propășire

2 intrări

25 definiții pentru propășire

PROPĂȘÍ, propășesc, vb. IV. Intranz. A progresa, a prospera, a se dezvolta. – Pro + păși (după lat. progredior).

PROPĂȘÍRE, propășiri, s. f. Acțiunea de a propăși și rezultatul ei. – V. propăși.

PROPĂȘÍ, propășesc, vb. IV. Intranz. A progresa, a prospera, a se dezvolta. – Pro + păși (după lat. progredior).

PROPĂȘÍRE, propășiri, s. f. Acțiunea de a propăși și rezultatul ei. – V. propăși.

PROPĂȘÍ, propășesc, vb. IV. Intranz. A progresa, a prospera, a se dezvolta. Cu cît se vor dezvolta și vor propăși gospodăriile colective, cu atît va crește bunăstarea colectiviștilor. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2799. Cultura begoniilor este simplă și toate propășesc în sere calde, umede. La TDRG.

PROPĂȘÍRE, (rar) propășiri, s. f. Acțiunea de a propăși; progres, prosperare, dezvoltare, înflorire. A avea în vedere propășirea necontenită a acestui popor este adevăratul patriotism. CONTEMPORANUL, S. II, 1956, nr. 483, 1/4. Adevărata civilizație este aceea pe care o tragem din sinul nostru, reformînd și îmbunătățind instituțiile trecutului cu ideile și propășirile timpului de față. KOGĂLNICEANU, S. A. 98.

propășí (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. propășésc, imperf. 3 sg. propășeá; conj. prez. 3 să propășeáscă

propășíre s. f., g.-d. art. propășírii; pl. propășíri

propășí vb. → păși

propășíre s. f. → pășire

PROPĂȘÍ vb. 1. v. dezvolta. 2. v. prospera, (fig.) a înflori. (O regiune care ~.)

PROPĂȘÍ vb. v. preceda, premerge.

PROPĂȘÍRE s. 1. v. progres. 2. v. prosperare.

A propăși ≠ a decădea, a regresa

Propășire ≠ decădere

A PROPĂȘÍ ~ésc intranz. A trece printr-o serie de schimbări spre o treaptă superioară (de dezvoltare); a fi în progres; a progresa; a avansa; a evolua; a înainta; a se dezvolta. /pro + a păși

PROPĂȘÍRE ~i f. 1) v. A PROPĂȘI. 2) Proces de dezvoltare de la o stare inferioară la una superioară; mișcare în linie ascendentă; mers înainte; progres. /v. a propăși

propășì v. a progresa. [Modelat după fr. progresser].

propășire f. progres. [Modelat după neologismul progres].

*propășésc v. intr. (d. pășesc, după progresez). Rar. Progresez.

*propășíre f. Rar. Progres.

propăși vb. v. PRECEDA. PREMERGE.

PROPĂȘI vb. 1. a avansa, a se dezvolta, a evolua, a înainta, a progresa, (înv.) a (se) pricopsi, a spori, (grecism înv.) a prohorisi, (fig.) a crește. (Patria noastră ~ continuu.) 2. a prospera, (fig.) a înflori. (O regiune care ~.)

PROPĂȘIRE s. 1. dezvoltare, evoluție, înaintare, progres, mers-înainte, (pop.) ridicare, săltare, (înv.) pricopsire, progresie, prohorisire, (fig.) creștere. (~ societății.) 2. prosperare, (fig.) înflorire. (~ unei regiuni.)

PROPĂȘIREA, revistă apărută săptămânal la Iași în 1844 (42 de numere) sub redacția lui M. Kogălniceanu, V. Alecsandri, I. Ghica și P. Balș. Întâiul număr fiind oprit de cenzură din cauza titlului, publicația continuă să apară sub numele de „Foaie științifică și literară”. Este prima revistă literară cu caracter enciclopedic din Moldova, reprezentând un moment în dezvoltarea conștiinței naționale. Colaboratori: Gr. Alexandrescu, C. Bolliac, C. Negruzzi, N. Bălcescu, I. Maiorescu, D. Ralet, A.T. Laurian, C.C. Aristia ș.a.