Dicționare ale limbii române

2 intrări

28 definiții pentru comprimare

comprima vt [At: MAIORESCU, CR. II, 399/8 / Pzi: comprím, (rar) -mez / E: fr comprimer] 1 A micșora volumul unui corp prin apăsare Si: condensa, presa. 2 A apăsa. 3 (Fig) A împiedica să se manifeste Si: a înăbuși. 4 A rezuma. 5 A reduce personalul unei întreprinderi sau instituții.
comprimáre sf [At: PONI, F. 133 / Pl: ~mắri / E: comprima] 1 Micșorare a volumului unui corp prin apăsare Si: compresiune, comprimat1. 2 Apăsare. 3 (Fig) împiedicare a unei forțe să se manifeste Și:# înăbușire. 4 Rezumare. 5 Reducere a personalului unei întreprinderi sau instituții.
COMPRIMÁ, comprím, vb. I. Tranz. 1. A micșora volumul unui corp cu ajutorul unei presiuni exterioare; a presa. ♦ Fig. A împiedica să se manifeste; a înăbuși. 2. A restrânge, a reduce personalul unei întreprinderi. – Din fr. comprimer.
COMPRIMÁRE, comprimări, s. f. Acțiunea de a comprima. – V. comprima.
COMPRIMÁ, comprím, vb. I. Tranz. 1. A micșora volumul unui corp cu ajutorul unei presiuni exterioare; a presa. ♦ Fig. A împiedica să se manifeste; a înăbuși. 2. A restrânge, a reduce personalul unei întreprinderi. – Din fr. comprimer.
COMPRIMÁRE, comprimări, s. f. Acțiunea de a comprima. – V. comprima.
COMPRIMÁ, comprím, vb. I. Tranz. 1. A micșora volumul unui corp cu ajutorul unei forțe sau presiuni exterioare; a presa. A comprima un gaz. ◊ Fig. O mînă era strîns apăsată pe inimă, ea comprima convulsiv durerea ce o simțea acolo. EMINESCU, N. 77. ◊ Fig. A împiedica să se manifeste, a înăbuși, a reprima. Brusc se oprește, comprimă în el mînia și continuă căutînd să fie calm. CAMIL PETRESCU, T. II 441. Să rîzi cînd ochiu-ți arde de plîns, și să plîngi cînd Comprimi cu greu surîsul pe buze fluturînd! MACEDONSKI, O. II 15. 2. (Cu privire la personalul unei întreprinderi, instituții etc.) A restrînge, a reduce; (impropriu, cu privire la o persoană) a pune în cadrul disponibil.
COMPRIMÁRE, comprimări, s. f. Acțiunea de a se comprima. 1. Micșorare a volumului unui corp cu ajutorul unei forțe sau al unei presiuni exterioare; presare. Comprimarea vaporilor.. 2. Reducere, restrîngere (de personal); (impropriu) punere în cadrul disponibil.
comprimá (a ~) vb., ind. prez. 3 comprímă
comprimáre s. f., g.-d. art. comprimắrii; pl. comprimắri
comprimá vb., ind. prez. 1 sg. comprím, 3 sg. și pl. comprímă
comprimáre s. f., g.-d. art. comprimării; pl. comprimări
COMPRIMÁ vb. v. presa.
COMPRIMÁ vb. v. concentra, înăbuși, prescurta, reduce, rezuma, scurta.
COMPRIMÁRE s. 1. compresiune. (~ unui fluid.) 2. v. presare.
COMPRIMÁRE s. v. concentrare, prescurtare, reducere, rezumare, scurtare.
A se comprima ≠ a se dilata
COMPRIMÁ vb. I. tr. 1. A micșora volumul unui corp (mai ales al unui gaz), folosind o forță sau o presiune exterioară; a presa. ♦ (Fig.) A reprima, a înăbuși. 2. A restrânge, a reduce personalul unei întreprinderi, al unei instituții etc. [P.i. comprím. / < fr. comprimer, cf. it., lat. comprimere].
COMPRIMÁRE s.f. Acțiunea de a comprima și rezultatul ei; compresiune, restrângere. [< comprima].
COMPRIMÁ vb. I. tr., refl. a (se) restrânge, a (se) reduce (ca volum). II. tr. 1. a micșora volumul unui corp (gaz) prin presiune exterioară; a presa. ◊ (fig.) a împiedica să se manifeste; a înăbuși. 2. a reduce personalul unei întreprinderi, instituții etc.; a pune în cadrul disponibil. (<fr. comprimer, lat. comprimere)
A COMPRIMÁ comprím tranz. 1) (corpuri, obiecte etc.) A reduce în volum prin presiune. 2) fig. (sentimente, stări sufletești) A stăvili printr-un efort de voință; a înăbuși; a înfrîna. 3) (personalul unei întreprinderi) A face mai mic ca urmare a limitării statelor. 4) (texte) A micșora prin reducerea numărului de cuvinte; a prescurta. /<fr. comprimer
comprimà v. 1. a apăsa cu putere spre a micșora volumul; 2. a opri de a lucra, de a se manifesta: a comprima mânia, complotul.
*comprím, a v. tr. (fr. comprimer, d. lat. cóm-primo, -primere. V. ex-, im-, re- și su-prim). Apes din toate părțile ca să se micșoreze: a comprima un gaz. Fig. Împedec, opresc: a comprima mînia, o conspirațiune.
COMPRIMA vb. a apăsa, a presa, a strînge, (înv. și pop.) a păsa. (~ piesa cu ajutorul...)
comprima vb. v. CONCENTRA. ÎNĂBUȘI. PRESCURTA. REDUCE. REZUMA. SCURTA.
COMPRIMARE s. 1. compresiune. (~ unui fluid.) 2. presare, presat. (~ unei bare metalice.)
comprimare s. v. CONCENTRARE. PRESCURTARE. REDUCERE. REZUMARE. SCURTARE.
COMPRIMÁRE (< comprima) s. f. 1. Micșorare a volumului unui corp prin exercitarea unei apăsări asupra lui, ◊ (METEOR). C. adiabatică = scăderea volumului unui gaz datorată creșterii presiunii și avînd ca efect încălzirea lui fără aport de căldură dinspre mediul înconjurător. 2. (INFORM.) Metodă de codificare a informației, bazată pe frecvența de apariție a simbolurilor unui alfabet; numărul de cifre cu care se codifică un simbol este invers proporțional cu frecvența sa de apariție. ◊ (ELT.) Comprimarea imaginii = metodă utilizată în transmisia la mare distanță a datelor sau imaginilor prelevate cu un dispozitiv special.

Comprimare dex online | sinonim

Comprimare definitie

Intrare: comprima
comprima verb grupa I conjugarea I
Intrare: comprimare
comprimare substantiv feminin