Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

25 defini╚Ťii pentru ├«mp─ânat

├ÄMP─éN├ü, ├«mp─ânez, vb. I. Tranz. 1. A introduce ├«n crest─âturile f─âcute ├«ntr-o bucat─â de carne sau ├«n unele legume buc─â╚Ťele de usturoi, de sl─ânin─â etc. ÔÖŽ Fig. A umple, a ├«n╚Ťesa, a ├«mp├ónzi un loc. 2. (Tehn.) A reduce jocul dintre dou─â sau mai multe obiecte, piese etc., introduc├ónd ├«ntre ele pene de lemn sau de metal. ÔÇô Lat. *impinnare sau ├«n + pan─â.
├ÄMP─éN├üT, -─é, ├«mp─âna╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre p─âs─âri) Acoperit cu pene. ÔÖŽ (├Änv.; despre s─âge╚Ťi) C─âreia i s-a fixat o pan─â de pas─âre ├«n cap─âtul neascu╚Ťit pentru a putea zbura mai u╚Öor la lansare; care este prev─âzut cu o pan─â. ÔÖŽ (Reg.) ├Ämpodobit cu flori, plin cu flori. 2. (Despre locuri, terenuri etc.) Plin, ├«n╚Ťesat, ├«mp├ónzit. 3. (Despre carne sau despre unele legume) ├Än care s-au introdus buc─â╚Ťi de usturoi, de sl─ânin─â etc. 4. (Rar; despre obiecte sau unelte formate din buc─â╚Ťi) ├Än╚Ťepenit, fixat cu o pan─â de lemn sau de metal. [Var.: (├Änv.) ├«mpen├ít, -─â adj.] ÔÇô V. ├«mp─âna.
ÎMPENÁT, -Ă adj. v. împănat.
├ÄMP─éN├ü, ├«mp─ânez, vb. I. Tranz. 1. A introduce ├«n crest─âturile f─âcute ├«ntr-o bucat─â de carne sau ├«n unele legume buc─â╚Ťele de usturoi, de sl─ânin─â etc. ÔÖŽ Fig. A umple, a ├«n╚Ťesa, a ├«mp├ónzi un loc. 2. (Tehn.) A reduce jocul dintre dou─â sau mai multe obiecte, piese etc., introduc├ónd ├«ntre ele pene de lemn sau de metal. ÔÇô Lat. *impinnare sau ├«n + pan─â.
├ÄMP─éN├üT, -─é, ├«mp─âna╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre p─âs─âri) Acoperit cu pene. ÔÖŽ (├Änv.; despre s─âge╚Ťi) C─âreia i s-a fixat o pan─â de pas─âre ├«n cap─âtul neascu╚Ťit pentru a putea zbura mai u╚Öor la lansare; care este prev─âzut cu o pan─â. ÔÖŽ (Reg.) ├Ämpodobit cu flori, plin cu flori. 2. (Despre un loc, un teren etc.) Plin, ├«n╚Ťesat, ├«mp├ónzit. 3. (Despre carne sau despre unele legume) ├Än care s-au introdus buc─â╚Ťi de usturoi, de sl─ânin─â etc. 4. (Rar; despre obiecte sau unelte formate din buc─â╚Ťi) ├Än╚Ťepenit, fixat cu o pan─â de lemn sau de metal. [Var.: (├Änv.) ├«mpen├ít, -─â adj.] ÔÇô V. ├«mp─âna.
ÎMPENÁT, -Ă adj. v. împănat.
├ÄMP─éN├ü, ├«mp─ânez, vb. I. Tranz. 1. A umple o bucat─â de carne sau o legum─â (prin crest─âturi anume f─âcute) cu buc─â╚Ťele de sl─ânin─â, de usturoi etc. pentru a prepara anumite feluri de bucate. A ├«mp─ânat vinetele pentru imambaialdi. Ôľş Mu╚Öchi de c─âprioar─â ├«mp─ânat cu trufe. ALECSANDRI, T. 1260. ÔÖŽ Fig. A str─âpunge. Murad se duce... S─â-nving─â-n arc─â╚Öie pe Ild-Tozcoparan. De nu, s─â-l ├«mp─âneze cu o s─âgeat─â-n piept. ALECSANDRI, P. III 378. 2. A ├«n╚Ťesa, a ├«mp├«nzi. Pe urm─â unde mai pui, Simeoane, vorbi ╚Öi ╚śoimaru, c─â ╚Ťara-i ├«mp─ânat─â cu o╚Öteni de-ai no╚Ötri. SADOVEANU, O. VII 26. ÔŚŐ (Cu inversarea construc╚Ťiei) Venise mai cu sam─â pentru sfatul lui obi╚Önuit cu doamna Anastasia ├«n privin╚Ťa gospod─âriilor lor ├«mp─ânate ├«n toat─â ╚Ťara. SADOVEANU, Z. C. 253. ÔŚŐ (Cu nuan╚Ť─â peiorativ─â) Ai ├«mp─ânat cabinetul ministerial cu to╚Ťi prietenii. CAMIL PETRESCU, T. II 430. ÔŚŐ Fig. Enigme mitologice ╚Öi istorice, cu care c─ârturarii ├«mp─âneaz─â scrierile lor. ODOBESCU, S. III 312. ÔŚŐ Refl. P─âm├«ntul... ├«ncepe... a se ├«mp─âna cu mii ╚Öi mii de floricele. MARIAN, O. I 1. 3. A ├«mbina dou─â sau mai multe obiecte cu ajutorul unei pene astfel ├«nc├«t s─â se suprime jocul sau mi╚Öcarea relativ─â dintre ele. Badea cu-n plug bine-mp─ânat ╚śi tot cu fer ferecat... S-au apucat de arat. ALECSANDRI, P. P. 102. Coasa merse c├«teva obra╚Ťe ╚Öi o dat─â s─âri din topor├«╚Öte cu o mare putere. O ├«mp─ânez din nou ╚Öi, ├«ncep├«nd din nou a cosi, iar─â╚Öi s─âri. ╚śEZ. I 85.
