piroluzit

9 definiții pentru piroluzit

PIROLUZÍT s. n. Bioxid natural de mangan folosit la extragerea manganului, în industria sticlei, la fabricarea vopselelor de ulei etc. – Din fr. pyrolusite.

PIROLUZÍT, piroluzite, s. n. Bioxid natural de mangan folosit la extragerea manganului, în industria sticlei, la fabricarea vopselelor de ulei etc. – Din fr. pyrolusite.

piroluzít s. n.

piroluzít s. n.

PIROLUZÍT s.n. Bioxid natural de mangan. [Var. piroluzită s.f. / < fr. pyrolusite].

PIROLUZÍT s. n. bioxid natural de mangan. (< fr. pyrolusite)

PIROLUZÍT n. Mineral de culoare cenușie închisă, întrebuințat ca materie primă (la obținerea manganului, în industria sticlei, porțelanului etc.). /<fr. pyrolusite

piroluzit, (engl.= pyrolusite) MnO2, s. pătratic. În România, este răspândit în zona de oxidare a zăcămintelor de mangan și fier, cantonate în ș. crist. din principalele unități structurale. Mai este menționat în acumulările reziduale (Moneasa, Hațeg) sau exhalative, asociate vulcanismului din Mții Apus. de Sud (Godinești, Buceava-Șoimuș); sporadic, apare în zona de oxidare a zăcămintelor de sulfuri asociate banatitelor și vulcanismului neogen.

PIROLUZÍT (< fr. {i}) s. n. Bioxid natural de mangan. Apare mai frecvent în mase compacte sau pământoase de culoare neagră, rar sub formă de cristale aparținând sistemului tetragonal. Este un minereu de mangan. Utilizat la extragerea manganului, în industria sticlei, a vopselelor de ulei etc.