cașalot

13 definiții pentru cașalot

cașalót sm [At: DA / Pl: ~óți / E: fr cachalot] 1 Mamifer asemănător cu balena, care trăiește în mările calde, caracterizat prin dezvoltarea mare a capului și prin prezența dinților pe falca inferioară (Physeter catodon). 2 (Îs) Ulei de ~ Amestec de ceruri fluide și solide obținut din capul de cașalot (1) și folosit în medicină, în cosmetică și în componența unor produse industriale Si: ulei de spermanțet.

CAȘALÓT, cașaloți, s. m. Mamifer asemănător cu balena, care trăiește în mările calde, caracterizat prin dezvoltarea mare a capului și prin prezența dinților pe falca inferioară (Physeter catodon). ◊ Ulei de cașalot = amestec de ceruri fluide și solide obținut din capul de cașalot și folosit în medicină, în cosmetică și în componența unor produse industriale; ulei de spermanțet, ceară de balenă, cetaceum. – Din fr. cachalot.

CAȘALÓT, cașaloți, s. m. Mamifer asemănător cu balena, care trăiește în mările calde, caracterizat prin dezvoltarea mare a capului și prin prezența dinților pe falca inferioară (Physeter catodon). ◊ Ulei de cașalot = amestec de ceruri fluide și solide obținut din capul de cașalot și folosit în medicină, în cosmetică și în componența unor produse industriale; ulei de spermanțet. – Din fr. cachalot.

CAȘALÓT, cașaloți, s. m. Mamifer din ordinul cetaceelor, caracterizat prin dezvoltarea foarte mare a capului; se deosebește de balenă prin aceea că are dinți pe falca inferioară; trăiește în mările calde.

CAȘALÓT, cașaloți, s. m. Mamifer asemănător cu balena, care trăiește în mările calde, caracterizat prin dezvoltarea mare a capului și prin prezența dinților pe falca inferioară (Physeter macrocephalus). – Fr. cachalot.

cașalót s. m., pl. cașalóți

cașalót s. m., pl. cașalóți

CAȘALÓT s.m. Cetaceu cu un cap foarte mare și cu dinți pe falca inferioară. [< fr. cachalot, cf. port. cachalotte].

CAȘALÓT s. m. cetaceu din țările calde, asemănător cu balena, cu un cap foarte mare și dinți pe falca inferioară. (< fr. cachalot)

CAȘALÓT ~ți m. Mamifer marin, având cap masiv și dinți pe maxilarul inferior, a cărui grăsime se folosește în industria parfumurilor. /<fr. cachalot

cașalot m. mamifer marin din ordinul cetaceelor, analog balenei.

*cașalót m. (fr. cachalot). Un fel de balenă, chit.

CAȘALOT (< fr.) s. m. (ZOOL.) Cetaceu lung de 15-20 m, asemănător cu balena, cu capul mare și cu dinții pe maxilarul inferior (Physeter catodon). Este foarte rapace, carnivor și preferă prada vie și mare. Capul este plin cu c. 5 t de grăsime lichidă din care se obține uleiul de c., iar din reziduurile digestive se formează, în intestin, ambra cenușie. ♦ Ulei de c. = amestec de ceruri fluide și solide, extras din capul de c. și folosit în medicină, în cosmetică și în componența unor produse industriale; ulei de spermaceti; ceară de balenă; cetaceum.