Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

28 defini╚Ťii pentru ├«nc─ârcare

├ÄNC─éRC├ü, ├«nc├írc, vb. I. 1. Tranz. A umple un vehicul, un recipient, un agregat de prelucrare etc. cu ceva. ÔÖŽ A pune un obiect greu sau mare ├«ntr-un vehicul sau pe spinarea unei persoane ori a unui animal pentru a fi transportat. ÔÖŽ A introduce ├«ntr-o arm─â de foc un cartu╚Ö sau un proiectil cu material exploziv. 2. Tranz. ╚Öi refl. A (se) acoperi, a (se) umple (de...). 3. Tranz. Fig. A exagera cu scopul de a ├«n╚Öela. ÔÖŽ Spec. A socoti (la o cump─âr─âtur─â, la o consuma╚Ťie) mai mult dec├ót trebuie (cu scopul de a ├«n╚Öela). 4. Tranz. (├Än expr.) A-╚Öi ├«nc─ârca stomacul cu... = a m├ónca prea mult. A-╚Öi ├«nc─ârca sufletul cu... = a-╚Öi ├«mpov─âra con╚Ötiin╚Ťa. A fi ├«nc─ârcat de ani = a fi ├«n v├órst─â. 5. Tranz. A acumula energie ├«ntr-o baterie electric─â; a acumula sarcin─â electric─â pe arm─âturile condensatoarelor electrice. ÔÖŽ (Inform.) A ├«nc─ârca sistemul = a pune calculatorul ├«n stare func╚Ťional─â prin indicarea parametrilor de lucru. ÔÇô Lat. *incarricare.
├ÄNC─éRC├üRE, ├«nc─ârc─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ├«nc─ârca; ├«nc─ârc─âtur─â (1). ÔÖŽ (Inform.) Indice al gradului de ocupare a subsistemelor unui calculator la un moment dat. ÔÖŽ Transferul unui program de pe un suport extern ├«n memoria intern─â. ÔÇô V. ├«nc─ârca.
├ÄNC─éRC├ü, ├«nc├írc, vb. I. 1. Tranz. A umple un vehicul, un recipient, un agregat de prelucrare etc. cu ceva. ÔÖŽ A pune un obiect greu sau mare ├«ntr-un vehicul sau pe spinarea unei persoane ori a unui animal pentru a fi transportat. ÔÖŽ A introduce ├«ntr-o arm─â de foc un cartu╚Ö sau un proiectil cu material exploziv. 2. Tranz. ╚Öi refl. A (se) acoperi, a (se) umple (de...). 3. Tranz. Fig. A exagera cu scopul de a ├«n╚Öela. ÔÖŽ Spec. A ad─âuga prin ├«n╚Öel─âtorie un plus la socoteal─â. 4. Tranz. (├Än expr.) A-╚Öi ├«nc─ârca stomacul cu... = a m├ónca prea mult. A-╚Öi ├«nc─ârca sufletul cu... = a-╚Öi ├«mpov─âra con╚Ötiin╚Ťa. A fi ├«nc─ârcat de ani = a fi ├«n v├órst─â. 5. Tranz. A acumula energie ├«ntr-o baterie electric─â; a acumula sarcin─â electric─â pe arm─âturile condensatoarelor electrice. ÔÇô Lat. *incarricare.
├ÄNC─éRC├üRE, ├«nc─ârc─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) ├«nc─ârca: ├«nc─ârc─âtur─â (1). ÔÇô V. ├«nc─ârca.
