lemurian

10 definiții pentru lemurian

LEMURIÁN, lemurieni, s. m. (La pl.) Subordin de mamifere primate, asemănătoare la înfățișare cu maimuțele; (și la sg.) animal care face parte din acest subordin. ◊ (Adjectival) Mamifer lemurian. [Pr.: -ri-an] – Din fr. lémurien.

LEMURIÁN, lemurieni, s. m. (La pl.) Subordin de mamifere primate, asemănătoare la înfățișare cu maimuțele; (și la sg.) animal care face parte din acest subordin. ◊ (Adjectival) Mamifer lemurian. [Pr.: -ri-an] – Din fr. lémuriens.

lemurián (-ri-an) s. m., pl. lemuriéni (-ri-eni)

lemurián s. m. (sil. -ri-an), pl. lemuriéni, (sil. -ri-eni)

LEMURIÁN s. (ZOOL.) prosimian.

LEMURIÁN, -Ă adj. (Liv.) Referitor la lemuri; de lemuri, propriu lemurilor. [Pron. -ri-an, pl. -ieni, -iene. / cf. it. lemuriano].

LEMURIÁN ~éni n. 1) la pl. Subordin de mamifere primate de talie mică, asemănătoare maimuțelor. 2) Mamifer din acest subordin. /<fr. lémuriens

*lemurián m., pl. ienĭ (d. lemur). Zool. Pl. O familie de mamifere cŭadrumane al căror tip e lemuru și care formează trecerea de la insectivore la maimuțe. Adj. De lemurian. – Se zice și prosimian. V. mamifere.

LEMURIAN s. (ZOOL.) prosimian.

LEMURIÉNI (< fr. {i}; {s} lat. lemures „lemuri”) S. m. pl. Subordin de mamifere primate, asemănătoare maimuțelor, de talie mică. Sunt animale arboricole, nocturne, frugivore sau omnivore, cunoscute din Eocen prin forme care prezentau caractere de insectivore, de rozătoare și de primate (ex. lori – Lorris gracilis, vari – Lemar varius ș.a.). Astăzi trăiesc în Madagascar și în alte regiuni tropicale ale Asiei și Africii; majoritatea speciilor sunt rare și amenințate cu dispariția. Sin. prosimieni.