roșcodan

15 definiții pentru roșcodan

ROȘCODÁN, -Ă adj. v. roșcovan.

ROȘCOVÁN, -Ă, roșcovani, -e, adj. (Adesea substantivat) (Cu fața) de culoare roșie; cu reflexe roșietice. [Var.: (reg.) roșcodán, -ă adj.] – Roșcă + suf. -ovan.

ROȘCODÁN, -Ă adj. v. roșcovan.

ROȘCOVÁN, -Ă, roșcovani, -e, adj. (Adesea substantivat) (Cu fața) de culoare roșie; cu reflexe roșietice. [Var.: (reg.) roșcodán, -ă adj.] – Roșcă + suf. -ovan.

ROȘCODÁN, -Ă adj. v. roșcovan.

ROȘCOVÁN, -Ă, roșcovani, -e, adj. De culoare roșie sau cu reflexe roșietice. Covaci... avea o față trasă, roșcovană. DUMITRIU, N. 194. Într-o fereastră se ivi un cap cu coade roșcovane. GALAN, Z. R. 9. Ne latră dulăul roșcovan. STANCU, D. 238. ◊ (Substantivat) Trîntit pe spate, roșcovanul asculta cu luare-aminte. GALAN, Z. R. 378. ◊ (Rar, despre lucruri) Dă de un păr cu niște pere... galbine-roșcovane și mari ca ouăle celea de gîscă. RETEGANUL, P. II 77. - Variante: roșcobán, -ă (ȘEZ. II 34), roșcodán, -ă. (DELAVRANCEA, O. II 212, CARAGIALE, M. 45) adj.

roșcován adj. m., pl. roșcováni; f. roșcovánă, pl. roșcováne

roșcován adj. m., pl. roșcováni; f. sg. roșcovánă, pl. roșcováne

ROȘCOVÁN adj. v. roșcat.

ROȘCOVÁN ~ă (~i, ~e) 1) și substantival (despre persoane) Care are fața roșie. 2) În care predomină culoarea roșiatică; roșcat. /roșu + suf. ~ovan

roșcovan a. și m. cu obrajii roșii. [V. roșcă].

roșcodán, -ă adj. f. (d. roșcovan și infl. de codană). Fam. Cu fața roșie și sănătoasă, vorbind despre fetele bălane. Subst. O roșcodană (Rar masc.).

roșcován, -ă adj. (d. roșcat și infl. de roșcovă orĭ de bețivan). Cu față roșie (ca oameniĭ bălanĭ).

ROȘCOVAN adj. arămiu, roșcat, roșiatic, (înv. și reg.) rus, (reg.) rui, rușeț. (Cu părul ~.)

roșcovan Pentru etimologie, TDRG trimite la roșcat, fără altă explicație. DU, CADE (și după ei, ca de obicei, DLRM) consideră pe roșcovan ca derivat de la roșcă (acesta din urmă e ca și necunoscut, pe cînd roșcovan e general); Scriban pornește de la roșcat, care ar fi fost influențat de roșcovă sau de bețivan (?); Ciorănescu propune o încrucișare a numelui de plantă rîșcov cu roșu. Mi se pare mult mai normal să pornim de la roșcovă, care are culoarea roșie, deși asemănarea de formă cu adjectivul roșu e accidentală.