Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

24 defini╚Ťii pentru ├«naintare

├ÄNAINT├ü, ├«naintez, vb. I. 1. Intranz. A merge ├«nainte ├«n spa╚Ťiu, a se mi╚Öca spre cineva sau ceva aflat ├«nainte; a avansa. ÔÖŽ Fig. A progresa. 2. Intranz. A merge ├«nainte ├«n timp; a se desf─â╚Öura, a se dezvolta. 3. Tranz. A ridica pe cineva ├«ntr-o func╚Ťie mai important─â; a avansa ├«n grad. ÔÖŽ Intranz. A ob╚Ťine o func╚Ťie mai important─â, un grad mai mare. 4. Tranz. A expedia, a trimite, a da un act, o peti╚Ťie, o lucrare administrativ─â etc. 5. Tranz. (├Änv.) A avansa o sum─â de bani. ÔÇô Din ├«nainte.
├ÄNAINT├üRE, ├«naint─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«nainta ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ Avansare ├«ntr-o func╚Ťie, ├«ntr-o demnitate. ÔÖŽ (Sport; concr.) Totalitatea ├«nainta╚Öilor (4). ÔÖŽ Dezvoltare, progres, prop─â╚Öire. ÔÇô V. ├«nainta.
├ÄNAINT├ü, ├«naintez, vb. I. 1. Intranz. A merge ├«nainte ├«n spa╚Ťiu, a se mi╚Öca spre cineva sau ceva aflat ├«nainte; a avansa. ÔÖŽ Fig. A progresa. 2. Intranz. A merge ├«nainte ├«n timp; a se desf─â╚Öura, a se dezvolta. 3. Tranz. A ridica pe cineva ├«ntr-o func╚Ťie mai important─â; a avansa ├«n grad. ÔÖŽ Intranz. A ob╚Ťine o func╚Ťie mai important─â, un grad mai mare. 4. Tranz. A expedia, a trimite, a da un act, o peti╚Ťie, o lucrare administrativ─â etc. 5. Tranz. (├Änv.) A avansa o sum─â de bani. ÔÇô Din ├«nainte.
├ÄNAINT├üRE, ├«naint─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«nainta ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ Avansare ├«ntr-o func╚Ťie, ├«ntr-o demnitate. ÔÖŽ (Sport; concr.) Totalitatea ├«nainta╚Öilor (4). ÔÖŽ Dezvoltare, progres, prop─â╚Öire. ÔÇô V. ├«nainta.
├ÄNAINT├ü, ├«naintez, vb. I. 1. Intranz. A merge ├«nainte, a se mi╚Öca spre cineva sau ceva; a avansa. Cu greu ├«naintam prin n─âmolul drumului r─âu. SADOVEANU, O. VI 526. Luntrea... ├«nainteaz─â ├«n lovire de lope╚Ťi. EMINESCU, O. I 154. C─âru╚Ťa... ├«nainteaz─â pe c─âi f─âr─â de urme. ODOBESCU, S. III 15. Vaporul leg─ânat de valuri ├«nainteaz─â r─âpide. ALECSANDRI, O. P. 317. ÔŚŐ Fig. Drumul... ├«nainteaz─â vesel, neted. REBREANU, I. 9. ÔŚŐ (Poetic) Din v─âi tu vezi amurgul Spre culmi ├«naint├«nd. CO╚śBUC, P. I 215. ÔŚŐ Refl. (Rar) M─â ├«naintam chiar ca o ma╚Öin─â printre toate acele minuni. ALECSANDRI, C. 122. Iat─â c─â se-nainta ╚śi pe prag se ar─âta. id. P. P. 131. ÔÖŽ A merge ├«nainte (├«n timp), a se desf─â╚Öura. Noaptea-nainteaz─â. MACEDONSKI, O. I 173. ÔŚŐ Expr. A ├«nainta ├«n v├«rst─â = a ├«mb─âtr├«ni. 2. Intranz. Fig. A merge mai departe pe calea dezvolt─ârii; a progresa. Uniunea Sovietic─â... ├«nainteaz─â acum spre cea mai ├«nalt─â form─â de civiliza╚Ťie. SAHIA, U.R.S.S. 91. 3. Tranz. (Cu privire la persoane) A ridica ├«n grad, ├«ntr-o func╚Ťie mai important─â; a avansa. La o s─âpt─âm├«n─â dup─â aceast─â minunat─â ├«nt├«mplare, Vartolomeu Diaconu a fost mutat ╚Öi ├«naintat la gradul de ╚Öef al sta╚Ťiei Piscul-Voievodesei. C. PETRESCU, A. 298. 