Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru ├«nc─âlcat

├ÄNC─éLC├ü, ├«nc├ílc, vb. I. Tranz. A ocupa prin violen╚Ť─â un teritoriu str─âin; a cotropi. ÔÖŽ Fig. A nu respecta o lege, a nesocoti un drept, o obliga╚Ťie etc. ÔÇô ├Än + c─âlca.
├ÄNC─éLC├ü, ├«nc├ílc, vb. I. Tranz. A ocupa prin violen╚Ť─â un teritoriu str─âin; a cotropi. ÔÖŽ Fig. A nu respecta o lege, a nesocoti un drept, o obliga╚Ťie etc. ÔÇô ├Än + c─âlca.
├ÄNC─éLC├ü, ├«nc├ílc, vb. I. Tranz. 1. (Cu privire la un teritoriu str─âin) A invada, a cotropi. Toate acestea erau semne de biruin╚Ť─â asupra vr─âjma╚Öilor ce ├«nc─âlcau ╚Ťara din c├«nd ├«n c├«nd. ISPIRESCU, la TDRG. 2. Fig. A nu respecta, a nesocoti ceva. Sfaturile populare au datoria... s─â pedepseasc─â cu hot─âr├«re pe sabotori ╚Öi s─â ia m─âsuri ├«mpotriva acelor elemente, iresponsabile sau du╚Öm─ânoase, care ├«ncalc─â legalitatea popular─â. LUPTA DE CLAS─é, 1953, nr. 12, 104.
încălcá (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. încálc, 3 încálcă
încălcá vb., ind. prez. 1 sg. încálc, 3 sg. și pl. încálcă
ÎNCĂLCÁ vb. 1. v. cotropi. 2. v. uzurpa. 3. v. contraveni. 4. a nesocoti, (fig.) a silui. (A ~ legile limbii.)
A (se) ├«nc─âlca Ôëá a (se) respecta
A ├ÄNC─éLC├ü ├«nc├ílc tranz. 1) (teritorii) A ocupa prin violen╚Ť─â; a lua ├«n st─âp├ónire cu for╚Ťa; a cotropi; a invada. 2) fig. (legi, drepturi etc.) A neglija comi╚Ť├ónd o abatere; a nu respecta. ~ legile limbii. /├«n + a c─âlca
├«nc─âlc├á v. 1. a c─âlca o ╚Ťar─â, o mo╚Öie; 2. fig. a lua pe nedrept, a se ├«ntinde pe p─âm├óntul altuia.
├«nc├ílc, a -c─âlc├í v. tr. (d. calc ╚Öi tradus dup─â fr. empi├ęter, a ├«nc─âlca, d. pied, pic─şor). Uzurp, cotropesc: a ├«nc─âlca un teren. V. intr. A ├«nc─âlca asupra vecinulu─ş. Fig. A-╚Ť─ş aroga dreptur─ş pe care nu le a─ş: a ├«nc─âlca asupra cu─şva. ├Än poezie (tradus dup─â fr. enjamber), se zice c├«nd un vers se ├«ntinde asupra altu─şa arunc├«ndu-─ş un cuv├«nt or─ş ma─ş multe care dup─â ├«n╚Ťeles trebu─şa┼ş s─â fac─â parte dintrÔÇÖ├«nsu, ca: Ce e amoru? E un lung prilej pentru durere (Em.).
ÎNCĂLCA vb. 1. a cotropi, a invada, a năpădi, (pop.) a călca, (înv.) a cuprinde, a năbuși, a stropși, a supăra. (A ~ un teritoriu străin.) 2. a uzurpa, (înv. fig.) a împresura. (A ~ drepturile cuiva.) 3. a se abate, a călca, a contraveni, a nesocoti, a viola, (înv.) a păși, a sparge, a stropși, a știrbi. (A ~ legea.) 4. a nesocoti, (fig.) a silui. (A ~ legile limbii.)

încălcat dex online | sinonim

încălcat definitie

Intrare: încălca
încălca verb grupa I conjugarea I
Intrare: încălcat
încălcat participiu