Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru ├«mp─âunare

├ÄMP─éUN├ü, ├«mp─âunez, vb. I. Refl. A se f─âli, a se m├óndri, a se fuduli. [Pr.: -p─â-u-] ÔÇô ├Än + p─âun (dup─â fr. pavaner).
├ÄMP─éUN├üRE, ├«mp─âun─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a se ├«mp─âuna. [Pr.: -p─â-u-] ÔÇô V. ├«mp─âuna.
├ÄMP─éUN├ü, ├«mp─âunez, vb. I. Refl. A se f─âli, a se m├óndri, a se fuduli. [Pr.: -p─â-u-] ÔÇô ├Än + p─âun (dup─â fr. pavaner).
├ÄMP─éUN├üRE, ├«mp─âun─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a se ├«mp─âuna. [Pr.: -p─â-u-] ÔÇô V. ├«mp─âuna.
├ÄMP─éUN├ü, ├«mp─âunez, vb. I. Refl. (Urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬źcu┬╗) A face parad─â (de ceva); a se fuduli, a se f─âli (cu ceva ce apar╚Ťine altuia). S-a ├«mp─âunat cu un trofeu pe care nu l-a dob├«ndit el. Steagul fusese cucerit, de un soldat. PAS, L. I 328. Auzind b─âiatul nostru c─â uciga╚Öii lui se ├«mp─âunau cu ispr─âvile sale, se sc├«rbi foarte mult. POPESCU, B. II 103.
ÎMPĂUNÁRE, împăunări, s. f. Faptul de a se împăuna.
!împăuná (a se ~) (-pă-u-) vb. refl., ind. prez. 3 se împăuneáză
împăunáre (-pă-u-) s. f., g.-d. art. împăunắrii; pl. împăunắri
├«mp─âun├í vb. (sil. -p─â-u-), ind. prez. 1 sg. ├«mp─âun├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«mp─âune├íz─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. ├«mp─âun├ęze
împăunáre s. f. (sil. -pă-u-), g.-d. art. împăunării; pl. împăunări
ÎMPĂUNÁ vb. v. îngâmfa.
ÎMPĂUNÁRE s. v. îngâmfare.
A SE ├ÄMP─éUN├ü m─â ~├ęz intranz. 1) A deveni (foarte) fudul (ca un p─âun); a se ├«nfumura; a se ├«ng├ómfa. ~ cu succesele altuia. 2) A-╚Öi da importan╚Ť─â; a se umfla ├«n pene; a se seme╚Ťi; a se ├«nfumura; a se ├«ng├ómfa. [Sil. -p─â-u-] /├«n + p─âun
├«mp─âun├ęz (m─â) v. refl. (d. p─âun). M─â fudulesc cu, m─â ├«ng├«nf de: se ├«mp─âuneaz─â cu numele de nobil.
├ÄMP─éUNA vb. a se f─âli, a se fuduli, a se groz─âvi, a se infatua, a se ├«nfumura, a se ├«ng├«mfa, a se l─âuda, a se m├«ndri, a se seme╚Ťi, (rar) a se trufi, (├«nv. ╚Öi pop.) a se m─âri, (pop.) a se p─âuni, (reg.) a se b├«rzoia, a se f─âlo╚Öi, a se marghioli, a se sf─âto╚Öi, (reg. fam.) a se furlandisi, a se mar╚Ťafoi, (Transilv. ╚Öi Ban.) a se n─âscocor├«, (├«nv.) a se ├«n─âl╚Ťa, a se prea├«n─âl╚Ťa, a se pream─âri, a se prear─âdica, a se ridica, (fam. fig.) a se ├«nfoia, a se umfla, (arg.) a se ╚Öuc─âri. (Nu te mai ~ at├«ta!)
împăuna, împăunez v. r. a se făli, a se mândri, a se fuduli

împăunare dex online | sinonim

împăunare definitie

Intrare: împăuna
împăuna verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -p─â-u-
Intrare: împăunare
împăunare substantiv feminin
  • silabisire: -p─â-u-