4. Tranz. (Cu privire la acte, peti╚Ťii, lucr─âri administrative etc.) A expedia, a trimite. Am ├«naintat parchetului al─âturata scrisoare. Cred c─â de ast─â dat─â ╚Ťi s-a ├«nfundat. CARAGIALE, O. II 307. 5. Tranz. (├Änvechit, cu privire la o sum─â de bani) A da ├«nainte, a pl─âti cu anticipa╚Ťie. M─â rog, b─âbac─â, ├«nc─â ╚Öi acum ca s─â-mi ├«naintezi leafa. KOG─éLNICEANU, S. 101.
├ÄNAINT├üRE, ├«naint─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«nainta ╚Öi rezultatul ei. 1. Mi╚Öcare ├«nainte. R├«nduind oastea ╚Öi tot alaiul, d─âdu porunc─â de ├«naintare spre Ia╚Öi. SADOVEANU, O. VII 154. ÔÖŽ (Sport, concretizat) Totalitatea ├«nainta╚Öilor1 (2). ├Änaintarea unei echipe de fotbal este compus─â din cinci juc─âtori. 2. Avansare (├«ntr-o func╚Ťie, ├«ntr-o demnitate). Inspectorul, ├«n fa╚Ťa c─âruia tremura toat─â d─âsc─âlimea, ├«i oferea o ├«naintare. REBREANU, I. 82. Trebuie... s─â nu piarz─â vechimea pentru ├«naintarea la general de brigad─â. CARAGIALE, O. VII 6. 3. (├Änvechit) Dezvoltare, progres, prop─â╚Öire. Foloasele ce d─â literatura la ├«naintarea civiliza╚Ťiei au fost sim╚Ťite de toate na╚Ťiile, ├«n toate veacurile. BOLLIAC, O. 47.
înaintá (a ~) (-na-in-) vb., ind. prez. 3 înainteáză
înaintáre (-na-in-) s. f., g.-d. art. înaintắrii; pl. înaintắri
├«naint├í vb., ind. prez. 1 sg. ├«naint├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«nainte├íz─â
înaintáre s. f., g.-d. art. înaintării; pl. înaintări
├ÄNAINT├ü vb. 1. a avansa. (A ~ ├«n spa╚Ťiu.) 2. v. preda. 3. a adresa, a expedia, a trimite. (~ o cerere.) 4. v. promova. 5. v. dezvolta. 6. v. progresa.
├ÄNAINT├üRE s. 1. avansare. (~ ├«n spa╚Ťiu.) 2. v. predare. 3. v. expediere. 4. v. promovare. 5. v. progres. 6. v. atac.
A ├«nainta Ôëá a dec─âdea, a se retrage, a regresa, a (se) ├«ntoarce
A ├ÄNAINT├ü ~├ęz 1. intranz. 1) A se mi╚Öca ├«nainte (├«n spa╚Ťiu ╚Öi ├«n timp); a avansa. Vehiculul ~eaz─â. ÔŚŐ ~ ├«n v├órst─â a ├«mb─âtr├óni. 2) fig. A trece printr-o serie de schimb─âri spre o treapt─â superioar─â; a avansa; a prop─â╚Öi; a se dezvolta; a progresa; a evolua. ~ la ├«nv─â╚Ť─âtur─â. 3) (despre peninsule, proeminen╚Ťe etc.) A ie╚Öi ├«n afar─â, form├ónd un relief; a fi ├«n relief. 4) fam. (despre boli) A deveni din ce ├«n ce mai grav; a se agrava; a progresa. 5) (despre persoane) A se ridica pe o treapt─â superioar─â (├«ntr-un post, ├«ntr-un grad ╚Ötiin╚Ťific); a promova; a avansa. 2. tranz. 1) (persoane) A ridica ├«ntr-un post sau ├«n grad mai ├«nalt; a promova; a avansa. 2) (proiecte, rapoarte, candidaturi etc.) A prezenta spre examinare ╚Öi aprobare; a propune. ~ o cerere. 3) (idei, teze, doctrine etc.) A aduce la cuno╚Ötin╚Ťa public─â; a pune ├«n circula╚Ťie; a emite; a preconiza. 4) ├«nv. (sume de bani) A pl─âti cu anticipa╚Ťie. /Din ├«nainte
