Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

31 defini╚Ťii pentru ├«napoiat

├ÄNAP├ôIA1 prep. (Construit cu gen.) ├Än urma, ├«nd─âr─âtul cuiva sau a ceva. ÔÇô Din ├«napoi.
├ÄNAPOI├ü2, ├«napoiez, vb. I. 1. Tranz. A da ├«napoi; a restitui. ÔÖŽ Refl. A reveni, a se ├«ntoarce la locul de unde a plecat. 2. Refl. ╚Öi intranz. Fig. (├Änv.) A fi ├«n declin, a regresa; a dec─âdea. [Var.: (reg.) napoi├í vb. I] ÔÇô Din ├«napoi.
├ÄNAPOI├üT, -─é, ├«napoia╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre oameni) Care are mintea insuficient dezvoltat─â; arierat. 2. (Despre persoane, popoare, ╚Ť─âri etc.) Care a r─âmas ├«n urm─â din punct de vedere politic, social, cultural, economic etc. ÔÇô V. ├«napoia2.
├ÄNAP├ôIA1 prep. (Construit cu gen.) ├Än urma, ├«nd─âr─âtul cuiva sau a ceva. ÔÇô Din ├«napoi.
├ÄNAPOI├ü2, ├«napoiez, vb. I. 1. Tranz. A da ├«napoi; a restitui. ÔÖŽ Refl. A reveni, a se ├«ntoarce la locul de unde a plecat. 2. Refl. ╚Öi intranz. Fig. (├Änv.) A fi ├«n declin, a regresa; a dec─âdea. [Var.: (reg.) napoi├í vb. I] ÔÇô Din ├«napoi.
├ÄNAPOI├üT, -─é, ├«napoia╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre oameni) Care are mintea insuficient dezvoltat─â; arierat. 2. (Despre persoane, popoare, ╚Ť─âri etc.) Care a r─âmas ├«n urm─â din punct de vedere politic, social, cultural, economic etc. ÔÇô V. ├«napoia2.
├ÄNAP├ôIA1 prep. (Urmat de un substantiv ori pronume ├«n genitiv, de un pronume posesiv, de un pronume personal neaccentuat ├«n cazul dativ sau de un numeral construit cu prep. ┬źa┬╗) ├Än urma, ├«n spatele, ├«nd─âr─âtul cuiva sau a ceva. Birja a trebuit s─â se opreasc─â ├«napoia unui ╚Öir ├«ntreg de tr─âsuri ╚Öi carete. CAMIL PETRESCU, O. II 351. Automobilele sanitare servesc numai pentru transportul r─âni╚Ťilor; ele lucreaz─â ├«napoia frontului. MIRONESCU, S. A. 107.
├ÄNAPOI├ü2, ├«napoiez, vb. I. 1. Tranz. A da ├«napoi, a restitui. Be╚Ťi-o toat─â, zise apoi c─âtre G─âvan c├«nd vru s─â-i ├«napoieze sticla. REBREANU, I. 21. Trebuie s─â-mi ├«napoiezi scrisoarea pe care ╚Ťi-o cer. CARAGIALE, O. III 306. ÔÖŽ A retroceda. Prin aceast─â pace, Austria a ├«napoiat, ├«ntre altele, Oltenia, care a sc─âpat astfel de ap─âs─âtoarea ocupa╚Ťie austriac─â. IST. R.P.R. 255. 2. Refl. A se ├«ntoarce la locul de unde a plecat; a reveni. Tot astfel se ├«nt├«mpla ╚Öi cu unii care se ├«napoiau. PAS, Z. I 214. A ie╚Öit din curte, ca s─â nu se mai ├«napoieze niciodat─â. GALACTION, O. I 308. 3. Refl. ╚Öi intranz. Fig. (├Änvechit) A da ├«napoi, a regresa, a dec─âdea, a fi ├«n declin. Istoria este m─âsura sau metrul prin care se poate ╚Öti dac─â un popor prop─â╚Öe╚Öte sau dac─â se ├«napoiaz─â. KOG─éLNICEANU, S. A. 45. ÔÇô Variante: napoi├í (ALECSANDRI, P. P. 204) vb. I, (neobi╚Önuit) ├«napo├ş (ALECSANDRI, S. 109) vb. IV.
├ÄNAPOI├üT, -─é, ├«napoia╚Ťi, -te, adj. (Despre persoane, popoare, ╚Ť─âri etc.) Care a r─âmas ├«n urm─â ├«n ceea ce prive╚Öte nivelul cultural, economic, politic etc. Imperialismul, acceler├«nd dezvoltarea capitalismului ├«n ╚Ť─ârile mai ├«napoiate, determin─â ascu╚Ťirea luptei ├«mpotriva asupririi na╚Ťionale. LUPTA DE CLAS─é, 1953, nr. 12, 20.
!înapóia1 (î-na-/în-a-) prep. (~ lui)
