lefter

2 intrări

14 definiții pentru lefter

LÉFTER, -Ă, lefteri, -e, adj. (Fam.) Care nu are niciun ban, care este fărălăscaie (în pungă). Expr. A rămâne (sau a lăsa pe cineva) lefter = a rămâne (sau a lăsa pe cineva) fără niciun ban. – Din ngr. (e)lefteros „liber”.

LÉFTER, -Ă, lefteri, -e, adj. Care nu are nici un ban, care este fără lăscaie (în pungă). ◊ Expr. A rămâne (sau a lăsa pe cineva) lefter = a rămâne (sau a lăsa pe cineva) fără nici un ban. – Din ngr. (e)léfteros „liber”.

LÉFTER, -Ă, lefteri, -e, adj. (Familiar) Care nu are nici un ban, fără lăscaie, fără nici un ban în pungă. ◊ Expr. A rămîne lefter = a rămîne fără un ban. Râmînea lefter, dar dădea acatiste că a scăpat cu atît. PAS, Z. I 152. Cînd rămînea lefter, venea la maică-sa. SADOVEANU, P. M. 70. A lăsa lefter pe cineva = a lua toți banii cuiva, a lua cuiva ultimul ban. Am fost azi-noapte la judecător la un poker. M-a lăsat lefter al dracului, dar știi lefter. SEBASTIAN, T. 194.

léfter (fam.) adj. m., pl. léfteri; f. léfteră, pl. léftere

léfter adj. m., pl. léfteri; f. sg. léfteră, pl. léftere

LÉFTER adj. (reg.) afif, ififliu. (Om ~.)

léfter (léfteră), adj. – Fără bani. – Mr. elefter „liber”. Ngr. ἐλεύθερος „liber” (Tiktin; DAR; Gáldi, 205), interpretat glumeț, cf. alb. ljeftër „liber”, bg. levter „celibatar”. – Der. lefteri, vb. (a curăța, a lăsa fără bani); leftereală, s. f. (cheltuială mare; acțiunea de a rămîne fără bani); lefterie, s. f. (credit), din ἐλευθερία „libertate” (DAR se îndoiește de această explicație, bazată pe o dificultate semantică; trebuie să fie o aluzie la închisoarea pentru datornici, instituție care făcea din pierderea creditului un sinonim cu pierderea libertății).

LÉFTER ~ă (~i, ~e) Care nu are nici un ban. ◊ A rămâne (sau a lăsa pe cineva) ~ a rămâne (sau a lăsa pe cineva) fără bani. /<ngr. [e]léfteros

lefter a. 1. fam. liber; 2. lipsit de bani: lefter de parale. [Gr. mod. ELÉFTHEROS].

léfter, -ă adj. (ngr. eléftheros, pop. léftheros, liber). Fam. Iron. Decavat, lipsit de parale: a ajunge lefter după un joc de cărțĭ.

*LEFTER adj. (reg.) afif, ififliu. (Om ~.)

LEFTER, Meletie (supranumit Brandaburul) (1777-1848, n. Suceava), mitropolit al Moldovei (1844-1848). Episcop de Huși (1803-1826) și de Roman (1826-1844). A sprijinit (1848) acțiunea revoluționarilor moldoveni contra domnulu Mihai Sturdza.

Lefter, -iu v. Elefterie 3.

a rămâne lefter / pe geantă expr. a rămâne fără bani; a-și pierde averea.