Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru ├«ncetat

├ÄNCET├ü, ├«ncetez, vb. I. Intranz. ╚Öi tranz. A se opri dintr-o ac╚Ťiune, a nu mai continua o ac╚Ťiune. ÔŚŐ Expr. A ├«nceta din via╚Ť─â = a muri. [Prez. ind. ╚Öi: (reg.) ├«nc├ęt] ÔÇô Lat. *quetare (= quietare).
├ÄNCET├ü, ├«ncetez, vb. I. Intranz. ╚Öi tranz. A se opri dintr-o ac╚Ťiune, a nu mai continua o ac╚Ťiune. ÔŚŐ Expr. A ├«nceta din via╚Ť─â = a muri. [Prez. ind. ╚Öi: (reg.) ├«nc├ęt] ÔÇô Lat. *quetare (= quietare).
├ÄNCET├ü, ├«ncetez, vb. I. Intranz. A se opri (├«n cursul unei ac╚Ťiuni), a nu mai continua. Ploaia ├«ncetase de cu noaptea. REBREANU, R. I 175. Muzica ├«ncetase de mult. EMINESCU, N. 47. S─â ├«ncetezi cu omorul, s─â nu mai v─âd capete t─âiete. NEGRUZZI, S. I 147. Manole-mi ofta, Din pl├«ns ├Änceta. TEODORESCU, P. P. 466. ÔŚŐ Tranz. Ochii ei, dou─â izvoare secate, ├«ncetase de a mai v─ârsa lacrimi. EMINESCU, N. 28. ├Änceteaz─â pl├«nsul t─âu. ALECSANDRI, P. A. 133. Meseni, v─â osp─âta╚Ťi, Veselia nu-nceta╚Ťi. TEODORESCU, P. P. 621. ÔÖŽ A disp─ârea, a se pierde, a nu mai exista. Precum pulberea se joac─â ├«n imperiul unei raze, Mii de fire viorie ce cu raza ├«nceteaz─â, Astfel ├«ntr-a ve╚Öniciei noapte pururea ad├«nc─â, Avem clipa, avem raza, care tot mai ╚Ťine ├«nc─â. EMINESCU, O. I 133. ÔŚŐ Expr. A ├«nceta din via╚Ť─â = a muri, a deceda. ÔÇô Prez. ind. ╚Öi: ├«nc├ęt (MACEDONSKI, O. I 239, RETEGANUL, P. I 12, ╚śEZ. VI 132).
încetá (a ~) vb., ind. prez. 3 înceteáză
├«ncet├í vb., ind. prez. 1 sg. ├«ncet├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«ncete├íz─â, perf. s. 1 sg. ├«ncet├íi; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. ├«ncet├ęze
├ÄNCET├ü vb. 1. a(-╚Öi) ├«ntrerupe, a(-╚Öi) opri, a(-╚Öi) sista, a(-╚Öi) suspenda. (Uzina ╚Öi-a ~ activitatea.) 2. a conteni, a (se) ├«ntrerupe, a (se) opri, a p─âr─âsi. (Au ~ lucrul ├«n semn de protest.) 3. v. opri. 4. v. ├«ntrerupe. 5. a amu╚Ťi, a disp─ârea, a se lini╚Öti, a mu╚Ťi, a se potoli, a se stinge. (Toate zgomotele au ~ ├«n strad─â.) 6. a disp─ârea, a trece, (ast─âzi rar) a se sparge. (Primejdia, durerea a ~.) 7. v. sf├ór╚Öi. 8. a conteni, a se curma, a se opri, a se potoli, a se sf├ór╚Öi, a sta, a se termina, (├«nv. ╚Öi pop.) a (se) ostoi, (prin Ban.) a se prorupe, (Mold.) a tinchi, (├«nv.) a se precurma. (Vijelia, ploaia a ~.)
A ├«nceta Ôëá a continua
A ├ÄNCET├ü ~├ęz 1. intranz. A(-╚Öi) opri desf─â╚Öurarea; a conteni. Uzina ╚Öi-a ~at activitatea. ÔŚŐ ~ din via╚Ť─â a muri. 2. tranz. A face s─â nu mai aib─â loc; a conteni. Zgomotul din strad─â a ├«ncetat. /<lat. quetare
├«ncet├á v. 1. a nu mai continua; 2. a se sf├ór╚Öi: a ├«ncetat din viea╚Ť─â.
1) ├«ncet├ęz v. intr. (d. ├«ncet). Nu ma─ş continu┼ş, contenesc, st├«mpesc, tinchesc: ploa─şa a ├«ncetat de tot sa┼ş pu╚Ťin. ├Äncetez din via╚Ö─â, mor. V. tr. Opresc, sf├«r╚Öesc: ├«ncetez vorba, ac╚Ťiunea.
2) ├«ncet├ęz v. tr. (d. ceat─â; vsl. ─Źetati sen, a se ├«nceta). Vech─ş. Bag ├«n ceat─â. V. refl. M─â bag ├«n ceat─â, m─â asociez. ÔÇô ╚śi ├«ncitez ╚Öi ├«ncitesc.
├ÄNCETA vb. 1. a(-╚Öi) ├«ntrerupe, a(-╚Öi) opri, a(-╚Öi) sista, a(-╚Öi) suspenda. (Uzina ╚Öi-a ~ activitatea.) 2. a conteni, a (se) ├«ntrerupe, a (se) opri, a p─âr─âsi. (Au ~ lucrul ├«n semn de protest.) 3. a conteni, a se ├«ntrerupe, a se opri, (Mold. ╚Öi Bucov.) a st├«mpi, (├«nv.) a pristoi. (A ~ din c├«ntat, din citit, cu vorba.) 4. a se curma, a se ├«ntrerupe, a se opri, (fig.) a se fr├«nge. (C├«ntecul a ~ brusc.) 5. a amu╚Ťi, a disp─ârea, a se lini╚Öti, a mu╚Ťi, a se potoli, a se stinge. (Toate zgomotele au ~ ├«n strad─â.) 6. a disp─ârea, a trece, (ast─âzi rar) a se sparge. (Primejdia, durerea a ~.) 7. a pieri, a se sf├«r╚Öi. (Fericirea lui a ~.) 8. a conteni, a se curma, a se opri, a se potoli, a se sf├«r╚Öi, a sta, a se termina, (├«nv. ╚Öi pop.) a (se) ostoi, (prin Ban.) a se prorupe, (Mold.) a tinchi, (├«nv.) a se precurma. (Vijelia, ploaia a ~.)

încetat dex online | sinonim

încetat definitie

Intrare: înceta (1 încet)
înceta 1 încet verb grupa I conjugarea I
Intrare: înceta (1 încetez)
înceta 1 încetez verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: încetat
încetat participiu