Dicționare ale limbii române

2 intrări

22 definiții pentru selecta

SELÉCT, -Ă, selecți, -te, adj. Ales, deosebit, distins. – Din fr. sélect, engl. select.
SELECTÁ, selectez, vb. I. 1. Tranz. A selecționa după un criteriu stabilit. ◊ A-și arăta preferința, a aprecia, a distinge (dintre mai mulți). 2. Tranz. A separa, în vederea izolării dintr-o mulțime de obiecte, o serie de obiecte cu anumite caracteristici. 3. Intranz. (Despre aparatele de radiorecepție și de telegrafie) A recepționa clar diferitele unde sonore, diferitele posturi de emisie; a fi selectiv. ♦ A regla în așa fel un aparat de radiorecepție, încât undele apropiate ca lungime să nu deranjeze audiția. – Cf. selectiv, selector.
SELÉCT, -Ă, selecți, -te, adj. Ales, deosebit, distins. – Din fr. sélect, engl. select.
SELECTÁ, selectez, vb. I. 1. Tranz. A selecționa după un criteriu stabilit. ♦ A-și arăta preferința, a aprecia, a distinge (dintre mai mulți). 2. Tranz. A separa, în vederea izolării dintr-o mulțime de obiecte, o serie de obiecte cu anumite caracteristici. 3. Intranz. (Despre aparatele de radiorecepție și de telegrafie) A recepționa clar diferitele unde sonore, diferitele posturi de emisiune; a fi selectiv. ♦ A regla în așa fel un aparat de radiorecepție, încât undele apropiate ca lungime să nu deranjeze audiția. – Cf. selectiv, selector.
SELÉCT, -Ă, selecți, -te, adj. Ales, distins. Am dat o serbare de sfîrșit de an extraordinară. Am avut public mult și select. I. BOTEZ, ȘC. 124.
SELECTÁ, selectez, vb. I. 1. Tranz. A alege după un criteriu stabilit. ♦ A remarca dintre mai mulți, a-și arăta preferința, a distinge, a aprecia. Legătura între scriitori și mediul care îi produce și-i selectează se vădește... cu cea mai mare putere. SADOVEANU, E. 193. 2. Tranz. A separa, în vederea izolării dintr-o mulțime de obiecte, o serie de obiecte cu anumite caracteristici. 3. Intranz. (Despre aparatele de radiorecepție și T.F.F.) A fi selectiv.
seléct adj. m., pl. selécți; f. seléctă, pl. selécte
selectá (a ~) vb., ind. prez. 3 selecteáză
seléct adj. m., pl. selécți; f. sg. seléctă, pl. selécte
selectá vb., ind. prez. 1 sg. selectéz, 3 sg. și pl. selecteáză
SELÉCT adj. v. ales.
SELECTÁ vb. v. selecționa.
Select ≠ vulgar
SELÉCT, -Ă adj. (Rar) Ales; fin, distins. [< fr., engl. select].
SELECTÁ vb. I. 1. tr. A selecționa. ♦ A-și arăta preferința, a distinge. 2. intr. (Despre un radioreceptor) A recepționa clar diferitele unde sonore, diferitele posturi de emisiune; a fi selectiv. ♦ tr. A regla în așa fel un aparat de radiorecepție, încât undele apropiate ca lungime să nu deranjeze audiția. [< selecție, selector, cf. germ. selektieren].
SELÉCT, -Ă adj. ales, deosebit, distins. (< fr. sélect, engl. select)
SELECTÁ vb. I. tr. 1. a selecționa; a separa, a sorta. ◊ a-și arăta preferința, a distinge. 2. a regla în așa fel un aparat de radiorecepție încât undele apropiate ca lungime să nu deranjeze audiția. II. intr. (despre un aparat radioreceptor) a recepționa clar diferitele unde sonore, diferitele posturi de emisiune; a fi selectiv. (< germ. selektieren)
SELÉCT ~tă (~ți, ~te) livr. Care se distinge prin calități deosebite; ales. /<fr. select
A SELECTÁ ~éz 1. tranz. (obiecte sau ființe) A alege după un anumit criteriu; a selecționa. 2. intranz. telecom. A recepționa posturile de emisie, delimitându-le unele de altele. /Din select
select a. ales, de elită (CAR ).
SELECT adj. ales, distins, fin, rafinat, stilat, subtil, (fam.) șic, (fig.) subțire. (Un public ~.)
SELECTA vb. a alege, a selecționa, a sorta, a tria. (A ~ semințele pe calități.)

Selecta dex online | sinonim

Selecta definitie

Intrare: selecta
selecta verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: select
select adjectiv