Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru ├«mprejmui

├ÄMPREJMU├Ź, ├«mprejmuiesc, vb. IV. Tranz. A pune, a a╚Öeza un gard, pietre etc. de jur-├«mprejurul unui loc pentru a-l delimita de rest; a ├«ngr─âdi. ÔÖŽ Fig. A ├«nconjura, a ├«mpresura. ÔÇô ├Än + preajm─â + suf. -ui.
├ÄMPREJMU├Ź, ├«mprejmuiesc, vb. IV. Tranz. A pune, a a╚Öeza un gard, pietre etc. de jur ├«mprejurul unui loc pentru a-l delimita de rest; a ├«ngr─âdi. ÔÖŽ Fig. A ├«nconjura, a ├«mpresura. ÔÇô ├Än + preajm─â + suf. -ui.
├ÄMPREJMU├Ź, ├«mprejmuiesc, vb. IV. Tranz. A ├«nchide un loc de jur ├«mprejur cu gard, cu spini etc.; a ├«ngr─âdi. E ├«mprejmuit─â cu ziduri ├«nalte curtea. STANCU, D. 136. Vezi tu departe-n r─âs─ârit Aprins lucind ca focul Palatul lor? ├Ämprejmuit Cu zid d-argint e locul. CO╚śBUC, P. I 66. ÔÖŽ Fig. A ├«nconjura, a ├«mpresura. Muncitorii s├«nt ├«mprejmui╚Ťi de pretutindeni, ╚Öi ├«mpin╚Öi sub lovituri, spre ora╚Ö. SAHIA, N. 45.
├«mprejmu├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ├«mprejmui├ęsc, imperf. 3 sg. ├«mprejmui├í; conj. prez. 3 s─â ├«mprejmui├ísc─â
├«mprejmu├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ├«mprejmui├ęsc, imperf. 3 sg. ├«mprejmui├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. ├«mprejmui├ísc─â
├ÄMPREJMU├Ź vb. 1. a ├«nchide, a ├«nconjura, a ├«ngr─âdi, (├«nv. ╚Öi pop.) a ocoli, (pop.) a ╚Ť─ârcui, (reg.) a prejmui. (A ~ un teren cu un gard.) 2. a chen─ârui, a ├«ncadra, a ├«nconjura, a m─ârgini, (fig.) a tivi. (Soarele ~ cu lumin─â poiana.)
A ├«mprejmui Ôëá a dezgr─âdi
A ├ÄMPREJMU├Ź ~i├ęsc tranz. 1) (terenuri, suprafe╚Ťe de p─âm├ónt etc.) A ├«nconjura cu un gard sau cu un zid; a ├«ngr─âdi. 2) fig. A cuprinde din toate p─âr╚Ťile; a ├«ncercui; a ├«nconjura; a ├«mprejura; a ├«mpresura. [Sil. ├«m-prej-] /├«n + preajm─â
├«mprejmu─ş├ęsc v. tr. (d. preajm─â). ├Ängr─âdesc. ÔÇô ├Än Trans. ╚Öi prejmu─şesc.
├ÄMPREJMUI vb. 1. a ├«nchide, a ├«nconjura, a ├«ngr─âdi, (├«nv. ╚Öi pop.) a ocoli, (pop.) a ╚Ť─ârcui, (reg.) a prejmui. (A ~ un teren cu un gard.) 2. a chen─ârui, a ├«ncadra, a ├«nconjura, a m─ârgini, (fig.) a tivi. (Soarele ~ cu lumin─â poiana.)

împrejmui dex online | sinonim

împrejmui definitie

Intrare: împrejmui
împrejmui verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a