Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru ├«mprejurat

├ÄMPREJUR├ü, ├«mpr├ęjur, vb. I. Tranz. (├Änv. ╚Öi reg.) A ocoli de jur-├«mprejur, a cuprinde din toate p─âr╚Ťile; a ├«nconjura. ÔÖŽ (Reg.) A lega un obiect cu o sfoar─â etc. trecut─â ├«mprejur; a ├«ncinge. ÔÇô Lat. pop. inpergyrare sau din ├«mprejur.
├ÄMPREJUR├ü, ├«mpr├ęjur, vb. I. Tranz. (├Änv.) A ocoli de jur ├«mprejur, a cuprinde din toate p─âr╚Ťile; a ├«nconjura. ÔÖŽ (Reg.) A lega un obiect cu o sfoar─â etc. trecut─â ├«mprejur; a ├«ncinge. ÔÇô Lat. pop. inpergyrare sau din ├«mprejur.
├ÄMPREJUR├ü, ├«mpr├ęjur, vb. I. Tranz. (├Änvechit) A ├«nconjura, a cuprinde din toate p─âr╚Ťile; a ocoli de jur ├«mprejur. Intr├«nd nunta acas─â, ├«mprejur─â masa de trei ori. SEVASTOS, N. 219. C├«mpii frumoase, ├«mprejurate de mun╚Ťi verzi se ├«ntindeau mai mult dec├«t putea prinde ochiul. RUSSO, O. 24. (Cu pronun╚Ťare regional─â) B─âtr├«nul Socoleanu, dobor├«t sub grindina laudelor... se l─âsase pe un scaun, unde-l ├«mprejiuraser─â copiii, ame╚Ťit, z─âp─âcit. NEGRUZZI, S. I 6. ÔÖŽ (Rar) A lega de jur ├«mprejur, a ├«ncinge. O╚Ölobanul ia atunci lemnele... descinge br├«ul de pe l├«ng─â sine ╚Öi le ├«mprejur─â. CREANG─é, A. 83.
├«mprejur├í (a ~) (├«nv., reg.) vb., ind. prez. 3 ├«mpr├ęjur─â
├«mprejur├í vb., ind. prez. 1 sg. ├«mpr├ęjur, 3 sg. ╚Öi pl. ├«mpr├ęjur─â
ÎMPREJURÁ vb. v. împresura, încercui, încinge, înconjura, înfășura, învălui, ocoli, strânge.
M─éSUR─é ├ÄMPREJ├ÜR s. v. circumferin╚Ť─â, perimetru.
A ├ÄMPREJUR├ü ├«mpr├ęjur tranz. 1) ├«nv. A cuprinde din toate p─âr╚Ťile; a ├«ncercui; a ├«nconjura; a ├«mprejmui; a ├«mpresura. 2) pop. A ocoli de jur ├«mprejur. /Din ├«mprejur
împrejurà v. 1. a înconjura; îl împrejuraseră copiii NEGR.; 2. a închide cu gard: a împrejurat locul. [Lat. PRAEGYRARE].
├«mprejur├ęz v. tr. ├Änconjor, ├«mpresor: a ├«mprejura un loc cu gard, ├«l ├«mprejurase copii─ş, (fig.) greut─â╚Ťile.
împrejura vb. v. ÎMPRESURA. ÎNCERCUI. ÎNCINGE. ÎNCONJURA. ÎNVĂLUI. OCOLI.

împrejurat dex online | sinonim

împrejurat definitie

Intrare: împrejura
împrejura verb grupa I conjugarea I
Intrare: împrejurat
împrejurat participiu