Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru jasp

JASP s. n. Rocă silicioasă compactă, variat colorată, alcătuită din calcedonie și compuși ai fierului, folosită ca piatră semiprețioasă. – Din fr. jaspe.
JASP s. n. Rocă silicioasă compactă, variat colorată, alcătuită din calcedonie și compuși ai fierului, întrebuințată ca piatră semiprețioasă. – Din fr. jaspe.
JÁSP s. m. Varietate de silice dură și opacă de culoare roșie, verde sau negricioasă, întrebuințată adesea ca piatră semiprețioasă. [Trandafirii] se prăvălesc de-a lungul zidurilor tot de marmoră și împrejurul ferestrelor și ușilor încadrate în chenare de... agată și jasp-sanguin. MACEDONSKI, O. III 92.
jasp s. n.
jasp s. n.
JASP s.n. Rocă silicoasă compactă de culoare roșie, verde sau negricioasă, folosită ca piatră semiprețioasă. [< fr. jaspe, cf. lat. iaspis].
JASP s. n. rocă silicioasă compactă, variat colorată, piatră semiprețioasă. (< fr. jaspe)
JASP n. Rocă silicoasă compactă, de culoare roșie, verde sau negricioasă, folosită ca piatră semiprețioasă. /<fr. jaspe
jasp n. iaspis: cupe mari de jasp AL.
jasp, (engl.= jasper), rocă sedimentară silicioasă, reprezentând un produs de diageneză și epigeneză a radiolaritelor. J. sunt silicolite stratiforme, compacte, fin granulare și dure, cu spărtură concoidală sau așchioasă. Sunt formate din calcedonie, cuarț, fragmente de radiolari, impurități argiloase și oxizi de fier și au o culoare variată: roșie, brună, galbenă, verde, roz. Formează nivele stratigrafice în calcare și dep. terigene.
JASP (< fr.) s. n. Varietate de calcedonie sau de opal, ce conține pigmenți de oxizi de fier, care îi conferă diferite culori: roșu, galben, brun, verde sau negru. Se deosebesc: j.-opal (varietate feruginoasă de opal), j.-rubanat (în tufurile porfirice silicioase) și j.-porțelan (în argile, la contactul cu magmele intruzive în curs de consolidare). Folosit ca piatră semiprețioasă.

Jasp dex online | sinonim

Jasp definitie

Intrare: jasp
jasp substantiv neutru (numai) singular