Dicționare ale limbii române

21 definiții pentru galic

galic2 a [At: DEX2 / E: fr gallique] (Îs) Acid ~ Acid organic aromatic, astringent, extras din gogoșile de ristic și din coaja de stejar, folosit la fabricarea cernelii negre și a unor medicamente.
galic1, ~ă [At: ANGHEL-IOSIF, C. L. 96 / Pl: ~ici, ~ice / E: fr gallique] 1-2 a Care aparține galilor1 sau Galiei. 3-4 a Specific galilor1 sau Galiei. 5-6 a Privitor la gali1 sau Galia. 7 a Care provine de la gali1. 8 a (Îs) Cocoșul ~ Emblemă reprezentând un cocoș, care simbolizează Franța. 9 sf (Șîs limba ~ă) Limba celtă vorbită de gali1.
GÁLIC1 adj. (În sintagma) Acid galic = acid organic aromatic, astringent, extras din gogoșile de ristic și din coaja de stejar, folosit la fabricarea cernelii negre, a coloranților și a unor medicamente. – Din fr. gallique.
GÁLIC2, -Ă, galici, -ce, adj. Care aparține galilor1, privitor la gali1. Războaiele galice. ◊ Cocoșul galic = emblemă (reprezentând un cocoș) care simbolizează Franța. ♦ (Substantivat, f.) Limba celtă vorbită de gali1. – Din lat. Gallicus.
GÁLIC1 adj. (în sintagma) Acid galic = acid organic aromatic, astringent, extras din gogoșile de ristic și din coaja de stejar, folosit la fabricarea cernelii negre, a coloranților și a unor medicamente. – Din fr. gallique.
GÁLIC2, -Ă, galici, -ce, adj. Care aparține galilor1, privitor la gali1. Războaiele galice. ◊ Cocoșul galic = emblemă (reprezentând un cocoș) care simbolizează Franța. ♦ (Substantivat, f.) Limba celtă vorbită de gali1. – Din lat. Gallicus.
GÁLIC adj. m. (Numai în expr.) Acid galic = acid astringent care se extrage din gogoșile de ristic și care se întrebuințează la fabricarea cernelii negre și ca mordant în vopsitorie.
gálic adj. m., pl. gálici; f. gálică, pl. gálice
!núcă-gálică (gogoașă de ristic) s. f., g.-d. art. núcii-gálice; pl. nuci-gálice
gálic adj. m., pl. gálici; f. sg. gálică, pl. gálice
núcă-gálică s. f.
GÁLIC adj. v. celtic.
GÁLIC adj.m. Acid galic = acid astringent extras din gogoșile de ristic, folosit la fabricarea cernelii negre și ca mordant la vopsirea fibrelor vegetale. [< fr. gallique].
GÁLIC1 adj. acid ~ = acid aromatic, astringent, din gogoșile de ristic și din coaja de stejar, folosit, în tăbăcărie, la fabricarea cernelurilor negre, a coloranților și a unor medicamente. (< fr. gallique)
GÁLIC2, -Ă adj. referitor la gali. ♦ cocoșul ~ = una dintre emblemele națiunii franceze. ◊ (s. f.) limbă celtă vorbită de gali. (< lat. gallicus)
GÁLIC1 ~că (~ci, ~ce): Acid ~ acid organic, aromatic și astringent, extras din gogoși de ristic și folosit la fabricarea cernelii, a coloranților și a unor medicamente. /<fr. gallique
GÁLIC2 ~că (~ci, ~ce) Care aparținea galilor. * Cocoș ~ emblemă a națiunii franceze. /<lat. Gallicus, fr. gallique
*gálic, -ă adj. (lat. gállicus). Chim. De gogoșĭ de ristic (fr. noix de galle). Acid galic, care există în cojile de măr, în capsulele de quércus degylops (stejar) și fructele de caesalpinia coriária. În industrie se scoate din acidu tanic. Se topește la 220° descompunîndu-se.
GALIC adj. celt, celtic. (Trib ~.)
cânt galic v. gregoriană, muzică; liturghie; misă.
GALIC lat. Gallicus „gal” 1. Galicea s.; Galicia s., olt, (Ind 13-16 B); Bărbuleștii de – s, (17 B II 303); 2. Galicieni s.

Galic dex online | sinonim

Galic definitie

Intrare: galic (gal)
galic 1 adj. adjectiv
Intrare: Galic
Galic
Intrare: galic (acid)
galic 2 adj.m. adjectiv masculin
Intrare: nucă-galică
nucă-galică substantiv feminin