husitism

8 definiții pentru husitism

HUSITÍSM s. n. Mișcare religioasă și social-politică, fondată la începutul sec. XV de Jan Hus, îndreptată împotriva Bisericii catolice și a arbitrariului seniorilor feudali germani. – Din fr. hussitisme.

HUSITÍSM s. n. Mișcare religioasă și social-politică, fundată la începutul sec. XV de Jan Hus, îndreptată împotriva papalității și feudalilor germani. – Din fr. hussitisme.

husitísm s. n.

husitísm s. n.

HUSITÍSM s.n. Doctrină religioasă creștină, întemeiată la începutul sec. XV de Jan Hus, care se ridică împotriva papalității și a feudalilor germani. [< fr. hussitisme].

HUSITÍSM s. n. mișcare religioasă și social-politică inițiată de Jan Hus la începutul sec. XV, îndreptată împotriva papalității și a feudalilor germani. (< fr. hussitisme)

HUSITÍSM n. (în secolul XV) Mișcare religioasă social-politică inițiată de Jan Hus și îndreptată contra feudalilor germani și abuzurilor bisericii catolice. /<fr. hussitisme

husitísm s. n. Mișcare religioasă creștină și social-politică, întemeiată de Jan Hus la începutul sec. 15 și îndreptată împotriva papalității și arbitrarului feudalilor germani, mișcare divizată apoi în trei curente: calixtini (utraquiști), de dreapta, taboriți, de stânga, și hiliașiți (picarzi), de extremă stângă, ale căror lupte interne au dus la înfrângerea mișcării husite. – Din fr. hussitisme.