├ÄNC─éRC├ü, ├«nc├írc, vb. I. Tranz. 1. (Cu privire la un vehicul sau la un recipient) A umple (total sau par╚Ťial) cu ceva. Carul lui Traian Lupul, mare ╚Öi greu, ├«nc─ârcat cu cartofi. DUMITRIU, N. 202. Cum se g─âtir─â cor─âbiile, le ├«nc─ârcar─â cu marf─â. ISPIRESCU, L. 24. Multe care a ├«nc─ârcat ╚śi la moara din vale a plecat. ANT. LIT. POP. I 622. ÔÖŽ (Complementul indic─â povara care se transport─â) A pune, a ├«ngr─âm─âdi ├«ntr-un vehicul sau a a╚Öeza pe spinarea unei persoane sau a unui animal (pentru a fi transportat). M─â Juro, ajut─â-m─â s─â ├«ncarc sacii ─â╚Ötia. DUMITRIU, N. 201. Negustorul a venit cu sania-i larg─â, cu doi c─âlu╚Ťi roibi, ╚Öi a ├«nc─ârcat marfa. SADOVEANU, B. 101. M─â duc ├«n p─âdure s─â-ncarc lemnele. ALECSANDRI, T. 1588. ÔŚŐ (Complementul indic─â persoana sau animalul care transport─â povara) I-a ajutat norocul S─â-╚Öi ├«ncarce dobitocul. PANN, P. V. I 90. ÔÖŽ (Rar, glume╚Ť) A lovi (cu...). Ia, car─â-te din ─âst loc, c-apoi ├«ncarc f─âc─âle╚Ťul ├«n spinarea ta. PANN, P. V. I 22. ÔÖŽ (Cu privire la o gur─â de foc) A umple cu proiectil ╚Öi cu material explozibil. Cum trecu ├«n cas─â, aprinse gazorni╚Ťa ╚Öi puse pe fl─âc─âu s─â ├«ncarce iar─â╚Öi pu╚Öca. SADOVEANU, B. 104. M─â duc s├ó-mi ├«ncarc pistoalele. ALECSANDRI, T. I 65. ÔÖŽ A a╚Öeza o sarcin─â pe un obiect. 2. A acoperi, a umple; a ├«mpodobi. Un sat r─âsare... cu livezi ├«nc─ârcate de road─â. SADOVEANU, O. VI 232. Lacul codrilor albastru Nuferi galbeni ├«l ├«ncarc─â. EMINESCU, O. I 74. ÔŚŐ Refl. (Urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬źde┬╗) Fig. Ochii, blajini la lini╚Öte, ÔÇô la m├«nie se ├«ncurcau de fulgere. SADOVEANU, O. I 12. 3. Fig. A exagera, a umfla, a spori, a m─âri (cu scopul de a ├«n╚Öela). Am descoperit c─â Lina ├«ncarc─â socotelile. CAMIL PETRESCU, T. II 73. ÔÖŽ (Cu privire la persoane) A ├«n╚Öela la socoteala unei datorii, pun├«nd mai mult dec├«t trebuie. ╚śi zici c─â te-am ├«nc─ârcat cu zece zile de pra╚Öil─â, m─âi Ioane, a╚Öa? CARAGIALE, O. II 43. 4. Fig. (├Än unele construc╚Ťii fixe) A-╚Öi ├«nc─ârca stomacul = a m├«nca prea mult. A-╚Öi ├«nc─ârca sufletul = a-╚Öi ├«mpov─âra con╚Ötiin╚Ťa (cu un p─âcat). Oameni s├«ntem, de ce s─â-mi ├«ncarc sufletul? PREDA, ├Ä. 81. ├Ä╚Öi ├«ncarc─â sufletul, peste cele nou─âzeci de omoruri cu ├«nc─â nou─â. GALACTION, O. I 252. Ponosul p─âcatelor cu care domnia-ta ├«╚Ťi ├«ncarci de bun─âvoie sufletul. ODOBESCU, S. III 45. A fi ├«nc─ârcat de ani = a fi ├«n v├«rst─â, b─âtr├«n. St─â pe tronu-i Mircea ├«nc─ârcat de ani. BOLINTINEANU, O. 36. 5. A acumula energie ├«n acumulatoare electrice (prin legarea lor la o re╚Ťea de curent continuu). ÔÖŽ A acumula sarcin─â electric─â pe arm─âturile condensatoarelor electrice.
├ÄNC─éRC├üRE, ├«nc─ârc─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«nc─ârca. Ziua ╚Öi noaptea se lucra la ├«nc─ârcarea vapoarelor. BART, E. 19. ÔŚŐ Fig. O emo╚Ťiune, o ├«nc─ârcare nervoas─â, cere s─â fie desc─ârcat─â. GHEREA, ST. CR. I 243.
