Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru ├«ncasa

├ÄNCAS├ü, ├«ncasez, vb. I. Tranz. A primi o sum─â de bani; a ob╚Ťine valoarea ├«n bani a unei poli╚Ťe, a unui bilet de banc─â etc. ÔÖŽ Fig. (Fam.; complementul indic─â oameni) A primi lovituri, b─ât─âi. ÔÇô Din it. incassare.
├ÄNCAS├ü, ├«ncasez, vb. I. Tranz. A primi o sum─â de bani; a ob╚Ťine valoarea ├«n bani a unei poli╚Ťe, a unui bilet de banc─â etc. ÔÖŽ Fig. (Fam.) A primi lovituri. ÔÇô Din it. incassare.
├ÄNCAS├ü, ├«ncasez, vb. I. Tranz. (Cu privire la o sum─â de bani) A primi; p. ext. a ob╚Ťine valoarea ├«n bani, a unei poli╚Ťe, a unui bilet de banc─â etc. A ├«ncasat ├«ntreaga sum─â. Ôľş Fuseser─â s─â-╚Öi ├«ncaseze salariul. MIHALE, O. 264. ÔŚŐ Fig. (Glume╚Ť) ├Än ziua cu b─âtaia de la Biserica Alb─â a fost ╚Öi el acolo, ├«ncas├«nd trei ghion╚Ťi. PAS, Z. I 316.
încasá (a ~) vb., ind. prez. 3 încaseáză
├«ncas├í vb., ind. prez. 1 sg. ├«ncas├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«ncase├íz─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. ├«ncas├ęze
├ÄNCAS├ü vb. 1. a lua, a primi. (╚Üi-ai ~ retribu╚Ťia?) 2. a primi, a ridica. (╚śi-a ~ drepturile de autor.) 3. a scoate. (Ai ~ banii din banc─â?) 4. v. primi. 5. v. c─âp─âta. 6. v. percepe.
├ÄNCAS├ü vb. I. tr. A primi o sum─â de bani; (p. ext.) a primi contravaloarea ├«n bani a unei poli╚Ťe, a unei cambii etc. ÔÖŽ (Fig.) A primi o lovitur─â etc. [< fr. encaisser].
├ÄNCAS├ü vb. tr. 1. a primi o sum─â de bani; a primi contravaloarea ├«n bani a unei poli╚Ťe, cambii etc. 2. (fig.) a primi lovituri, b─âtaie. (< it. incassare)
A ├ÄNCAS├ü ~├ęz tranz. (sume de bani) A primi ├«n calitate de venit; a lua. ÔŚŐ ~ o palm─â a primi o palm─â. A o ~ a m├ónca b─âtaie. /<it. incassare
incassà v. a pune în cassă, a primi bani.
*incas├ęz v. tr. (in ╚Öi cas─â, cutie; fr. encaisser, it. incassare. V. excasez). Primesc ban─ş ├«n pung─â (├«n cas─â), c├«╚Ötig.
├ÄNCASA vb. 1. a lua, a primi. (╚Üi-ai ~ retribu╚Ťia?) 2. a primi, a ridica. (╚śi-a ~ drepturile de autor.) 3. a scoate. (Ai ~ banii din banc─â?) 4. a primi, a vedea. (N-am ~ chiria de la el de un an.) 5. a avea, a c─âp─âta, a c├«╚Ötiga, a dob├«ndi, a ob╚Ťine, a primi. (~ 10 lei de la mine dac─â...) 6. a percepe, a str├«nge. (A ~ impozitele.)
a încasa o bătaie / o mardeală / o papară expr. a fi bătut (de cineva).
a încasa o scatoalcă expr. a fi lovit cu palma / cu pumnul
a încasa un frecuș / un perdaf / o săpuneală expr. a fi aspru mustrat / certat.

încasa dex online | sinonim

încasa definitie

Intrare: încasa
încasa verb grupa I conjugarea a II-a