lactic

10 definiții pentru lactic

LÁCTIC adj. (În sintagma) Acid lactic = acid organic care se găsește în laptele acru, în varza acră, în murături etc. – Din fr. lactique.

LÁCTIC adj. (În sintagma) Acid lactic = acid organic care se găsește în laptele acru, în varza acră, în murături etc. – Din fr. lactique.

LÁCTIC, -Ă, lactici, -e, adj. (Numai în expr.) Acid lactic = acid organic care se găsește în laptele acru; se întrebuințează în medicină.

láctic adj. m.

láctic adj. m., pl. láctici; f. sg. láctică, pl. láctice

LÁCTIC adj.m. Acid lactic = acid organic aflat mai ales în laptele acru. // Element secund de compunere savantă cu semnificația „(referitor la) lapte”, „ca laptele”. [< fr. lactique].

LÁCTIC adj. acid ~ = acid organic aflat mai ales în laptele acru. (< fr. lactique)

LÁCTIC ~că (~ci, ~ce) Care conține lapte. Compus ~.Acid ~ acid organic care se află, mai ales, în laptele acru. /<fr. lactique

*láctic, -ă adj. (d. lat. lac, lactis, lapte). Chim. Provenit din zeru lapteluĭ: acid lactic. Eter lactic, obținut pin destilarea lactatuluĭ de calce cu alcool anidru și acid sulfuric.

LÁCTIC, -Ă (< fr.; {s} lat. lact- „lapte”) adj. Acid l. = acid organic care se prezintă ca un lichid siropos, higroscopic, obținut prin fermentația lactică a zaharurilor din melasă, amidon sau zer. Este întrebuințat în industria alimentară, de medicamente, în vopsitorie etc. La nivel metabolic este principalul produs de degradare al glicogenului în anaerobioză; poate fi reutilizat de ficat pentru producerea de glicogen. ◊ Bacil l. v. lactobacili. ◊ Fermentație l. = transformarea lactozei în acid lactic prin intermediul bacteriilor, având ca efect acidificarea laptelui.