încărcá (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. încárc, 3 încárcă
încărcáre s. f., g.-d. art. încărcắrii; pl. încărcắri
încărcá vb., ind. prez. 1 sg. încárc, 3 sg. și pl. încárcă
încărcáre s. f., g.-d. art. încărcării; pl. încărcări
ÎNCĂRCÁ vb. 1. a umple, (Transilv.) a tecărui. (~ carul cu fân.) 2. v. împovăra. 3. v. umple.
ÎNCĂRCÁ vb. v. exagera.
ÎNCĂRCÁRE s. 1. încărcat, umplere. (~ mașinii cu utilaj.) 2. v. împovărare.
ÎNCĂRCÁRE s. v. exagerare.
A ├«nc─ârca Ôëá a desc─ârca
├Änc─ârcare Ôëá desc─ârcare
├«nc─ârc├í (├«nc├írc, ├«nc─ârc├ít), vb. ÔÇô 1. A umple cu ceva. ÔÇô 2. A ├«mpov─âra, a cople╚Öi. ÔÇô 3. A bate, a ciom─âgi. ÔÇô 4. (├Änv.) A ├«ns─ârcina. ÔÇô Mr. (├«)ncarcu, megl. (a)ncarc, istr. (─ân)cargescu. Lat. carr─şc─üre, cf. carcati ├«n Glosele de la Reichenau (Pu╚Öcariu 810; Candrea-Dens., 257; REW 1719; DAR), cf. alb. ngarko┼ä (Philippide, II, 644), it. (in)carricare, prov., sp. (en)cargar, fr. charger (v. fr. enchargier), cat., port. encarregar. ÔÇô Der. ├«nc─ârcat, adj. (umplut; plin cu ceva; f. rar, gravid─â), pentru al c─ârui ultim uz, cf. grea, sp. cargada; ├«nc─ârc─âtor, s. n. (dispozitiv care permite s─â se introduc─â mai multe cartu╚Öe ├«n magazia unei arme de foc); ├«nc─ârc─âtor, s. m. (persoan─â care ├«ncarc─â un recipient, servitor care ├«ncarc─â o pies─â de artilerie); ├«nc─ârc─âtur─â, s. f. (├«nc─ârcare; ceea ce transport─â un vehicul sau o persoan─â); ├«nc─ârc─âtoare, s. f. (ramp─â de ├«nc─ârcare). Cf. desc─ârca.
A ├ÄNC─éRC├ü ├«nc├írc tranz. 1) (vehicule, recipiente etc.) A umple cu o povar─â (pentru a fi transportat─â). ~ carul cu f├ón. ÔŚŐ A-╚Öi ~ sufletul a se face vinovat de ceva; a-╚Öi ├«mpov─âra con╚Ötiin╚Ťa. 2) (fiin╚Ťe) A pune s─â care greut─â╚Ťi. 3) (poveri de transportat) A ridica pentru a pune ├«ntr-un vehicul, ├«ntr-un recipient sau pe spinarea unei fiin╚Ťe. 4) (arme de foc) A umple cu ├«nc─ârc─âtur─â. 5) A face s─â poarte multe poveri; a ├«mpov─âra. ÔŚŐ ├Änc─ârcat de ani a fi b─âtr├ón. 6) rar (datorii, socoteli etc.) A m─âri ├«n╚Öel├ónd. ~ nota de plat─â. 7) A umple de murd─ârie. ├Änc─ârcat de noroi. 8) (acumulatoare electrice) A dota cu energie (prin cuplare la o re╚Ťea de curent continuu). ~ o baterie electric─â. /<lat. incarricare
├«nc─ârc├á v. 1. a pune o sarcin─â: a ├«nc─ârca un cal; 2. a exagera: a ├«nc─ârca o socoteal─â; 3. a cita cu profuziune: a ├«nc─ârca o oper─â cu citate; 4. a pune praf ╚Öi plumb ├«ntrÔÇÖo arm─â de foc: a ├«nc─ârca o pu╚Öc─â. [Lat. CARRICARE, lit. a pune ├«n car].
