javaneză

8 definiții pentru javaneză

JAVANÉZ, -Ă, javanezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană originară sau locuitor din insula Java. 2. Adj. Care aparține Javei sau javanezilor (1), privitor la Java ori la javanezi. [Pr.: javanez] – Din fr. Javanais.

JAVANÉZ, -Ă, javanezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Locuitor al insulei Java. 2. Adj. Care aparține Javei sau javanezilor (1), privitor la Java sau la javanezi. – Din fr. javanais.

javanéz [ja pron. ĩa] adj. m., s. m., pl. javanézi; adj. f., s. f. javanéză, pl. javanéze

javanéz s. m., adj. m. [ja- pron. ia-], pl. javanézi; f. sg. javanéză, g.-d. art. javanézei, pl. javanéze

JAVANÉZ, -Ă IA-VA-/ adj., s. m. f. (locuitor) din Java. ◊ (s. f.) limbă din grupul indonezian. (< fr. javanais)

JAVANÉZ1 ~ă (~i, ~e) Care aparține insulei Java sau populației ei; din Java. /<fr. javanais

JAVANÉZ2 ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a insulei Java sau este originară din Java. /<fr. Javanais

JAVANÉZ, -Ă s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Locuitor al ins. Java. 2. Adj. Care aparține Javei sau javanezilor (1), privitor la Java sau la javanezi. ♦ (Substantivat, f.) Limbă din familia austroneziană, grupul indonezian, având cel mai mare număr de vorbitori nativi. Inscripții de la sfârșitul sec. 8; texte din sec. 9. Scriere de proveniență indiană, notată și cu caractere arabe. Ortografia standard actuală, în alfabet latin, de inspirație olandeză.