Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru grăsime

GRĂSÍME, (1) grăsimi, s. f. 1. Substanță unsuroasă răspândită în țesuturile animale și în plante, formând, la om și la unele animale, primul strat de sub piele, care acoperă mușchii. 2. Pată de grăsime (1). 3. Starea, însușirea unei ființe grase (I 1). – Gras + suf. -ime.
GRĂSÍME, grăsimi, s. f. 1. Substanță unsuroasă răspândită în țesuturile animale și în plante, formând, la om și la unele animale, primul strat de sub piele, care acoperă mușchii. 2. Pată de grăsime (1). 3. Starea, însușirea unei ființe grase (I 1). – Gras + suf. -ime.
GRĂSÍME, grăsimi, s. f. 1. Substanță unsuroasă, insolubilă în apă, ușor de topit, care se găsește răspîndită în țesuturile animale și vegetale, și care formează, la animale și la om, primul strat de sub piele, acoperind mușchii. Domnul Ivancea se cocoșase în grăsimea sa. DUMITRIU, N. 54. Ochii înecați în grăsime fixau cu dezaprobare picioarele lui Ion Ozun. C. PETRESCU, C. V. 145. ◊ Fig. Hrană din roua de sus și din grăsimea pămîntului de jos. TEODORESCU, P. P. 168. ♦ Substanța descrisă mai sus, care, extrasă din corpul animalelor și din unele vegetale, se prelucrează și se folosește în industria ușoară și alimentară. Problema înlocuirii grăsimilor animale și vegetale prin produse de sinteză este o problemă care vizează în mod permanent industria noastră ușoară și în special cea alimentară. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 372, 5/3. Pielea este permeabilă pentru grăsimi, cu atît mai mult cu cît ele sînt mai fluide. NICOLAU-MAISLER, D. V. 48. 2. Fig. Bogăție; belșug. Și-n vreme ce ne spune povești d-aceste multe, Grăsimea pungii noastre se scurse într-a lui. NEGRUZZI, S. II 178.
grăsíme s. f., g.-d. art. grăsímii; (substanțe) pl. grăsími
grăsíme s. f., g.-d. art. grăsímii; (substanțe unsuroase) pl. grăsími
GRĂSÍME s. 1. (la pl.) v. lipide. 2. (înv.) gras. (Carne cu ~.) 3. unsoare. (~ de gătit.)
GRĂSÍME ~i f. 1) Substanță unsuroasă care intră în componența țesuturilor animale, vegetale, constituind un aliment de bază pentru organism. 2) Substanță unsuroasă extrasă din organisme vegetale și animale, având diverse întrebuințări (în alimentație, în industrie etc.). [G.-D. grăsimii] /gras + suf. ~ime
grăsime f. 1. substanță unsuroasă ce s’află în corpul omului și al animalelor; 2. îngroșarea trupului cauzată de grăsime.
grăsíme f. (d. gras). O substanță unsuroasă care se află în corp și provine din prea multă mîncare și care se topește la foc. Starea de a fi gras: om de o grăsime ne maĭ pomenită.
GRĂSIME s. 1. (înv.) gras. (Carne cu ~.) 2. unsoare. (~ de gătit.)
GRĂSÍMI (< gras) s. f. pl. Amestecuri naturale (solide sau lichide) de compoziție complexă, alcătuite în proporție mare din gliceride, în special din trigliceride mixte, sintetizate de organismele vegetale și animale. Biochimic, fac parte din grupul lipidelor simple; aliment de bază, g. sunt întrebuințate și în ind. săpunurilor, plastifianților materialelor plastice etc.

Grăsime dex online | sinonim

Grăsime definitie

Intrare: grăsime
grăsime substantiv feminin