ÎNAINTÁRE ~ări f. 1) v. A ÎNAINTA. 2) sport Totalitate a înaintașilor unei echipe (de fotbal, de rugbi etc.). 3) înv. Mers înainte; propășire; progres. /v. a înainta
înaintà v. 1. a merge înainte; fig. a înainta în vărstă; 2. a progresa: a înainta în studiu; 3. a avansa: a înainta în magistratură; 4. a prezenta, a adresa: a înainta o hârtie.
├«naintare f. ac╚Ťiunea de a ├«nainta: 1. mers ├«nainte; 2. promo╚Ťiune; 3. progres: pe calea ├«naint─ârii AL.
├«naint├íre f. Ac╚Ťiunea de a ├«nainta. Promo╚Ťiune, ├«n─âl╚Ťare ├«n grad: ├«naint─âr─ş ├«n armat─â. Progres.
├«naint├ęz v. tr. Merg ├«n ainte: armata a ├«naintat ├«n ╚Ťar─â str─âin─â. Fig. Progresez: a ├«nainta ├«n etate, ├«n lucru, ├«n studi┼ş. M─â ├«nal╚Ť ├«n grad: acest ofi╚Ťer a ├«naintat r─âpede. V. tr. Duc ├«n ainte: ├Änaintez lucr─ârile. Prezent, adresez: ├«naintez o h├«rtie ministerulu─ş. Fig. ├Änal╚Ť ├«n grad. ÔÇô Fals avansez (dr. avancer).
├ÄNAINTA vb. 1. a avansa. (A ~ ├«n spa╚Ťiu.) 2. a depune, a ├«nm├«na, a preda, a prezenta, a remite, a transmite, (pop.) a b─âga. (I-a ~ ├«ntreaga documenta╚Ťie.) 3. a adresa, a expedia, a trimite. (~ o cerere.) 4. a avansa, a ├«n─âl╚Ťa, a promova, a ridica, (├«nv.) a provivasi. (A ~ ├«n func╚Ťie, ├«n grad.) 5. a avansa, a se dezvolta, a evolua, a progresa, a prop─â╚Öi, (├«nv.) a (se) pricopsi, a spori, (grecism ├«nv.) a prohorisi, (fig.) a cre╚Öte. (Patria noastr─â ~ continuu.) 6. a merge, a progresa. (Omenirea ~ continuu pe calea civiliza╚Ťiei.)
├ÄNAINTARE s. 1. avansare. (~ ├«n spa╚Ťiu.) 2. depunere, ├«nm├«nare, predare, prezentare, remitere, transmitere, (├«nv.) paradosire, paradosit. (~ situa╚Ťiei solicitate.) 3. expediere, trimitere. (~ unei cereri.) 4. avansare, ├«n─âl╚Ťare, promovare, ridicare, (├«nv.) provivasire, (fig.) ascensiune. (~ ├«n grad, ├«n func╚Ťie.) 5. dezvoltare, evolu╚Ťie, progres, prop─â╚Öire, mers-├«nainte, (pop.) ridicare, s─âltare, (├«nv.) pricopsire, progresie, prohorisire, (fig.) cre╚Ötere. (~ societ─â╚Ťii, a omenirii.)
REZISTEN╚Ü─é LA ├ÄNAINTARE, for╚Ť─â care ac╚Ťioneaz─â asupra unui corp aflat ├«n mi╚Öcare relativ─â fa╚Ť─â de aerul atmosferic, ├«n sens opus deplas─ârii, propor╚Ťional─â cu densitatea aerului, cu p─âtratul vitezei relative a corpului, cu suprafa╚Ťa caracteristic─â de referin╚Ť─â a acestuia ╚Öi cu coeficientul de rezisten╚Ť─â la ├«naintare (care depinde de forma corpului ╚Öi orientarea sa fa╚Ť─â de direc╚Ťia de zbor ale aeronavelor pe m─âsur─â ce viteza lor cre╚Öte. Rezisten╚Ťa aerodinamic─â contribuie la reducerea vitezei de cobor├óre ├«n vederea ateriz─ârii unei aeronave sau a unei p─âr╚Ťi recuperate a acesteia.
a băga la înaintare expr. a pune pe cineva să facă ceva în locul tău.
înaintare s. f. sg. (glum.) sâni de femeie mari / frumoși.

înaintare dex online | sinonim

înaintare definitie

Intrare: înainta
înainta verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: înaintare
înaintare substantiv feminin