├«nc├írc, a -c─ârc├í v. tr. (d. lat. in, ├«n ╚Öi c├írrico, -├íre, ├«ncarc, d. carrus ╚Öi carrum, car; it. [in] carcare ╚Öi [in] caricare, pv. sp. [en] cargar, fr. charger, cat. pg. [en] carregar. V. cargobot, caricatur─â, descarc, ╚Öarj─â). Pun o sarcin─â pe cineva: a ├«nc─ârca un cal, un hamal, o c─âru╚Ť─â. ─Ča┼ş ca s─â transport: corabia ├«ncarc─â marf─â. Exagerez, unflu: a ├«nc─ârca o socoteal─â, un cont. Pun prea multe ornamente: a ├«ncarca o rochie, o cas─â. Pun praf ╚Öi pro─şectile ├«ntrÔÇÖo arm─â de foc: a ├«ncarca o pu╚Öc─â. V. intr. ├Äncarc la socoteal─â, ├«ncarc pe cineva la socoteal─â, pun prea mult ├«n socoteala lu─ş.
încărca vb. v. EXAGERA.
ÎNCĂRCA vb. 1. a umple, (Transilv.) a tecărui. (~ carul cu fîn.) 2. a (se) acoperi, a (se) umple, (prin nordul Mold.) a (se) puiezi. (Grădina s-a ~ de flori.)
încărcare s. v. EXAGERARE.
ÎNCĂRCARE s. încărcat, umplere. (~ mașinii cu utilaj.)
├«nc─ârc├í vb. I ├«n expr. a-╚Öi ├«nc─ârca bateriile A c─âp─âta noi for╚Ťe, a se ├«ntrema ÔŚŐ ÔÇ×I.L., redactorul ╚Öef, s-a dedulcit la vacan╚Ť─â [...] ├Än timp ce d├ónsul ├«╚Öi ├«ncarc─â bateriile, tranzi╚Ťia merge ├«nainte.ÔÇŁ Expr. Mag. 32/95 p. 24
├ÄNC─éRCARE ALAR─é greutatea total─â a unei aeronave ├«mp─âr╚Ťit─â pe suprafa╚Ťa total─â a aripilor acesteia. ├Änc─ârcarea alar─â prime╚Öte frecvent valori de 400-500 Kg/m2 ├«n special la avioane comerciale de pasageri sau de m─ârfuri.
├ÄNC─éRC├üRE (< ├«nc─ârca) s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a ├«nc─ârca. ÔŚŐ ├Änc─ârcarea acumulatorului electric) = ac╚Ťiune de regenerare a substan╚Ťelor active ale unui acumulator electric ├«n scopul readucerii acestuia ├«n starea de energie liber─â maxim─â, efectuat─â prin trecerea unui curent electric ├«n sens contrar celui de la desc─ârcare. ├Änc─ârcarea condensatorului electric = proces prin care, ├«ntr-un condensator electric conectat la o surs─â de tensiune, se creeaz─â o acumulare de sarcini electrice pe cele dou─â arm─âturi. 2. Sistem de sarcini exterioare (for╚Ťe sau cupluri de for╚Ťe) care solicit─â un sistem tehnic. 3. (INFORM.) Indice al gradului de ocupare a subsistemelor unui calculator la un moment dat. ÔÖŽ Transferul unui program de pe un suport extern ├«n memoria intern─â. 4. Gradul de ├«nc─ârcare a timpului de lucru al unui salariat. ÔŚŐ Ma╚Öina de ├«. = a) ma╚Öin─â de lucru destinat─â s─â execute opera╚Ťiile de ridicare ╚Öi de ├«nc─ârcare ├«n vagonete, transportoare etc. a substan╚Ťelor minerale sau a materialelor ├«n lucru; b) ma╚Öin─â pentru ├«nc─ârcarea cuptoarelor Siemens Martin cu fier vechi, minereu ╚Öi fondan╚Ťi.
a-și încărca bateriile expr. 1. a prinde puteri. 2. a consuma băuturi alcoolice.

încărcare dex online | sinonim

încărcare definitie

Intrare: încărca
încărca verb grupa I conjugarea I
Intrare: încărcare
încărcare substantiv feminin