!├«napoi├í2 (a ~) (├«-na-/├«n-a-) vb., ind. prez. 3 ├«napoi├íz─â, 1 pl. ├«napoi├ęm; conj. prez. 3 s─â ├«napoi├ęze; ger. ├«napo├şnd
înapóia prep. (sil. mf. în-)
├«napoi├í vb. (sil. mf. ├«n-), ind. prez. 1 sg. ├«napoi├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«napoi├íz─â, 1 pl. ├«napoi├ęm; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. ├«napoi├ęze; ger. ├«napo├şnd
ÎNAPÓIA prep. dinapoia, dindărătul, după, îndărătul. (~ casei se află...)
ÎNAPOIÁ vb. 1. v. restitui. 2. v. rambursa. 3. a reda, a restitui, (rar) a retrimite, (pop.) a întoarce, (înv.) a remite. (A ~ cuiva bunurile luate.) 4. v. întoarce.
ÎNAPOIÁ vb. v. decădea, regresa.
ÎNAPOIÁT adj. 1. v. nedezvoltat. 2. v. primitiv. 3. v. retrograd. 4. v. arierat.
A se ├«napoia Ôëá a prop─â╚Öi, a progres
├Änapoiat Ôëá avansat, ├«naintat
├ÄNAP├ôIA prep. (urmat de un substantiv ├«n genitiv sau de un substitut al acestuia, exprim─â un raport spa╚Ťial, concretiz├ónd locul dind─âr─âtul cuiva sau a ceva) ├Än urma; ├«n spatele (cuiva sau a ceva); ├«nd─âr─âtul; dinapoia. ├Änapoia casei. /Din ├«napoi
A ├ÄNAPOI├ü ~i├ęz tranz. (obiecte, sume de bani ├«mprumutate etc.) A da ├«napoi; a ├«ntoarce; a restitui; a ├«nturna. ~ cuiva bunurile luate. /Din ├«napoi
A SE ├ÄNAPOI├ü m─â ~i├ęz intranz. 1) A veni ├«napoi (de unde a plecat); a se ├«ntoarce; a se ├«nturna. 2) ├«nv. (despre persoane, popoare, ╚Ť─âri) A da ├«napoi (din punct de vedere al dezvolt─ârii intelectuale, politice, economice, culturale). [Sil. ├«n-a-po-ia] /Din ├«napoi
├ÄNAPOI├üT ~t─â (~╚Ťi, ~te) 1) v. A ├ÄNAPOIA. 2) (despre persoane) Care nu s-a dezvoltat suficient mintal; arierat. 3) (despre popoare, ╚Ť─âri) Care a r─âmas ├«n urm─â din punct de vedere al dezvolt─ârii politice, economice ╚Öi culturale. /v. a ├«napoia
înapoià v. 1. a da înapoi, a restitui; 2. a rămânea înapoi, a întârzia; 3. refl. a veni înapoi, a se întoarce.
├«napoiat a. 1. dat ├«nd─âr─ât, restituit: bani ├«napoia╚Ťi; 2. r─âmas ├«napoi, retrograd: popor ├«napoiat.
├«napo─ş├ít, -─â adj. Restituit: ban─ş ├«napo─şa╚Ť─ş. Fig. R─âmas ├«napo─ş, retrograd: popor ├«napo─şat.
├«napo─ş├ęz v. tr. (d. ├«napo─ş). Restitu─ş, da┼ş ├«napo─ş ce─şa ce am luat. Rar. Scobor din rang. ÔÇô Ca v. refl. cu ├«n╚Ť. de ÔÇ×m─â ├«ntornÔÇŁ e un neol. de r─â┼ş gust!
ÎNAPOIA prep. dinapoia, dindărătul, după, îndărătul. (~ casei se află...)
înapoia vb. v. DECĂDEA. REGRESA.
ÎNAPOIA vb. 1. a da, a plăti, a restitui, (rar) a returna, (pop.) a întoarce, a înturna, (înv.) a reînturna. (Ți-am ~ datoria?) 2. a rambursa, a restitui. (A ~ creditul primit.) 3. a reda, a restitui, (rar) a retrimite, (pop.) a întoarce, (înv.) a remite. (A ~ cuiva bunurile luate.) 4. a se întoarce, a reveni, a veni, (pop.) a se înturna, (prin Ban.) a proveni, (înv.) a se toarce, a se turna. (Cînd te-ai ~ acasă?)
├ÄNAPOIAT adj. 1. neevoluat, primitiv, rudimentar, s─âlbatic. (Duceau o via╚Ť─â ~, ├«n caverne.) 2. reac╚Ťionar, retrograd. (O concep╚Ťie ~.) 3. (MED.) arierat, ├«nt├«rziat. (Un copil ~.)

înapoiat dex online | sinonim

înapoiat definitie

Intrare: înapoia
├«napoia prepozi╚Ťie verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: ├«n-
Intrare: înapoiat
înapoiat adjectiv