dedurizare

2 intrări

15 definiții pentru dedurizare

deduriza vt [At: MDENC / Pzi: ~zéz / E: de(s) + dur + -iza] 1 A elimina din apă sărurile de calciu și de magneziu care dau apei duritate. 2 (Pex) A purifica apa.

dedurizáre sf [At: LTR2 / Pl: ~zắri / E: deduriza] (Chm; șîs ~ea apei) 1-2 (Metodă de) eliminare din apă a sărurilor de calciu și de magneziu care dau apei duritate Si: dedurizat1 (1-2). 3 (Pex) Purificare a apei Si: dedurizat1 (3).

DEDURIZÁ, dedurizez, vb. I. Tranz. A efectua dedurizarea apei. – Pref. de- + dur + suf. -iza.

DEDURIZÁRE, dedurizări, s. f. (În sintagma) Dedurizarea apei = eliminarea din apă a sărurilor de calciu și de magneziu, care dau apei duritate. – V. deduriza.

DEDURIZÁ, dedurizez, vb. I. Tranz. A efectua dedurizarea apei. – De(s) + dur + suf. -iza.

DEDURIZÁRE, dedurizări, s. f. (În sintagma) Dedurizarea apei = eliminarea din apă a sărurilor de calciu și de magneziu, care dau apei duritate. – V. deduriza.

dedurizá (a ~) vb., ind. prez. 3 dedurizeáză

dedurizáre s. f., g.-d. art. dedurizắrii; pl. dedurizắri

dedurizá vb., ind. prez. 1 sg. dedurizéz, 3 sg. și pl. dedurizeáză

dedurizáre s. f., g.-d. art. dedurizării; pl. dedurizări

DEDURIZÁ vb. I. tr. (Tehn.) A îndepărta excesul de săruri de calciu și magneziu din apă. [Cf. fr. dedurcir].

DEDURIZÁRE s.f. Acțiunea de a deduriza și rezultatul ei. [< deduriza].

DEDURIZÁ vb. tr. a îndepărta excesul de săruri de calciu și magneziu din apă. (< de1- + dur + -iza)

A DEDURIZÁ ~éz tranz. tehn. (apă) A face să-și reducă duritatea prin operația de îndepărtare a excesului de săruri de calciu și de magneziu din componență. /de[s] + dur + suf. ~iza

dedurizáre s. f. Micșorarea durității apelor industriale ◊ „Până în anii trecuți existau 15 tipuri de stații de dedurizare a apei.” I.B. 21 I 63 f.p. ◊ „Stații pentru dedurizarea apei [...] destinate producerii apei dedurizate, utilizată în alimentarea cazanelor de abur și apă fierbinte, în diverse procese tehnologice [...]” R.l. 6 XI 84 p. 4; v. și declorurare (din deduriza; LTR; DN3)