Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

5 defini╚Ťii pentru ├«n╚Ťelinare

├ÄN╚ÜELIN├ü, ├«n╚Ťelinez, vb. I. Tranz. A sem─âna gr├«ul de toamn─â pe ogoarele de porumb ├«nainte de culesul acestuia, ├«ngrop├«nd semin╚Ťele ├«n p─âm├«nt cu ajutorul sapei. (Refl. pas.) Dac─â toamna culesul popu╚Öoilor ├«nt├«rzie, ╚Öi dac─â gospodarul se teme c─â nu va putea s─âm─âna gr├«ul de toamn─â din pricina usc─âciunii sau a vremii rele, atunci gr├«ul se ├«n╚Ťelineaz─â. PAMFILE, A. R. 104.
├ÄN╚ÜELIN├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«n╚Ťelina; procedeu (folosit rar la noi) de a sem─âna gr├«ul de toamn─â pe ogorul ├«n care porumbul se afl─â ├«nc─â ├«n picioare.
├ÄN╚ÜELIN├ü, ├«n╚Ťelinez, vb. I. Tranz. A sem─âna gr├óul de toamn─â pe ogoarele de porumb, ├«nainte de culesul acestuia (├«ngrop├ónd semin╚Ťele ├«n p─âm├ónt cu ajutorul sapei). ÔÇô Din ├«n- + ╚Ťelin─â.
├ÄN╚ÜELIN├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«n╚Ťelina.
├«n╚Ťelen├ęsc v. intr. (d. ╚Ťelin─â, p─âm├«nt nelucrat). R─âm├«n ├«n p─âr─âsire, nelucrat, vorbind de p─âm├«ntur─ş. ├Änlemnesc, ├«ncremenesc, r─âm├«n ca de peatr─â de fric─â ╚Ö. a. V. refl. Devin ╚Ťelin─â, r─âm├«n p─âr─âsit: p─âm├«ntu se ├«n╚Ťelene╚Öte dac─â nu-l lucrez─ş. M─â ├«n╚Ťepenesc ├«ntrÔÇÖun loc: ura se ├«n╚Ťelenise ├«n el. ÔÇô Vech─ş ╚Öi ╚Ťelenesc ╚Öi ├«n╚Ťelinez. V. ├«mpirlogesc.

├«n╚Ťelinare dex online | sinonim

├«n╚Ťelinare definitie

Intrare: ├«n╚Ťelina
├«n╚Ťelina verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: ├«n╚Ťelinare
├«n╚Ťelinare