├ÄMP─éN├üT, -─é, ├«mp─âna╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre carne sau legume) Crestat ╚Öi umplut cu buc─â╚Ťi de sl─ânin─â, de usturoi, de ceap─â etc. Vinete ├«mp─ânate. 2. (Despre un loc, un teren etc.) Plin, ├«n╚Ťesat, ├«mp├«nzit (cu oameni). 3. (Despre p─âs─âri) Acoperit cu pene. Parc─â-i buha ├«mp─ânat─â. BIBICESCU, P. P. 184. Am o pas─âre-mp─ânat─â ╚śi pe ap─â l─âsat─â (Moara). GOROVEI, C. 231. (╚śi ├«n forma ├«mpenat) V├«natul ├«mpenat asupra c─âruia m-am ├«ntins. ODOBESCU, S. III 37. ÔÖŽ (├Änvechit, despre s─âge╚Ťi) Prev─âzut cu o pan─â, ca s─â zboare mai iute. (Atestat ├«n forma ├«mpenat) Pe cine amenin╚Ť─â [Diana] cu darda ├«mpenat─â ce ea atinge cu degetele-i delicate? ODOBESCU, S. III 55. ÔÖŽ ├Ämpodobit cu pene, cu flori sau, p. ext., cu alte podoabe. Un colac frumos... ├Ämp─ânat ╚Öi-mpodobit. TEODORESCU, P. P. 180. M├«ndru-i codru ╚Öi-nfrunzit, Nu-i n─âdejde de venit; M├«ndru-i codru ╚Öi-mp─ânat, Nu-i n─âdejde de-nturnat! JARN├ŹK-B├ÄRSEANU, D. 129. 4. (Rar, despre obiecte sau unelte ├«ncheiate din buc─â╚Ťi) ├Ämpreunat cu ajutorul unei pene. ÔÇô Variant─â: (├«nvechit) ├«mpen├ít, -─â adj.
ÎMPENÁT, -Ă adj. v. împănat.
împăná (a ~) vb., ind. prez. 3 împăneáză
├«mp─ân├í vb., ind. prez. 1 sg. ├«mp─ân├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«mp─âne├íz─â
ÎMPĂNÁ vb. (prin Transilv.) a șpicălui. (A ~ carnea cu usturoi.)
├ÄMP─éN├ü vb. v. ├«mp├ónzi, ├«n╚Ťesa, umple.
├ÄMP─éN├üT adj. v. ├«mp├ónzit, ├«n╚Ťesat, plin, ticsit.
A ├ÄMP─éN├ü ~├ęz tranz. 1) (carne sau unele legume) A cresta, introduc├ónd sl─ânin─â, usturoi (╚Öi condimente). 2) (unelte) A asambla cu ajutorul unei pene, asigur├ónd stabilitatea. 3) (spa╚Ťii, suprafe╚Ťe etc.) A umple, distribuind elemente omogene printre alte elemente. /<lat. impinare
├ÄMP─éN├üT ~t─â (~╚Ťi, ~te) 1) v. A ├ÄMP─éNA. 2) (despre p─âs─âri) Care este acoperit cu pene. 3) ├«nv. (despre s─âge╚Ťi) Care are o pan─â de pas─âre pentru a zbura mai bine. 4) fig. Care este ├«mpodobit cu pene colorate sau cu flori. Coif ~. /v. a ├«mp─âna
├«mp─ân├á v. 1. a str─âpunge carnea cu sl─ânin─â; 2. fig. a str─âpunge: s─â-l ├«mp─âneze cu o s─âgeat─â ├«n piept AL.; 3. a umplea din toate p─âr╚Ťile; a ├«mp─ânat lumea cu soli. [V. pan─â, felie de sl─ânin─â].
împănat a. provăzut cu pene: vânat împănat. OD.
├«mp─ânat a. 1. garnisit cu sl─ânin─â: friptur─â ├«mp─ânat─â; 2. fig. plin ├«n tot locul: ferestrele erau ├«mp─ânate cu femeile Cur╚Ťii CR.
├«mp─ân├ęz v. tr. (d. pan─â). ├Änfig fire de usturo─ş, de sl─ânin─â or─ş de alt-ceva ├«ntrÔÇÖo friptur─â, ├«ntrÔÇÖo patlagean─â ╚Ö. a.: patlagene ├«mp─ânate. Fig. Iron. Umplu, ├«mpu─şez: Jidani─ş au ├«mp─ânat ╚Ťara. A ├«mp─âna fuga, a o ├«mpunge la fug─â, a o lua la fug─â.
ÎMPĂNA vb. (prin Transilv.) a șpicălui. (A ~ carnea cu usturoi.)
împăna vb. v. ÎMPÎNZI. ÎNȚESA. UMPLE.
împănat adj. v. ÎMPÎNZIT. ÎNȚESAT. PLIN. TICSIT.
├«mp─âna, ├«mp─ânez v. t. (intl.) a lovi, a str─âpunge, a spinteca (pe cineva) cu cu╚Ťitul.
├«mp─ânat, -─â, ├«mp─âna╚Ťi, -te adj. lovit / ├«mpuns / spintecat cu cu╚Ťitul.

împănat dex online | sinonim

împănat definitie

Intrare: împăna
împăna verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: împănat
împănat adjectiv
împenat