reveni dup─â o boal─â; a prinde puteri; a se ├«ntrema; a se ├«nzdr─âveni. 3) fig. (despre atitudini, sentimente, idei) A ├«ncepe s─â capete contururi precise; a prinde consisten╚Ť─â; a ├«nmuguri; a ├«ncol╚Ťi; a se de╚Ötepta. [╚śi m─â ├«nfirip] /cf. sl. erep
├«nfirip├á v. 1. Mold. a-╚Öi veni ├«n fire: ├«ncepe a se ├«nfiripa ╚Öi a cre╚Öte Cr.; 2. a se ├«ntrema (dintrÔÇÖo boal─â); fig. a se realiza: irisul s─âu se ÔÇÖnfiripeaz─â ╚Öi se ÔÇÖntinde vulture╚Öte EM.; 3. a aduce ├«n bun─â stare: le-a poruncit s─â ÔÇÖnflripe carul. [Fuziune din fire ╚Öi ├«ntrupa].
├«nf├şrip ╚Öi -├ęz (m─â), a -├í v. refl. (cp. cu fire ╚Öi ├«nc─şup─âresc). ├Äm─ş vin ├«n fire, m─â restabilesc, m─â ├«ntr─âmez, prind putere: pui─ş sÔÇÖa┼ş ├«nfiripat, bolnavu sÔÇÖa ├«nfiripat. Fig. C├«╚Ötig ceva parale, m─â ├«mbog─â╚Ťesc pu╚Ťin. Visul s─â┼ş seÔÇÖnfiripe├íz─â (Em.), visu lu─ş ├«ncepe a se realiza.
ÎNFIRIPA vb. 1. a închipui, a încropi, a înjgheba, (reg.) a închelbăra, a închipa, a înciocăla. (A ~ ceva în grabă.) 2. a (se) îndrepta, a (se) însănătoși, a (se) întrema, a (se) înzdrăveni, a (se) lecui, a (se) reface, a (se) restabili, a (se) ridica, a (se) tămădui, a (se) vindeca, (latinism rar) a (se) sana, (pop. și fam.) a (se) doftori, a (se) doftorici, a (se) drege, (pop.) a (se) scula, (înv. și reg.) a (se) sănătoșa, a (se) tocmi, a (se) zdrăveni, (reg.) a (se) răzbuna, (Transilv.) a (se) citovi, (Mold.) a (se) priboli, (prin Olt., Ban. și Transilv.) a (se) zvidui, (înv.) a (se) remedia, a (se) vrăciui. (S-a ~ după o lungă boală.) 3. a (se) fortifica, a (se) îndrepta, a (se) întări, a (se) întrema, a (se) înzdrăveni, a (se) reconforta, a (se) reface, a (se) restabili, a (se) tonifica, (înv. și pop.) a (se) împuternici, (pop. și fam.) a (se) drege, (pop.) a (se) scula, (înv. și reg.) a (se) zdrăveni, (reg.) a (se) vînjoșa, (Mold.) a (se) priboli. (S-a mai ~ după o viroză.)
înfiripa vb. v. APĂREA. ARĂTA. IVI.

înciripare dex online | sinonim

înciripare definitie

Intrare: înfiripa
înciripa 1 1 -rip conjugarea I grupa I verb
înciripa 2 1 -ripez conjugarea a II-a grupa I verb
înfiripa 2 1 -ripez conjugarea a II-a grupa I verb
înfiripa 1 1 -rip conjugarea I grupa I verb
Intrare: înciripare
înciripare infinitiv lung